„Una dintre cele mai impresionante descoperiri a fost felul în care persoanele care au reuşit să-şi menţină greutatea după ce au slăbit au descris perseverenţa în ciuda recidivelor”, a explicat, pentru publicaţia americană The Brighter Side of News, Suzanne Phelan, coordonatoarea studiului şi profesor în cadrul Departamentului de Sănătate Publică şi Kinesiologie (care studiază legătura dintre corp și creier, n.r.) de la Universitatea Politehnică din California. Adică nu au renunțat la planul lor de a avea o viață sănătoasă după prima abatere culinară. 

Au revenit de fiecare dată la dietă după ce au fentat-o

„Aceştia au văzut recidivele drept parte a parcursului lor spre succes. Astfel, ele n-au fost descrise drept eşecuri, ci au fost văzute ca o întrerupere temporară a planului. Mulţi dintre cei care şi-au menţinut greutatea au spus că au revenit la stilul de viaţă la următoarea masă sau în următoarea zi şi au ţinut seama de scopul lor pe termen lung în măsurarea succesului”, a mai spus Phelan.

Studiul a fost făcut cu ajutorul tehnologiei de învăţare automată, o ramură a inteligenţei artificiale, care a analizat motivaţia şi strategiile a peste 6.000 de persoane care au reuşit să-şi menţină greutatea, mai bine de trei ani, după ce au slăbit mai mult de 22 de kilograme. Aceştia au răspuns la întrebări deschise despre experienţa lor cu privire la menţinerea siluetei, despre rezistenţa în faţa tentaţiilor şi despre motivaţiile personale. Cercetătorii au folosit apoi inteligenţa artificială pentru a grupa răspunsurile pe teme.

Faptul că uneori au trișat dieta sau au mai pus un kilogram în plus nu a fost considerat un eșec

Teama de boală sau grija pentru cum arată, motivații pentru slăbit

Motivaţia cea mai des indicată de aceştia a fost teama de diabet sau de probleme cardiovasculare, arată studiul. Alte motive au fost grija pentru felul în care arată, sfaturile venite de la prieteni şi familie sau nevoia de a face o schimbare astfel încât să nu mai obosească atât de des.

Studiul condus de cercetătorii americani mai arată că persoanele care au reuşit să-şi menţină greutatea după pierderea kilogramelor au fost motivate de felul în care sănătatea şi aspectul lor s-au schimbat după ce au slăbit. 

Aceştia susţin că au simţit schimbări importante şi cu privire la încrederea de sine, confort fizic şi psihologic sau rezistenţă la durere.

Participanţii la studiu au oferit şi o serie de sfaturi pentru cei care încă se confruntă cu probleme de greutate. Astfel, aceştia recomandă urmărirea progresului pas cu pas, în fiecare zi, şi stabilirea unor scopuri de termen lung. De asemenea, cei care au reuşit să-şi menţină o greutate optimă au spus că monitorizarea constantă a cantităţii de mâncare este o abilitate decisivă pentru un stil de viaţă sănătos şi că perseverenţa este esenţială în depăşirea recidivelor inevitabile. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News