Descoperă lucruri interesante și curiozități despre babuin:
Cuprins:
Cum arată babuinul
Babuinii sau Papio, care este denumirea științifică a speciei, formează un gen de maimuțe care aparțin primatelor inferioare din familia Cercopithecidae.
Babuinii sunt cele mai mari maimuțe din lume, potrivit National Geographic. Babuinii cresc de la 60 până la 86 de centimetri, iar cozile lor adaugă încă 41 până la 58 cm la lungimea lor. Cântăresc aproximativ la fel de mult ca un copil uman 22 până la 37 de kilograme.
Babuinul este o maimuță cinocefală, adică cu botul alungit, asemeni câinelui, maxilare puternice, cu buze proeminente, blana stufoasă și coada scurtă. Babuinii sunt unii dintre cei mai ușor de recunoscut din lumea maimuțelor. Au smocuri de păr pe ambele părți ale feței și posteriorul mare, fără păr, care poate deveni roșu. De asemenea, aceste maimuțe nu își folosesc coada ca o mână.
Unde trăiește babuinul
Există cinci specii diferite de babuini. Toți trăiesc în Africa sau Arabia. Babuinii preferă în general savana și alte habitate semi-aride, deși câțiva trăiesc în pădurile tropicale.
Patru specii, chacma, măslin, galben și Guineea, trăiesc în savane. Babuinul Hamadryas trăiește pe dealurile de-a lungul Mării Roșii. Spre deosebire de alte maimuțe, babuinii stau pe pământ o mare parte din timp. Totuși, ei dorm, mănâncă sau veghează în copaci.
Babuinii sunt creaturi foarte sociale. Grupurile de babuini sunt numite trupe, iar o trupă poate conține de la zeci până la sute de membri. Cele mai mari trupe au până la 300 de membri.Trupele se îngrijesc, dorm și se protejează reciproc.
Tinerii babuini din trupă se vor juca și ei împreună cu adulții. Jocurile includ lupte, legănare din viță de vie și urmărire.
Un mascul dominant conduce de obicei trupa. Bărbații sunt de obicei clasați și dominantă în funcție de vârstă și dimensiune, în timp ce femelele sunt de obicei clasate în funcție de ordinea nașterii.
- Descoperă cele mai interesante specii de animale sălbatice din România
Ce mănâncă babuinul
Ca omnivori, babuinul mănâncă o gamă largă de carne și plante. Alimentele tipice din dieta unui babuin includ ierburi, fructe, semințe, rădăcini, scoarță, rozătoare, păsări și puii de antilope, oi și alte mamifere. Ei mănâncă chiar și alte maimuțe. Uneori, babuinii sunt considerați dăunători deoarece mănâncă culturi din apropierea habitatului lor.
Curiozități despre babuin
- Oamenii și babuinii sunt strâns înrudiți. Au o asemănare genetică de 94 la sută.
- Babuinii pot vorbi, într-un fel. Au cel puțin 10 vocalizări diferite pe care le folosesc pentru a comunica.
- Când o femelă de babuin este gata să se împerecheze, posteriorul ei devine umflat și roșu, ca semn pentru masculi.
- După împerechere, o femelă babuin are o perioadă de gestație de aproximativ șase luni. În mod obișnuit, o femelă va naște doar câte un descendent la un moment dat, deși au fost înregistrați și gemeni.
- Puii de babuini se numesc sugari. Sugarii cântăresc aproximativ 1 kg la naștere și se agață de mama lor atârnându-și de blana pieptului. Ei beau doar laptele mamei până când încep înțărcarea la 3-4 luni. Ca și în cazul sugarilor umani, înțărcarea poate fi un proces lung, plin de crize de furie.
- Cu puțin înainte ca un babuin să împlinească 2 ani, începe să devină un pui și crește o jumătate de kilogram la fiecare trei luni. Babuinul devin matur în jurul vârstei de 6 până la 8 ani.
- De obicei, bărbații își părăsesc trupele când devin adulți, în timp ce femelele rămân. Bărbații se vor alătura adesea altor trupe și vor pleca din nou de multe ori de-a lungul vieții.
- Babuinii pot trăi până la 30 de ani în sălbăticie. Femelele babuini se pot reproduce chiar și atunci când îmbătrânesc.
- Când un prădător se apropie, aceștia fac zgomote puternice, masculii se pregătesc să atace iar femelele cu puii se duc către locuri mai sigure. Principalii prădători ai babuinului sunt oamenii, gheparzii și leoparzii.
- Babuinul din Guineea este catalogat ca fiind specie amenințată cu disariția, deoarece se crede că a pierdut 20 până la 25 la sută din raza de locuință în ultimii 30 de ani. Această pierdere de gamă este cauzată în mare măsură de agricultura din zonă și vânat.
Costica2023 • 23.01.2024, 13:06
Babuinii au fost observați manifestând comportament inteligent și jucăus
Costica2023 • 23.01.2024, 13:06
Capacitatea lor de a se adapta și a supraviețui în diferite condiții atrage interesul cercetătorilor și iubitorilor de animale
Costica2023 • 23.01.2024, 13:05
Babuinii sunt adaptați la o varietate de medii, de la savanele aride până la pădurile umede