Babușca face parte din familia ciprinidelor și se găsește mai degrabă în apele mâloase și nisipoase. Poate fi folosită cu ușurință în prepararea unor rețete delicioase cu pește proaspăt.
Cuprins:
Despre Babușca – unde se găsește și cum o recunoști
Babușca sau ocheana, a cărei denumire științifică este Rutilus rutilus este răspândită în apele stătătoare sau lent curgătoare cu fund mâlos sau nisipos ale Europei și Asiei, de la Pirinei și Nordul Alpilor până la Urali și Siberia.
În România, Babușca trăiește în Dunăre și bălțile ei, în lacuri litorale, eleșteie și iazuri. Acest pește se găsește destul de rar în râuri, dar poate fi întâlnit totuși pe cursul inferior al acestora.
La începutul primăverii, se ține lângă țărmuri, atât în bălți cât și în râuri. După reproducere, peștele din râuri se ține pe funduri bogate în vegetație.
Cum arată Babușca
Babușca are o lungime de 20–25 cm, maximală de 50 cm, și o greutate de 80-200 g, maximum 1,8 kg. Poate trăi chiar și până la 15 ani. Corpul este alungit, comprimat lateral și acoperit cu solzi mijlocii. Capul aproximativ conic, prevăzut cu gura mică, dispusă terminal, aproape orizontal, și lipsită de mustăți. Înotătoarea dorsala cu baza scurtă, începe deasupra bazei înotătoarei ventrale. Colorația este cenușiu-verzuie pe spate, iar pe flancuri și abdomen este albă-argintie. Laturile capului sunt argintiu-aurite. Înotătoarele pectorale, dorsală și caudală cenușii, ultima cu reflexe portocalii-roșcate, înotătoarea ventrală și anală sunt roșu-portocalii.
Cu ce se hrănește
Babușca se hrănește cu mătasea broaștei, alge, detritus, zooplancton, nevertebrate bentonice, moluște, chironomide și larve de insecte. Depune icrele pe vegetație, în aprilie și prima jumătate a lunii mai la temperatura apei de 12-14°C.
Babușca – beneficii și proprietăți
Peştele este cel mai sănătos tip de carne, fiind bogat în proteine de calitate, vitamine şi acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru menţinerea sănătăţii creierului, dar nu numai. Specialiştii recomandă să mâncăm 1-2 porţii de peşte pe săptămână pentru a beneficia de efectele sale pozitive.
- Stimulează circulația sângelui – Specialiștii recomandă consumul de pește și fructe de mare odată sau de două ori pe săptămână. O dietă ce cuprinde o cantitate suficientă de Omega 3 scade riscul apariției afecțiunilor circulatorii, ca arteroscleroza, cât și celor cardiace, precum accidentul vascular și atacul de cord.
- Previne apariția bolilor sistemului nervos – Studiile arată că acizii grași Omega 3 sunt benefici și în combaterea bolilor ce afectează sistemul nervos central. Consumul de babușca și de pește în general contribuie la refacerea materiei cenușii, cât și la scăderea riscului de Alzheimer.
- Previne depresia -Includerea peștelui în alimentație are un efect benefic și asupra stării de spirit: acesta previne riscul de instalare a depresiei , dar poate fi și un potențator al tratamentelor împotriva acesteia.
- Atenuează simptomele bolilor autoimune – Consumul regulat de pește are un impact pozitiv și asupra durerilor articulare și inflamațiilor cauzate de boli autoimune. Deși nu este dovedit că poate trata complet simptomele bolilor, extractul de Omega 3 poate reduce disconfortul cauzat de acestea.
- Contribuie la îmbunătățirea vederii – Consumul de pește bogat în Omega 3 combate apariția degenerării maculare, care apare atunci când retina nu mai poate capta corect imaginile din lumea înconjurătoare. Acest rezultat a fost demonstrat atât pe tineri, cât și pe adulți.
- Beneficii pentru siluetă– Babușca și peștele în general, precum fructele de mare sunt bogate în proteine, iod, vitamine și minerale, ce pot susține sănătatea organismului pe parcursul unei cure de slăbire.
- Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase
Cum se gătește babușca
Deși este un pește destul de ieftin, carnea de babușcă este foarte gustoasă. Se consumă și proaspătă, dar se pregătește mai ales sărată.
Iubitorii de pește preferă babușca prăjită crocant, care lângă o mămăliguță cu mujdei de usturoi face deliciul unei mese poftite de orice pescar.
Rețete cu babușcă
Babușca cu saramură
Ingrediente:
- 1 kg de babușca
- 500 g roșii coapte sau suc de roșii
- 1-2 ardei grași
- 1-2 ardei iuți
- cimbru
- 1 căpațănă mare de usturoi
- sare si piper.
Mod de preparare:
Roșiile și ardeii grași și iuți se coc pe grătar, apoi se curată de pielițe și se sfărâmă cu furculița. Se pune la fiert o oală cu apă suficientă că să acopere peștele, se adaugă sare, cimbru și amestecul de legume coapte și sfărâmate și se lasă să dea în clocot. Se acoperă oala și se lasă 15-20 de minute că să se infuzeze bine toate gusturile.
- Descoperă cele mai bune rețete de saramură de pește
Babușca la grătar
Ingrediente:
- 3-4 pești babușca
- 1lingură ulei de măsline
- sare și piper
Mod de preparare:
Babușca se curăță bine, apoi se unge cu puțin ulei de măsline, se presară piper și sare după gust și se pune pe grătar să se rumenească bine. Se servește alături de mujdei de usturoi, mămăliguță și vin alb sec.
Babușca marinată
Ingrediente:
- peste babușca
- sare grunjoasă
- piper negru
- bulion sau suc de roșii
- oțet
- zahăr
- ulei de floarea soarelui
- morcov
- pătrunjel verde
- ceapă albă
- foi de dafin
- lămâie
Mod de preparare:
Se curăță peștele de solzi, se eviscerează și se spală bine, apoi se lasă puțin la zvântat. Se sărează peștele apoi se presară cu piper negru măcinat. Se pune o tigaie pe foc și prăjește pe toate părțile. Este și mai gustos dacă se dă înainte prin făină sau mălai. În paralel se pregătește sosul marinat. Se curăță și se spală 3 morcovi, 1 legătură de pătrunjel, 3 cepe, apoi se taie în felii subțiri.
Se pun toate într-o cratiță pe foc și se adaugă 3 linguri de ulei de floarea soarelui. Se călesc puțin în uleiul încins după care se adaugă 2 foi de dafin, piper, sare și o cană de bulion sau suc de roșii. Se pun pestii prăjiți într-o tigaie și se toarnă sosul marinat peste ei, se acoperă cu un capac apoi se da la foc mic aproximativ 20 de minute. Se mai adaugă 3 – 4 linguri de oțet și 5 linguri de apă ,se condimentează după gust cu sare zahar și piper, apoi se mai lasă la fiert încă 5 minute. Se lasă să se răcească peștele, apoi se servește pe alături de feliuțe de lămâie tăiate subțire.