- Puneţi la înmuiat miez de pâine în oţet, timp de 30 de minute, şi aplicaţi sub formă de cataplasmă pe zona afectată.
- Ardeţi un fir de ferigă până devine cenuşă. Amestecaţi această cenuşă cu puţină grăsime vegetală, ca să obţineţi un unguent. Daţi pe bătătură.
- Dizolvaţi cinci tablete de aspirină în 15 ml de apă şi 15 ml de suc de lămâie, ca să obţineţi o pastă. Aplicaţi-o peste bătătură şi înfăşuraţi piciorul într-o pungă din plastic, apoi într-un prosop cald. Lăsaţi să acţioneze 20 de minute, apoi frecaţi bătătura cu o piatră ponce.
- Ţineţi piciorul afectat timp de 15 minute într-un lighean cu apă caldă, în care aţi adăugat puţin muşeţel.
Puneţi o felie de lămâie
- Puneţi o felie de lămâie pe bătătură şi acoperiţi locul cu o compresă, ca să rămână curat peste noapte.
- Puneţi la macerat şase sau şapte frunze de praz în 250 ml de oţet de vin, timp de 24 de ore. În fiecare seară, înainte de culcare, aplicaţi o frunză de praz pe bătătură şi acoperiţi cu o compresă. Repetaţi până la vindecare. Băşicile sunt provocate de frecarea continuă a pielii, urmată de dezlipirea straturilor superficiale ale epidermei; între substrat şi pielea dezlipită se acumulează un lichid. Presiunea exercitată de lichid provoacă durere, fără alte urmări neplăcute, dacă rana nu se infectează. Iată ce puteţi face ca să scăpaţi de disconfortul acestora:
- ,Aveţi răni la picioare, iar fiecare pas vă provoacă durere? Bătăturile şi băşicile de la picioare ne pot provoca multă suferinţă. Fiecare pas devine un chin, iar pe lângă durerea aproape insuportabilă ne putem infecta. În cartea “Leacurile bunicii”, de Yolande Chevrier, găsim o mulţime de remedii naturiste.
- Băşica închisă arată ca o umflătură a epidermei, sub care s-a acumulat un lichid transparent. E foarte important ca “acoperişul” băşicii să rămână intact (deci, să nu înlăturaţi pielea umflată), pentru că el protejează pielea de microbi.
Zdrobiţi un căţel de usturoi
- Zdrobiţi un căţel de usturoi şi aplicaţi- l peste bătătură, apoi puneţi un bandaj adeziv, pe care îl ţineţi toată noaptea. Repetaţi în fiecare seară, până la dispariţia afecţiunii.
- Mai întâi faceţi o puncţie: extrageţi lichidul cu o seringă cu ac steril, apoi scoateţi seringa, lăsând acul pe loc şi înlocuiţi- o cu alta, plină cu eoiză apoasă cu o concentraţie de 2 % (se găseşte în farmacii), pe care o injectaţi, astfel încât să ocupe locul lăsat de lichidul precedent. Apoi aplicaţi o compresă sterilă şi strângeţi cu o bandă adezivă elastică. Păstraţi pansamentul aproximativ 48 de ore.
Tăiaţi pielea desprinsă
- Dacă băşica este deschisă sau perforată, trebuie să tăiaţi pielea desprinsă folosind o foarfecă sterilizată prin fierbere sau prin dezinfectare cu alcool. Apoi ştergeţi zona cu un antiseptic: dacă suprafaţa este mică, folosiţi eoiză apoasă de 2% şi repetaţi tratamentul mai multe zile.
Cum putem preveni apariţia lor:
- Cumpăraţi-vă încălţăminte nouă la sfârşitul zilei, când picioarele sunt deja umflate ca după o zi de mers pe jos.
- Purtaţi ciorapi de grosime şi măsură potrivite. Pentru uz zilnic, alegeţi ciorapii din material acrilic – acesta suportă frecarea cu suprafaţa încălţămintei, protejându-vă picioarele.
- Ocrotiţi-vă zonele expuse (degete, călcâie, etc.) folosind un plasture hipoalergic sau un pansament coloidal, care apără pielea, lăsând-o totodată să respire.
- Aplicaţi pudră de talc în ciorapi sau pe palme, pentru a evita umezeala şi frecarea pielii.
Pont
Dacă vă este teamă să folosiţi bandaje adezive pentru că la îndepărtarea acestora vă veţi smulge şi pielea, puneţi-vă pe zona afectată, înainte de aplicarea plasturelui, puţin ulei de măsline. În acest mod vă veţi scoate mult mai uşor bandajul.
Sfatul nutriţionistului: pasiflora, planta antistres
Pasiflora e recunoscută pentru capacităţile de relaxare, are efect sedativ şi tranchilizant, antispasmotic şi regulator al ritmului cardiac, susţine dr. Mihaela Bilic în cartea sa, “Sănătatea are gust”. Planta e recomandată în caz de insomnie, anxietate sau stres.