► Când pielea te trădează…
Te-ai fi gândit că starea de epuizare fizică sau psihică se poate citi pe… piele? Agitația și oboseala acumulate în febra pregătirilor de Sărbători pot declanșa și agrava leziunile cauzate de psoriazis, mai ales dacă sunt „stropite” cu alcool. Și alergiile, știute sau neștiute, se pot manifesta la nivelul pielii, în special după mesele copioase. Eczemele sau urticaria sunt des întâlnite în această perioadă. Prin urmare, persoanele care au mai suferit alergii de orice fel ar trebui să fie atente la porțiile de mâncăruri care conțin tocătură, maioneză, pește, fructe de mare, icre, afumături.
► Mâncăm ca să trăim
Așa ar trebui să fie, și nu invers! Excesele alimentare din timpul Sărbătorilor de iarnă, abundența de mâncăruri grase, dulci, sărate, alcoolul și băuturile carbogazoase din belșug, toate acestea duc la probleme cardiovasculare și digestive grave. Și nu numai! Diabeticii riscă să aibă parte de creșteri ale glicemiei care, neținută în frâu, declanșează chiar coma. Până și cei sănătoși pot avea de suferit în urma consumului de alcool, acesta ducând la crize grave de hipoglicemie, prin scăderea dramatică a nivelului zahărului din sânge. Preparatele pe bază de carne de porc, nelipsite din meniul tradițional, cresc nivelul colesterolului „rău” și al trigliceridelor, factori favorizanți ai problemelor cardiovasculare. Afumăturile conțin nitriți, elemente care joacă un rol important în declanșarea cancerului gastric. De șorici nici măcar nu au voie să se atingă cei ce se știu cu gută, reumatism, afecțiuni intestinale. Prin urmare, te poți bucura de ospăț, gustând din toate, câte puțin. Și nu uita să-ți iei la timp medicamentele, mai ales dacă ai de urmat un tratament de lungă durată, dacă suferi de diabet sau de boli de fiere!
PROTEJEAZĂ-ȚI DINȚII!
Perioada Sărbătorilor este punctul culminant în care trebuie să dai dovadă de o atenție sporită în ceea ce privește îngrijirea danturii. Dr. Bogdan Burducea, stomatolog la ClassDental, atrage atenția: „De Sărbători, abundă consumul de produse zaharoase și acide, nu numai în cadrul meselor principale, dar și sub forma gustărilor, pe parcursul întregii zile. Suprafețele dentare sunt supuse agresiunii continue, care crește riscul apariției sensibilității dinților, deteriorând smalțul, respectiv suprafața exterioară a dintelui. Pigmenții din vin, cafea, sucuri, ceai își lasă amprenta la nivelul dinților. De aceea, se recomandă vizita la medicul stomatolog pentru detartraj, periaj profesional, air flow, fluorizare, dar și pentru menținerea sănătății orale”.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei