Cuprins:
Despre balik ekmek
Numele este o combinație a cuvintelor turcești balik (pește) și ekmek (pâine).
De-a lungul malurilor podului Galata din Istanbul, vânzătorii vând aceste sandvișuri simple din macrou și salată. De la bărcile țipătoare concepute pentru a atrage turiștii, până la tarabele mici și șubrede, mirosul de fructe de mare la grătar umple aerul.
Calitatea lor variază foarte mult, iar important este ca peștele să fie cât mai proaspăt, pâinea cea mai moale și salata cea mai colorată și fresh.
Fileuri de pește proaspete se pun în pâinea turcească pufoasă. Se adaugă o salată colorată: bucăți de ardei și morcovi stropite cu suc de lămâie. Un strop de melasă de rodie și câțiva fulgi de ardei iute turcesc și sandvișul este gata.
Dacă nu găsiți cel mai bun macrou proaspăt, puteți face versiunea de sandviș cu macrou afumat, care poate fi obținut cu ușurință și care face o umplutură frumoasă și bogată.
Salata este fidelă originalului, crocantă și proaspătă, asezonată cu melasă de rodie pentru o aromă dulce/înțepătoare. Principala abatere a rețetei este adăugarea dressingului de iaurt, care adaugă o bază cremoasă plăcută sandvișului și îl face foarte suculent.
Rețetă balik ekmek cu macrou afumat
- 2 chifle moi
- 2 fileuri de macrou afumat
- 1/2 lămâie, pentru a servi
- fulgi de ardei iute, turcesc
- Salată
- 1 lingură de melasă de rodie
- 1 lingură de oțet de vin alb
- 1/2 linguriță de miere
- 6 linguri de ulei de măsline
- 1/4 salată iceberg, mărunțită fin
- 1/2 ardei roșu, tăiat mărunt
- 1/2 morcov, tăiat în fâșii foarte subțiri, sau dat pe răzătoare
- 1 ceapă roșie mică, tăiată mărunt
- sare
- piper
- Sos. de iaurt
- 1 lingură de iaurt natural, gros
- 1 lingură de maioneză
- pătrunjel tocat, 1 mână mică
Pregătiți dressingul pentru salată combinând într-un borcan melasa de rodie, oțetul de vin alb, mierea, uleiul de măsline și puțină sare și piper. Puneți capacul și agitați până când se combină bine. Amestecați toate ingredientele pentru salată și adăugați suficient dressing pentru salată pentru a le acoperi. Dați deoparte.
Se amestecă toate ingredientele pentru sosul de iaurt, se condimentează și se lasă deoparte.
Pentru a asambla sandvișurile, adăugați un strat de sos de iaurt, urmat de macrou afumat, rupt ușor în bucăți (aveți grijă să îndepărtați eventualele oase).
Acoperiți cu o parte din salată, presărați cu fulgi de ardei iute turcesc și închideți sandvișul. Se servește cu o felie de lămâie.
Balik ekmek rețeta originală cu macrou proaspăt
- 2 linguri de făină
- 1 file de macrou de 300 g, tăiat în 2 porții de dimensiuni egale
- 2 linguri de frunze de pătrunjel tocate mărunt
- 1 lingură capere
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- 1 lămâie,
- 60 ml ulei de măsline
- 2 chifle pufoase
- 2 lingurițe de smântână
- ¼ ceapă roșie, tăiată felii
- 1 roșie mare, tăiată în felii groase
- 2 mâini mari de salată iceberg mărunțită
Se răstoarnă făina într-un bol puțin adânc și se condimentează bine cu sare și piper. Puneți fileurile de pește în făină, acoperind
bine. Se șterge excesul de făină și se lasă deoparte.
Pregătiți un dressing simplu, combinând pătrunjelul, caperele, usturoiul și sucul de lămâie într-un borcan mic. Se asezonează bine cu sare
și piper, apoi puneți capacul și agitați energic până când se combină bine.
Încălziți 3 linguri de ulei într-o tigaie cu bază groasă la foc mediu-mare. Adăugați peștele și gătiți timp de 5-6 minute. Întoarceți peștele și gătiți-l pentru încă 2-3 minute sau până când este bine gătit și se desface la mijloc. Se ia de pe foc și se lasă deoparte pentru 5 minute.
Se încălzește o tigaie grill la foc mare. Se stropește uleiul rămas peste părțile tăiate ale pâinii, apoi se așază, cu partea tăiată în jos, în tigaie.
Așezați o farfurie deasupra pentru a favoriza apariția câtorva urme de grătar. Odată prăjită, întoarceți pâinea la 90° și gătiți-o până când aveți un model pe interiorul pâinii.
Presărați sumac peste pâinea prăjită și așezați peștele pe jumătățile inferioare. Acoperiți cu puțin dressing, apoi adăugați ceapa roșie, roșiile și salata verde mărunțită. Finalizați cu încă un strop de dressing și puneți capacele.
Sursa foto: 123rf.com