Poate că lucrezi pentru o companie care nu îți oferă nicio șansă să evoluezi. Sau poate, și mai grav, în urma disponibilizărilor, ai devenit șomer. Poate ești de părere că locul de muncă este unul cu adevărat toxic pentru psihicul tău. Înainte de a căuta o slujbă similară, poate ar fi mai bine să îți reanalizezi atuurile și să te gândești la o reconversie profesională.

Un loc de muncă toxic îți poate afecta sănătatea fizică și mintală în mai multe feluri.

O slujbă nepotrivită poate induce un comportament sedentar

Unul dintre efectele cele mai grave pe termen lung asupra sănătății este inducerea unui comportament sedentar. Este, de exemplu, cazul slujbelor care implică statul pe scaun, la un birou, toată ziua. Acest sedentarism impus este asociat cu un risc crescut de obezitate și afecțiuni provocate de aceasta, precum cele cardiace și diabetul de tipul II.

De asemenea, folosirea fără pauze a calculatorului poate determina apariția unor maladii oftalmologice. Oamenii care stau mult timp în fața calculatorului tind să clipească mai puțin, ceea ce face ca ochiul să nu fie umezit corespunzător.

Nu în ultimul rând, statul pe scaun, fără pauze luate măcar la fiecare oră, pentru a efectua câteva exerciții de stretching sau a face o mică plimbare, poate afecta grav coloana vertebrală.

În cazul slujbelor de acest tip, oamenii trebuie să își ia frecvent scurte pauze pentru a face puțină mișcare. Studiile au arătat că efectele negative ale slujbelor sedentare pot fi combătute cu plimbări scurte de cinci minute la fiecare oră. De asemenea, se pot face exerciții fizice ușoare în timp ce stai pe scaun la birou.

O slujbă nepotrivită te urmărește acasă

Un studiu publicat anul trecut a scos la iveală faptul că oamenii care își verifică în afara orelor de birou documentele și corespondența legate de serviciu se confruntă cu niveluri mai mari de anxietate și stres. Iar acest lucru nu îi afectează doar pe ei, ci și pe membrii familiei, care simt că nu mai petrec împreună suficient timp de calitate. O soluție ar fi impunerea unor limite acceptabile. De exemplu, închiderea notificărilor și verificarea corespondenței o dată la o oră – două, dacă chiar este necesar acest lucru, pentru a menține un echilibru între muncă și viața personală.

O slujbă nepotrivită afectează calitatea somnului și viața socială

Orele suplimentare și un program neregulat pot afecta calitatea somnului, iar, pe termen lung, acest lucru este asociat cu un risc crescut de boli cronice. De exemplu, cei care lucrează în domenii precum justiția și sănătatea publică și au un program în schimburi prezintă mari riscuri în acest sens.

O calitate proastă a somnului îi poate face pe oameni să nu mai aibă putere sau chef de interacțiuni sociale, ceea ce va spori sentimentul de izolare. Aceștia devin mai iritabili pentru că se simt depășiți și nu au putere, fizic și psihic, pentru că nu se odihnesc suficient.

O slujbă nepotrivită te poate asocia cu colegi cu un comportament toxic

Tratamentul incorect al colegilor poate fi un factor de stres toxic. Un șef sau un coleg cu care ai conflicte pot fi un factor important de stres, care afectează sănătatea mintală pe termen lung. Mulți angajați se plâng de faptul că șeful direct este o importantă sursă de stres. Potrivit mai multor studii, persoanele care suferă din cauza stresului au avut rezultate cu 50% mai proaste la testele cognitive.

O slujbă nepotrivită poate afecta obiceiurile alimentare

Numeroase studii au arătat că multe companii care oferă mese gratuit angajaților o fac sub forma unor preparate procesate și nesănătoase, precum pizza, băuturi carbogazoase, fursecuri, negrese, prăjituri și bomboane. Stresul poate antrena pofta de alimente dulci și este cu atât mai greu să reziști când ți se oferă gratuit astfel de gustări.

În concluzie, dacă te gândeşti să schimbi locul de muncă sau ai ajuns în situația nefericită de a fi șomer, profită de această perioadă pentru a-ți reanaliza viața. Insatisfacția legată de locul de muncă este un motiv evident, dar pot fi multe alte aspecte ale vieții tale profesionale la care poate nu te-ai gândit suficient.

Sursa foto: Pixabay.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News