După o zi obositoare la şcoală sau la serviciu, o baie caldă vă ajută să vă relaxaţi şi să vă odihniţi mai bine. Dar v-aţi gândit că acele 10-20 de minute petrecute în apă caldă vă pot trata şi afecţiunile? Cu ajutorul proprietăţilor plantelor, durerile musculare, articulare sau reumatice, alergiile, problemele pielii pot fi ameliorate şi chiar vindecate. Aveţi nevoie doar de răbdare, pentru că aceste tratamente acţionează în timp, iar primele rezultate se văd abia după minimum o lună.

Mugurii de brad

Pentru cei care au probleme circulatorii la picioare sunt de preferat amestecurile din muguri de brad, frunze de tuia şi mentă. Într-un litru de apă se adaugă câte o lingură din fiecare plantă, după care se fierbe 5-10 minute. Decoctul se strecoară şi se adaugă în apa de baie. Tratamentul se urmează cam o lună-două, iar băile se fac o dată la două zile.

Muşeţelul

Bine-cunoscut pentru efectele sale terapeutice, muşeţelul folosit în băi de relaxare reuşeşte să vă redea buna dispoziţie, dar şi să vă trateze micile probleme ale pielii, conferindu-i acesteia catifelare. Se prepară circa un litru de infuzie concentrată din această plantă, după care se adaugă la apa băii.

Gălbenelele

Dacă se doreşte stimularea circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor, se pot utiliza băile cu infuzie concentrată din flori de gălbenele. Sunt benefice şi în tratarea rănilor care se vindecă greu, în arsuri, degerături, eczeme şi acnee. Specialiştii recomandă urmarea tratamentului până la ameliorarea problemelor.

Teiul

Florile de tei calmează sistemul nervos solicitat. O baie cu infuzie de flori de tei asigură curăţarea pielii şi deschiderea porilor. Din 300 de grame de plantă se prepară în doi litri de apă o infuzie care se strecoară şi se adaugă în apa de baie. Se stă circa 20 de minute, dacă apa nu este fierbinte.

Rozmarinul

Băile de rozmarin îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi tonifiază organismul persoanelor care obosesc repede sau sunt tensionate. Aceste băi au şi marele avantaj că reuşesc să redea tinereţea pielii, ameliorând aspectul cauzat de trecerea anilor. Din 100 de grame de plantă şi un litru de apă se prepară o infuzie ce se adaugă în cada cu apă caldă. Se foloseşte de câte ori simţiţi nevoia unei clipe de linişte şi de frumuseţe.

Nucul

Pentru a vă bucura de un efect tonic, se amestecă o mână de frunze de nuc cu una de frunze de mentă şi se introduce într-un săculeţ de tifon ce se agită în apa băii. Se pot folosi şi uleiuri volatile din aceste două plante cu efecte terapeutice. În această situaţie, se adaugă în apă câte trei picături de ulei volatil.

Lavanda

Pentru calmarea sistemului nervos se folosesc flori de lavandă. Se prepară o cană de infuzie concentrată din plantă uscată şi se adaugă în apa de baie. Se poate folosi şi uleiul de lavandă, diluat cu alcool etilic.

Folosiţi un săculeţ din tifon

Pentru a avea efect, băile trebuie făcute corect. Specialiştii recomandă folosirea unui săculeţ din tifon sau din bumbac în care se pune amestecul de plantă recomandată pentru afecţiunea pe care doriţi să o trataţi. Săculeţul se umezeşte şi se foloseşte apoi la prepararea infuziei, care se adaugă în apa de baie. Pentru a beneficia din plin de proprietăţile plantelor, el se poate stoarce bine. Nu se recomandă băi fierbinţi care durează mai mult de 10 minute. Persoanele cu hiper sau hipotensiune, cardiacii şi cele cu reumatism avansat trebuie să ceară acordul unui medic înainte de a apela la tratamentul cu băi de plante.

Planta săptămânii – Urzica

Este una dintre cele mai bune plante de leac pe care le avem, fiind curativă de la rădăcină, continuând cu tulpina, frunzele şi terminând cu florile. Tratamentul cu ceai de urzică are numeroase beneficii, fiind de mare ajutor în anemii şi alte boli ale sângelui, în afecţiunile hepatice, biliare, ale aparatului respirator, în ulcere, infecţii bacteriene, alergii de genul “guturaiului de fân”, în artrită. Având o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. De asemenea, poate uşura procesul de urinare la bărbaţi, mai ales dacă prostata este inflamată.

Scade nivelul glicemiei

Urzica este un diuretic, ajutând corpul să elimine acidul uric şi bacteriile care cauzează infecţii ale tractului urinar şi pietrele la rinchi. De asemenea, poate scădea tensiunea şi uşura sindromul premenstrual. Zeama de la urzicile proaspete sau uscate fierte este foarte bună pentru păr. Limpeziţi-vă pe cap cu această zeamă şi părul va căpăta strălucire, iar mătreaţa va dispărea. Femeile gravide însă ar fi bine să se ferească de consumul exagerat de ceai de urzică, pentru că poate determina contracţii ale uterului.

Urmărește-ne pe Google News