Unde se află Băile Felix

Băile Felix este o stațiune balneară situată în vestul României, în Câmpia Crișurilor, la circa zece kilometri sud de municipiul Oradea. Stațiunea este situată într-o zonă deluroasă, la o altitudine de aproximativ 140 de metri, într-un cadru natural deosebit, înconjurată de păduri și lacuri. Această stațiune este faimoasă atât în țară, cât și peste hotare datorită apelor sale termale ale căror temperaturi variază între 20 și 49°C, potrivit Wikipedia.

Peştera UrşilorIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Datorită faptului că sunt bogate în minerale precum sulf, bicarbonat și cloruri, apele termale de aici sunt utilizate pentru tratarea unei game largi de afecțiuni medicale, în special cele reumatice, neurologice și post-traumatice. În același timp, Băile Felix oferă și o varietate de servicii de wellness, cum ar fi băi termale, terapii cu nămol și diverse tratamente de relaxare. Stațiunea este renumită pentru infrastructura modernizată, care include bazine acoperite și în aer liber, piscine cu apă termală, centre spa și clinici specializate.

D-aia nu merge nimic în țara asta
Recomandări
D-aia nu merge nimic în țara asta

Climatul este continental moderat de șes și coline, cu slabe influențe oceanice dinspre vest, și se caracterizează prin veri lipsite de călduri excesive și ierni blânde. Temperatura medie anuală este de 10,5°C, temperatura medie în luna ianuarie este de minus 2,6°C, iar cea din luna august este de 19°C.

Când a fost descoperit primul izvor termal din Băile Felix

Apele termale din această zonă au fost cunoscute și utilizate încă din perioada romană, însă primele referințe documentare despre Băile Felix datează din secolul al XIII-lea. Multă vreme au purtat denumirea de Băile Sânmartin, după numele satului cu același nume, și se aflau în proprietatea ordinului călugăresc al premonstranților, care dețineau acolo o mănăstire.

Dezvoltarea stațiunii ca centru balnear a început de abia în secolul al XVIII-lea, în timpul Imperiului Habsburgic, atunci când izvoarele termale au început să fie exploatate în mod organizat datorită eforturilor depuse de administratorul acelei mănăstiri, călugărul Felix Helcher, cel care mai târziu dădea numele de astăzi al stațiunii. Venit de la mănăstirea Klosterbruck din Moravia, acesta a descoperit izvorul Felix pe care avea să-l utilizeze la dezvoltarea stațiunii.

Sondaj INSCOP Research la comanda „Libertatea”. Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinția țării
Recomandări
Sondaj INSCOP Research la comanda „Libertatea”. Majoritatea românilor au o opinie proastă despre decizia CCR de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la Președinția țării

Între 1711 și 1721, Helcher a inițiat primele bazine acoperite pentru tratamentele balneare, care purtau denumirea de „Baia lui Felix” (n.n. – în maghiară Félixfürdő), aflăm de pe site-ul Pancarpatica.org. În anul 1885 a fost captat primul izvor geotermal, cu o temperatură a apei de 49°C, care este folosit și în prezent.

Ce afecțiuni pot fi tratate la Băile Felix

După cum precizam anterior, izvoarele cu ape termale de la Băile Felix sunt utilizate în tratarea diverselor afecțiuni. Astfel, apele termale cu conținut ridicat de sulf sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora diverse afecțiuni reumatice (osteoartrită și poliartrită), contribuind la reducerea durerii în zonele afectate, se menționează pe Balneomedia.ro.

De asemenea, afecțiuni precum artrita, hernia de disc sau simptomele osteoporozei pot beneficia de efectele acestor ape. De asemenea, datorită conținutului de hidrogen sulfurat, apele termale au abilitatea de a stimula metabolismul, crescându-l cu până la 40%. Acest proces favorizează vasodilatația și sporește producția de hemoglobină și de celule roșii din sânge, pe fondul temperaturii ridicate a apei.

Există beneficii și în domeniul cosmetic, facilitând oxigenarea și regenerarea țesuturilor, având efecte antiinflamatorii și contribuind la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. În ceea ce privește afecțiunile respiratorii, apele termale pot avea efecte benefice asupra rinitei alergice, bronșitei cronice și astmului. Aerosolii emiși de acestea stimulează sistemul imunitar și favorizează vindecarea tractului respirator.

Începe procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Proba importantă adăugată de anchetatori: ADN extras de pe plicul de cafea instant
Recomandări
Începe procesul criminalilor omului de afaceri Adrian Kreiner. Proba importantă adăugată de anchetatori: ADN extras de pe plicul de cafea instant

Mergând mai departe, proprietățile curative ale apelor termale de la Băile Felix sunt recomandate și în tratarea inflamațiilor urologice și ginecologice, în timp ce unele femei le folosesc în tratamentul contra infertilității. În cazul luxațiilor, entorselor sau a fracturilor, apele termale sunt utilizate pentru a stimula recuperarea rapidă datorită conținutului lor bogat în calciu, care sprijină procesul de regenerare.

Psoriazisul, eczema și alte afecțiuni dermatologice pot fi tratate, de asemenea, prin băi cu ape minerale. Cu toate acestea, tratamentele cu ape termale nu este recomandată persoanelor care suferă de hipertensiune, epilepsie, boli venerice, tumori maligne, boli infecțioase sau de insuficiență cardiacă. Totodată, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu folosească apele termale deoarece compușii chimici prezenți ar putea afecta sarcina.

Cum îți poți petrece timpul la Băile Felix

Dacă ți-ai propus să petreci câteva zile la Băile Felix trebuie să știi că aici există o gamă variată de activități. În primul rând, majoritatea hotelurilor și centrelor SPA din stațiune dispun de piscine cu apă termală atât în interior, cât și în aer liber, în care te poți relaxa pe tot parcursul anului. De asemenea, dacă suferi de vreo afecțiune reumatologică, dermatologică sau neurologică, la Băile Felix vei putea urma tratamente adecvate cu ape termale în centrele medicale specializate unde vei putea beneficia de terapii personalizate sub supravegherea unor medici specializați.

Așa cum spuneam, turiștii care vizitează Băile Felix au acces la o varietate de terapii de relaxare și rejuvenare, inclusiv masaj, saună, băi de aburi și tratamente de înfrumusețare. În afară de tratamentele medicale și a celor de relaxare, stațiunea de lângă Oradea este înconjurată de parcuri și de păduri, care oferă oportunități excelente pentru drumeții și observarea florei și faunei locale. Nu în ultimul rând, aici poți vizita parcurile acvatice Aqua Park President și Apollo Felix, unde vei putea petrece timp de calitate alături de familie.

Obiective turistice în zona Băile Felix

În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din staţiunea Băile Felix și din împrejurimi:

Lacul cu nuferi și lotuși

Rezervația de nuferi este unică în Europa și reprezintă o adevărată nestemată a stațiunii balneare bihorene. Lacul impresionează prin frumusețea nuferilor, lotușilor și peștilor exotici care îl populează ale căror culori fermecătoare pot fi admirate pe tot parcursul anului.

Biserica cu lună

La mică distanță de lacul cu nuferi se află această biserică unică, ce este cunoscută și sub numele de Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Aceasta a fost ridicată între 1784 și 1790, iar pe turla sa se poate observa un ceas cu un mecanism inedit, format dintr-o jumătate aurie și alta neagră. Montat în 1793, acest ceas este considerat unic în Europa, deoarece se mișcă în concordanță cu rotația Lunii în jurul Pământului, potrivit site-ului Băilefelix.ro.

Rezervația naturală Pârâul Peța

Cu o întindere de 4 hectare, această rezervație se află în stațiunea Băile 1 Mai și protejează apele calde ale pârâului Peța, care mențin o temperatură constantă de 30°C chiar și în timpul iernii. Aici poate fi admirat nufărul termal Nymphaea Lotus Thermalis, o specie rară subtropicală, care este simbolul stațiunii. Acest nufăr a fost descoperit în 1789 de botanistul și chimistul maghiar Pál Kitaibel, iar în 1931 a fost declarat monument al naturii.

Avenul din Betfia

Supranumit și Craterul din Betfia, acesta este un fenomen carstic (peșteră) situată pe versantul sud-vestic al Dealului Șomleu, care are o adâncime de 86 de metri și o lungime de 54 de metri. Peștera reprezintă o atracție geologică interesantă, care are două intrări ce au fost deschise prin dinamitare, în anii 1957 și, respectiv, 1989.

Biserica de lemn

Această biserică a fost ridicată în anul 1785 la Oradea, iar mai târziu a fost mutată la Băile Felix. Ceea ce o face specială este tehnica arhitecturală, naosul fiind acoperit cu o boltă în arc frânt, care vine în contrast cu bolțile cilindrice care sunt mai des întâlnite în construcțiile de acest tip. Absida altarului are forma unui poligon cu cinci laturi, fiind acoperită de o boltă elipsoidală.

Capela de la Haieu

Situată la Băile Felix, această biserică medievală este un obiectiv turistic mai puțin cunoscut, făcându-se remarcată printr-o serie de elemente arhitecturale remarcabile. Capela din Haieu îmbină stilul roman cu cel gotic, oferind turiștilor o privire fascinantă asupra evoluției arhitecturale din acea perioadă.

Felixarium

Acest complex modern este cel mai mare și mai avansat parc acvatic acoperit din Băile Felix și unul dintre cele mai mari din România. Aici vei găsi piscine atât pentru adulți, cât și pentru copii, peșteri cu ape termale, cascade spectaculoase, perdele de apă, spații de relaxare și terenuri de sport. Complexul este funcțional indiferent de sezon, relatează Alohotels.ro.

Happyland Dino Park

Situat în Stâna de Vale, acesta este cel mai mare parc tematic cu dinozauri din vestul țării, fiind întins pe mai bine de 30.000 m2. Traseul principal, care are o lungime de 1 km, este presărat cu peste 50 de dinozauri animatronici în mărime naturală, care se mișcă și emit sunete, recreând un mediu preistoric autentic. În plus, vizitatorii pot face plimbări cu telescaunul sau pot juca golf.

Oradea

Cel mai mare oraș din regiunea istorică Crișana, Oradea este recunoscut pentru istoria sa bogată și diversitatea sa etnică. Orașul se distinge prin arhitectura remarcabilă în stil art-nouveau, atmosfera vibrantă și faimoasele stațiuni cu ape termale. Printre atracțiile de neratat se numără Piața Unirii, Cetatea Medievală, impresionantul Complex Baroc, Turnul Primăriei și panoramicul Deal Ciuperca.

Peștera Urșilor

La 77 kilometri distanță de Băile Felix, în Munții Apuseni, se află una dintre cele mai populare destinații turistice din regiune – Peștera Urșilor. Aceasta datează din urmă cu aproximativ 15.000 de ani, atunci când o stâncă a astupat intrarea, blocând în interior 140 de urși. Din cauza lipsei hranei, sălbăticiunile au pierit, iar fosilele lor descoperite ulterior au dat numele locului.

Biserica ortodoxă din Rontău

Denumită „Biserica lui Popa Tanda”, acest lăcaș de cult a fost ridicat în anul 1700 de 37 de familii sărace. Inițial, biserica avea pereții realizați din bârne crăpate, care erau prinse în cuie și acoperite cu lut amestecat cu paie, oferind o imagine a resurselor modeste ale comunității locale.

Descoperă şi staţiuni cu izvoare de apă minerală din România!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Știrileprotv.ro
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Primele imagini de la înmormântarea Deliei Budeanu! Marcel Ciolacu, Dana Budeanu, Loredana Groza, printre vedetele care au fost săîși ia râmas bun
Viva.ro
Primele imagini de la înmormântarea Deliei Budeanu! Marcel Ciolacu, Dana Budeanu, Loredana Groza, printre vedetele care au fost săîși ia râmas bun
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
Libertateapentrufemei.ro
“Am avut un cancer infernal”. Delia Budeanu și-a spus povestea vieții, într-un interviu tulburător. Confesiuni despre cei doi soți și cei doi copii
Ce a pățit o româncă după ce a închiriat o locuință pe Airbnb în Spania. L-a prins pe proprietar cu minciuna și, de atunci, vacanța i s-a transformat într-un coșmar
FANATIK.RO
Ce a pățit o româncă după ce a închiriat o locuință pe Airbnb în Spania. L-a prins pe proprietar cu minciuna și, de atunci, vacanța i s-a transformat într-un coșmar
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
GSP.RO
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
Fructele de toamnă care abia dacă se mai găsesc în piețe. Sunt delicioase, dar producția a scăzut de 25 de ori într-un singur an
FANATIK.RO
Fructele de toamnă care abia dacă se mai găsesc în piețe. Sunt delicioase, dar producția a scăzut de 25 de ori într-un singur an
SĂRUTUL care clarifică tot! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă și NU se mai ascund! FOTO
Unica.ro
SĂRUTUL care clarifică tot! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă și NU se mai ascund! FOTO
Horoscop financiar 21 – 27 octombrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie
Financiarul.ro
Horoscop financiar 21 – 27 octombrie 2024. Previziuni pentru fiecare zodie
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Observatornews.ro
Filmul accidentului cu 3 morți de la Însurăței. Martorii povestesc scene sfâșietoare: "Cel mic era în brațele tatălui, apoi s-a dat jos să meargă la mamă"
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2024. Săgetătorii pot ajunge la concluzii înțelepte privind la situația din familie, dincolo de aparențe

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI