Cuprins:
Despre Balmoș
Balmoșul este un preparat în mod tradițional din mămăligă, unt, smântână, ou, caș și brânză de oaie. Diferitele varietăți includ și slănină prăjită, bucățele de carne sau chiar cârnați prăjiți.
Cum se prepară? Mai întâi, smântâna, care este mai lichidă, se fierbe cu unt și puțină sare timp de câteva minute. Apoi se adaugă mălai până când se fierbe, amestecând constant ca să nu aibă cocoloașe. La final, se adaugă multă brânză fermentată sărată pentru a crea un balmoș delicios.
Se servește cald cu un pic de unt și caș pe deasupra.
Se pune pe farfurie și se servește cu cârnați afumați prăjiți, puțină smântână și brânză de burduf.
Istorie și tradiții
Balmoșul este o specialitate bucovineană care are la bază mămăligă și produse lactate. Acest fel de mâncare era făcut de ciobani la stână și a fost preluat și reinterpretate și în bucătăria de astăzi.
De obicei, balmoșul era preparat de ciobani în ceaun, pe pirostrii, în Bucovina. La baza acestui fel de mâncare stă jintuitul, zerul gras stors din caș după frământare. El se pune la fiert până iese la suprafață grăsimea, momentul în care se adaugă mălaiul, ca la mămăligă.
Se adaugă apoi cașul de oaie și urda. Se fierbe totul bine până se desprinde de ceaun sau oală.
„După cum ştiţi sau aflaţi acum, la un balmoş trebuie să pui mult suflet. Balmoşul la buturugă îl facem din jintuit, un jintuit mai gras, cu sare, făină de mălai, făină de sac, făină de la moară, caş, urdă şi cam o oră trebuie să învârtim. Când nu se mai prinde de culişer şi de ceaun înseamnă că este aproape gata. Când începe să fiarbă, se îngroaşă, însă balmoşul nu trebuie să fie foarte gros”, spune Liviu Bazarcă zis Răzeşul, care este unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor.
În Apuseni, oamenii au o tradiție și prepară Balmoș atunci când băieții vin să pețească fetele. Cele care nu știu să facă acest preparat tradițional nu se pot mărita.
Se spune că cel mai bun Balmoș iese pregătit la foc de lemne, în ceaun și fiert în jintuială. De altfel, unii spun că se poate numi Balmoș doar acela care conține numai produse de oaie.
În zilele noastre, balmeșul se face și cu cârnați afumați, slană sau boia ori ciuperci de pădure. Desigur, se servește cu o palincă făcută în casă.
Rețete de balmoș tradițional
Balmoș bucovinean
- 400 g iaurt simplu
- 400 ml de lapte
- 200 g smântână
- 3 ouă, bătute
- 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de sare
- 100 g de brânză rasă
- 1 ¼ cană mălai
Într-un vas mediu greu combină iaurtul cu laptele și smântâna. Adaugă ouăle, uleiul și brânza și adu la fierbere.
Redu focul și adaugă încet mălaiul, amestecând continuu. Pune sarea și lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, amestecând constant. Este gata când se desprinde de pe pereții vasului.
Se servește fierbinte simpla sau ca o garnitură alături de carne.
Balmoș, rețeta ciobănească
- 2 l lapte
- 800 g mălai
- 200 g unt
- 2 kg caș de oaie
- 1 linguriță sare
Se pune laptele la fiert alături de unt, din care se păstrează deoparte 50 de grame pentru final. Când laptele dă în clocot, se pune mălaiul și se amestecă cu un tel. Se lasă puțin deoparte dacă se îngroașă foarte tare. Se dă focul mic și se amestecă continuu cu telul, apoi cu o lingură de lemn.
Se lasă la fiert la foc mic timp de 10 minute. Se adaugă brânza rasă sau sfărâmată, apoi se amestecă totul bine. Deasupra se adaugă untul, după ce focul s-a stins.
Se poate servi cu iaurt sau ca atare, ori alături de o bucățică de carne.
Balmoș reinterpretat
- 1 l lapte bătut
- 3 linguri smântână grasă
- 70 g unt
- 200 g mălai
- 300 g brânză burduf
- Sare
- Cârnați de casă afumați
Se pune la foc mic laptele bătut, smântâna și untul cu puțină sare. Când laptele dă în clocot, se pune mălaiul în ploaie. Se amestecă rapid cu un tel sau o lingură de lemn. După ce s-a fiert bine, se pune brânza de burduf și se amestecă ca să se topească.
Sursa foto:123rf.com
5 idei de sandviciuri fără carne