Azaleele rezistă bine atât în ghivece sau jardiniere, dar și în grădini. Totuși, există câteva reguli de îngrijire de care să ținem cont pentru a păstra o plantă sănătoasă și plină cu flori.
Cuprins:
Despre planta de azalee
Azaleea, a cărei denumire științifică este Rhododendron L., mai este cunoscută și sub denumirile populare de Trandafir de munte sau Bujor de munte. Azaleea este un gen de plante originar din estul Asiei. Face parte din familia Ericaceae și cuprinde aproximativ 1.000 specii de arbori și arbuști.
Frunzele de azalee pot fi alungit-lanceolat-eliptice, eliptic-lanceolate sau oval-eliptice. Florile de azalee sunt mari, divers colorate, hermafrodite, formate din 5 sepale, corolă campanulată cu 5 lobi, stamine numeroase și lungi, stil cu stigmat îngust.
Fructele formate de azalee sunt capsule cu numeroase semințe mici.
Azaleea înflorește de 2-3 ori pe an. Are o tulpină robustă și lemnoasă din care se ramifică crenguțe pline cu frunze.
Cum se plantează azaleea în grădină și ghiveci
Cel mai important aspect din buna evoluție a Azaleei este ca imediat ce a terminat procesul de înflorire să fie transplantată într-un ghiveci mai mare cu un substrat special pentru Azalee și Rhododendroni, substrat ce are un pH acid. În momentul în care faci transplantarea trebuie să rupi din balot astfel încât să determini stimularea ramificării rădăcinlor în noul loc de plantare.
Azaleea se poate planta și în grădină și chiar se va dezvolta foarte frumos, dar nu este deloc rezistentă la temperaturile scăzute. Din acest motiv, pe timp de iarnă, trebuie ținută în interior.
O primă cerință pentru a planta azaleea în grădină este că preferă locurile umbroase, umede, ferite de lumina directă a soarelui. În plus, are nevoie de un sol acid și bine drenat. În perioada de după plantare este bine să uzi din abundență, de preferat cu apă stătută sau de ploaie.
Îngrijire azalee
Ideală pentru această azalee este o temperatură cuprinsă între 16 și 25°C . Azaleea nu rezistă bine la temperaturi prea scăzute, dar nici la cele extrem de ridicate.
În casă găsește-i un loc care să aibă lumină multă, cel puțin 5-8 ore pe zi. Deși iubește lumina, nu suportă însă efectul direct al razelor soarelui.
Pentru a uda azaleea este bine să folosești apă de ploaie, astfel încât să nu fie prea dură. În perioadele de creștere, vara, planta are nevoie de mai multă apă. Atunci când este înflorită, poți pulveriza planta periodic cu apă, pentru că un mediu prea uscat nu îi face bine.
Pentru a fertiliza planta de azalee este important să alegi un fertilizant special, pentru a nu o răni.
În plus, azaleea are nevoie să-i fie curățate frunzele și florile care usucă. De asemenea, azaleele se tund. Atât din considerente estetice, cât și pentru a le menține sănătoase. Tulpinile bătrâne trebuie tăiate primăvara. Apoi, în timpul verii, se pot tăia tulpinile subțiri, care nu s-au dezvoltat suficient.
Odată ce toate florile s-au uscat, azaleea are nevoie să fie expusă timp de două luni la temperaturi între 4 și 13°C. Astfel, planta poate înflori din nou.
- Descoperă cele mai potrivite plante de apartament
Cum se înmulțește azaleea
Înmulțirea azaleei prin semințe este un proces de lungă durată și foarte greoi, motiv pentru care foarte rar se practică.
Una dintre cele mai cunoscute și mai folosite metode de înmulțire este cea prin butășire. Se realizează prin tăierea unei secțiuni din planta și replantarea ei. Se alipește o porțiune de tulpină pe o plantă matură numită portaltoi și se plantează în ghiveci sau în gradină. Astfel, în doar câteva săptămâni, ne vom putea bucura de o nouă azalee.
Boli și dăunători la azalee
Una dintre cele mai frecvente probleme ale azaleelor este cloroza, o boală care duce la îngălbenirea și chiar uscarea frunzelor. Această boală este cauzată de lipsa nutrienților din sol și se tratează prin aplicarea de îngrășăminte. Dăunătorii plantelor pot fi eliminați cu ajutorul soluțiilor fitosanitare speciale.
Pentru a proteja azaleea din ghiveci de boli și dăunători este bine să pulverizăm, din când în când, o soluție de apă cu foarte puțin oțet peste frunze și flori.
Semnificația florilor de azalee
În limbajul florilor, azaleea înseamnă cumpătare și echilibru. În tradiția chineză, azaleea este simbolul feminității. De asemenea, se spune că azaleea aduce noroc, de aceea o putem dărui unei persoane apropiate ce urmează să ia o decizie importantă sau să treacă printr-o încercare grea.