✔ Planificaţi bugetul familiei.Chiar dacă la prima vedere poate părea pierdere de timp, să vă notaţi cheltuielile pe carneţel e foarte util. “Detalierea structurii cheltuieli- lor pe hârtie poate genera o economie de minimum 10% pe lună”, spune Simona Tărtăcuţă. Aşa puteţi vedea că “ieşiţi mai ieftin” dacă preparaţi anumite produse în casă şi nu le luaţi de la magazin.

Notaţi totul pe un carneţel

✔ Stabiliţi importanţa cheltuielilor. Împărţiţi-vă bugetul în categorii: obligatorii (plata utilităţilor, a chiriei, alimentelor, medicamentelor, facturilor la telefon, cablu, transportul în comun, rate, dacă este cazul etc.), cheltuieli dorite (aparate electronice moderne, reînnoirea mobilierului, a vestimentaţiei etc.) şi ne-obligatorii (ieşirea la restaurant, diferite excursii etc.). “Plătiţi facturile şi ratele la timp, ca să evitaţi penalizările”, mai spune Simona Tărtăcuţă. Mai mult, mobilierul vechi poate căpăta o nouă faţă prin aplicarea de vopsele vesele, fotoliile pot să arate ca abia cumpărate dacă le puneţi nişte huse noi, iar o ieşire la restaurant poate fi înlocuită perfect cu o masă pregătită acasă, în manieră festivă.

✔ Dacă faceţi un credit este bine ca acesta să nu se prelungească pe mai mult de trei ani. În această perioadă specialiştii vă sfătuiesc să alegeţi tipuri de credit cu rambursare de doi, maximum trei ani, deoarece o datorie pe termen scurt e mai uşor de integrat în bugetul familiei. “Dacă vreţi un credit, faceţi-l în moneda în care sunteţi plătit şi cu o dobândă fixă”, a mai spus specialista.

 
 

Urmărește-ne pe Google News