Cea de-a 12-a ediție a BALKAN CAVERS CAMP, întâlnirea speologică balcanica a federațiilor de speologie din întreaga lume, are loc pentru prima oară în România, în perioada 2 – 8 iulie 2018, în Baru Mare, Țara Hațegului. Evenimentul de amploare, care celebrează şi împlinirea a 150 de ani de la naşterea lui Emil Racoviță, promite să întrunească peste 500 de participanți din toată lumea, specialişti sau pasionați, primii înscrişi venind tocmai din SUA şi Puerto Rico. Balkan Cavers Camp 2018 este organizat de Federația Română de Speologie în parteneriat cu Primăria Baru, cu susținerea Academiei Române, a Universității Babes Bolyai din Cluj Napoca, a Universității București, a Asociației Administrațiilor de Arii Naturale Protejate și în colaborare cu cele trei parcuri renumite: Parcul Național Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO și Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

Balkan Cavers Camp 2018 are astfel cel mai interesant şi complex program conceput pentru o tabară de explorare şi turism în România. Traseele turistice, sesiunile de lucru în peşteri, excursiile la cetăţile dacice vor fi intercalate cu prezentări ştiințifice, expoziții, show-uri multimedia, spectacole şi concursuri. Seara nu vor lipsi muzica, focul de tabară, poveştile şi legendele medievale, filmele documentare şi coocking show-urile cu preparate delicioase de la specialitățile cu bureți şi trufe de pădure până la tradiționalul ciolan cu fasole.

Copiii vor avea ocazia să îl cunoască pe Dinozaurul Bondoc care va ajunge în tabară direct din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hațegului – UNESCO însoțit de păzitorii lui şi de legendele despre balaurii locului.

Programul întregului eveniment va cuprinde deplasări în 14 peșteri din Munții Șureanu și Retezat. Aflați în Țara Hațegului, Munții Șureanu au fost unul dintre centrele de dezvoltare și rezistență ale dacilor transilvăneni, cu un impact puternic asupra genezei poporului român. Este o zonă cu o istorie deosebită, colorată cu povești și legende, unde se află unele dintre cele mai frumoase peșteri din România: Șura Mare, Cioclovina, Tecuri, Cocolbea, dar și cetăți antice ce și-au lăsat amprenta asupra istoriei și culturii europene.

Pe lângă turele de lucru în peşteră cu speologii prezenți, în cadrul Balkan Cavers Camp se vor organiza trasee de drumeție alpină și parcurgere de canioane sub îndrumarea rangerilor de la cele trei parcuri implicate în proiect: Munții Retezat – la lacul Bucura și vârful Peleaga 2509 m alt, Retezatul Mic – zona Piule Iorgovanu inclusiv canioane, Munții Parâng – ascensiune vârful Parângul Mare 2519 m alt, Munții Șureanu – zona Fundătura Ponorului. Nu vor scăpa nevizitate nici obiectiveprecum cetățile dacice din Munții Orăștiei, cea mai importantă fiind Sarmisegetuza Regia, capitala dacilor.

„ În 2018 sărbătorim 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, părintele biospeologiei și al speologiei românești și ne dorim ca BALKAN CAVER`S CAMP 2018 să readucă în atenția  publicului, în anul centenarului,  importanta contribuție pe care românii o au pentru conservarea naturii din Carpați, punând în lumină cercetări ale specialiștilor români, în context internațional. Este poate singura ocazie pentru pasionații de natură, dar şi pentru specialişti, să aibă acces la trasee organizate cu ghizi într-una dintre cele mai frumoase zone din Carpați, munții care adăpostesc ultimele zone cu adevărat sălbatice din Europa. De asemenea, evenimentul va găzdui și personalități din străinătate cu palmares remarcabil.” declară Spencer Coca, Preşedintele Federației Române de Speologie.

Printre personalitățile care vor susține prezentări în cadrul Balkan Cavers Camp se numără Jean-Pierre Bartholeyns – Preşedintele Uniunii Internaționale de Speologie, Didier Cailhol – Asociaţia de speologie Franţa- România, Dr. Șerban Sârbu – Universitatea de Stat din California-Chico, Antonya Vlaykova – Preşedinte al Comisiei Europene pentru Salvarea Peșterilor, Gyula Hegedus – Secretar Adjunct al Uniunii Internaționale de Speologie, Alexey Zhalov – Preşedintele Uniunii Balcanice de Speologie, Spencer Coca – Preşedintele Federației Române de Speologie, Mircea Vergheleț – Preşedintele Asociației Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, Andrei Posmoșanu – fotograf speolog şi redactor-şef al Speomond România, Cristian Laşcu – speolog, explorator şi primul redactor-șef al revistei National Geographic România, dar şi fotografii de renume internațional, specializați în fotografierea peşterilor – Cristian Țecu și Cosmin Nistor.

Mai multe detalii despre tabară pot fi găsite pe www.balkancaverscamp.com

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News