S-a înscris la cea mai dură competiţie pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri
Avram Iancu este din Petroşani şi a ajuns cunoscut în special după ce a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, şi apoi a înotat, în vara anului trecut, întregul curs al Dunăriim respectiv 2.860 de kilometri. De profesie bibliotecar, dar un sportiv pasionat, Avram Iancu povesteşte că s-a înscris la Arctic Ultra 6633, cea mai dură competiţie de pe planetă, pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri.
::placeholdeR–>
Hunedoreanul spune că s-a pregătit pentru acest ultramaraton în condiţii de iarnă grea şi a alergat în Munţii Parâng la peste 2.000 de metri, trăgând după el sania specială de concurs, aceasta cântărind, împreună cu echipamentul, circa 25 de kilograme.
El recunoaşte că dacă ştia mai repede că se va înscrie şi Tiberiu Uşeriu, câştigătorul edițiilor anterioare ale Arctic Ultra, nu mai intra în competiţie deoarece consideră că acesta reprezintă cel mai bine România.
S-a accidentat după primii kilometri ai cursei
Avram Iancu povesteşte că a început cursa extrem de bine la Arctic Ultra 6633, însă după doar 11 kilometri a suferit o accidentare la gambă, care ulterior l-a făcut să abandoneze.
„Mi-a venit această idee de a avea o experienţă la Cercul Polar. Între timp, s-au înscris în competiţie Polgar Levente şi Florentina Iofcea. M-am bucurat pentru că Levi îmi este prieten şi coleg sportiv, iar Florentina este o româncă stabilită în Canada care a ales să reprezinte România în competiţie. Am considerat că în acest an al Centenarului Marii Uniri trebuie să fie în această competiţie şi Avram Iancu, pentru a-şi aduce umila sa contribuţie pentru întărirea reprezentării României. Probabil dacă ştiam că va veni şi Tiberiu Uşeriu nu aş mai fi venit, pentru că el ne dovedeşte că reprezintă şi în această ediţie foarte bine România”, spune Avram Iancu.
Sportivul spune că, după start, colegul său Tibi Uşeriu a pornit foarte tare şi a încercat să se ţină după el şi să păstreze ritmul acestuia.
„Ceea cea am trăit eu este precum se întâmplă de puţine ori în Formula 1, respectiv fenomenul acela de explozie a motorului exact în momentul în care îi este lumea mai dragă pilotului. Cam aşa s-a întâmplat şi cu mine. Am alergat împreună cu Tiberiu Uşeriu până la kilometrul 11 foarte uşor, eram în grafic, când s-a întâmplat un accident”, explică hunedoreanul.
El spune că a continuat cursa până la următorul punct de control, însă şi-a dat seama că rana este gravă şi îl va împiedica să continue.