Baclava de casă cu miere
Ingrediente:
Pentru aluat:
► 175 g miere polifloră
► 250 g unt topit
► 200 ml lapte
► un praf sare
► un plic zahăr vanilat
► coaja de la o lămâie
► drojdie de mărimea unei nuci
► o linguriță zahăr
► 500 g făină
Pentru umplutură:
► 5 ouă
► 175 g miere
► 600-700 g nucă măcinată
► 2 pliculețe zahăr vanilat
1. Se amestecă într-un vas drojdia cu o linguriță de zahăr, cu 2-3 linguri de lapte călduț, puțină făină și se lasă la dospit, 15-20 de minute, lângă o sursă de căldură.
2. Se freacă mierea ușor încălzită, cu untul topit, se adaugă laptele călduț, sarea, coaja de lămâie, zahărul vanilat, maiaua și făina cernută. Se frământă un aluat potrivit de moale. Se acoperă și se lasă să crească 30 de minute.
3. Se împarte aluatul în 6-7 părți egale și se întind uniform, în strat subţire. Se coc pe dosul tăvii tapetate cu hârtie pentru copt.
4. Între timp, se prepară umplutura. Se separă ouăle, se freacă gălbenușurile cu mierea și se adaugă nucile măcinate. Albușurile se bat spumă și se încorporează în compoziția de nuci. Crema se fierbe la baie de aburi până capătă consistența unei creme caramel. Se întinde apoi pe foi, se presează bine și se ornează cu miere. Se lasă la frigider 2-3 ore.