Diabetul este o tulburare a metabolismului glucidic din cauza creşterii cantităţii de zahăr din sânge. Cauzele nu sunt foarte cunoscute, dar este incriminat atât factorul genetic, cât şi o alimentaţie haotică.
Alţi factori care pot influenţa apariţia diabetului sunt sedentarismul, obezitatea, insuficienţa secreţiei de insulină, stresul, emoţiile puternice şi viaţa dezordonată. Simptomele sunt: o permanentă senzaţie de sete, apar frecvent furuncule, se înregistrează pierderi ale greutăţii corpului, lipsă de vlagă.
Dacă aveţi diabet, consumaţi pâine integrală în cantitate rezonabilă, varză, vinete (bine stoarse), spanac, ceapă şi usturoi. Fasolea verde este foarte bună întrucât scade nivelul glicemiei. Trebuie să ţineţi cont de faptul că sunt interzise produsele ce conţin zahăr, aluaturile, cafeaua, alcoolul, ciocolata şi vinul roşu.
Iată şi câteva produse naturiste care vă pot ajuta:
Oyama Agaricus Blazei Murill: Stimulează producţia de insulină prin vitalizarea funcţiei pancreasului, ducând la reglarea nivelului glicemiei. Administrare: două plicuri/zi. Preţ: 15 lei/plic.
Ceai Glicostat – Fares: E util în diabetul zaharat, având efect hipoglicemiant şi de stimulare a funcţiei pancreasului. Administrare: o cană de trei ori/zi. Preţ: 5 lei.
Pancreas stimulent – Indian Herbal: Asigură buna funcţionare a pancreasului şi a splinei, menţine în parametri optimi nivelul glicemiei. Administrare: o capsulă de trei ori/zi. Preţ: 40 de lei.
Alte produse care vă pot ajuta:
Fosfacomplex o.e. piper negru 30 ml – 155 de lei. Bun pentru diabet. Stimulează apetitul şi secreţia sucului gastric.
Nămol Extraforte 500 ml -150 de lei. Complex de nămol pentru împachetări locale, recomandat în tratamentul anticelulitic, antivergeturi şi pentru diabet.
Cremă Biogheaţă 500ml – 133 de lei. Recomandată în cazul diabeticilor cu probleme circulatorii la nivelul picioarelor, dureri şi mers greoi.
Leacuri la îndemâna oricui:
Cura cu macerat de dud;
Cura cu macerat de afin;
Cura cu ceai de teci de fasole;
Cura cu pulbere de scorţişoară;
Cura cu ştevie.
Iată ce alimente te ajută să îţi ţii glicemia sub control
Laptele, la micul-dejun şi la cină
Regimul unui diabetic trebuie să includă doar băuturi naturale, fără zahăr sau îndulcitori artificiali. Dimineaţa se poate bea un pahar cu lapte şi apoi, în timpul zilei, apă, ceaiuri şi, cu moderaţie, cafea. Seara, pentru a te bucura de un somn liniştit, încheie ziua cu un alt pahar de 250 ml plin cu lapte.
Peştele, gătit la grătar sau la abur
Se pot consuma ştiucă, şalău, cod, hering, crap, biban sau păstrăv, fără ca porţia, preparată la abur sau pe grătar, să fie cântărită. Indicată este şi carnea de vită şi de viţel, cea de pasăre sau de miel.
Pepenele, bun la desert
Pe lista fructelor permise diabeticilor se află pepenele, lămâile, căpşunele, cireşele sau coacăzele. Acestea nu trebuie consumate în exces şi pot constitui un desert dulce la masa de prânz. Sunt interzise smochinele, stafidele, curmalele, prunele uscate şi strugurii, care cresc glicemia.
Salatele de legume proaspete, la discreţie
O salată de roşii cu castraveţi şi ardei roşu poate reprezenta o masă sănătoasă când eşti la birou. Poţi adăuga ciuperci, varză albă sau roşie, ridichi sau salată verde. Toate acestea pot fi consumate fără restricţii de către bolnavii de diabet. Alte legume recomandate sunt vinetele, dovleceii, conopida, fasolea verde sau andivele. Ele pot fi preparate ca garnituri.

Vezi și: Fructe permise in diabet

 
 

Urmărește-ne pe Google News