Lactatele degresate îngaşă mai mult decât acelea care conţin grăsimi, avertizează specialiştii.
Astfel, copiii care beau lapte integral cântăresc mai puţin, la vârsta de 4 ani, decât copiii de aceaşi vârstă aceia care au consumat lapte degresat. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de o echipă de medici pediatri de la Şcoala de Medicină de pe lângă Universitatea Virginia.
La studiu au participat aproximativ 11.000 de părinţi care au vorbit despre sortimentul de lapte administrat copiilor lor în vârstă de doi ani: lapte integral, cu 3%, până la 6% grăsimi, sau degresat, cu 1% sau 2% grăsime, sau lapte de soia.
Copiii au fost cântăriţi la vârsta de doi ani, la începutul experimentului, şi încă o dată la patru ani. S-a constatat că printre cei care consumau lapte degresat la vârsta de doi ani, 14% erau supraponderali, iar la vârsta de patru ani procentul ajunsese de 14%.
În 57% dintre cazuri, micuţii din această categorie au luat kilograme în exces după doi ani de la începerea experimentului, în timp ce greutatea medie a copiilor care consumaseră lapte integral era mult mai mică.
Soluţia propusă de experţi a fost următoarea: „Alegeţi lactate cu conţinut redus de grăsimi sau consumaţi-le mai rar pe cele integrale. Grăsimea dn lactate este una dintre cele mai bogate surse de acid linoleic conjugat (CLA), care ajută la arderea depozitelor de grăsime din corp”.