Despre Balmoș

Balmoșul este un preparat în mod tradițional din mămăligă, unt, smântână, ou, caș și brânză de oaie. Diferitele varietăți includ și slănină prăjită, bucățele de carne sau chiar cârnați prăjiți. 

Cum se prepară? Mai întâi, smântâna, care este mai lichidă, se fierbe cu unt și puțină sare timp de câteva minute. Apoi se adaugă mălai până când se fierbe, amestecând constant ca să nu aibă cocoloașe. La final, se adaugă multă brânză fermentată sărată pentru a crea un balmoș delicios.

Se servește cald cu un pic de unt și caș pe deasupra.

Se pune pe farfurie și se servește cu cârnați afumați prăjiți, puțină smântână și brânză de burduf. 

Istorie și tradiții

Balmoșul este o specialitate bucovineană care are la bază mămăligă și produse lactate. Acest fel de mâncare era făcut de ciobani la stână și a fost preluat și reinterpretate și în bucătăria de astăzi. 

De obicei, balmoșul era preparat de ciobani în ceaun, pe pirostrii, în Bucovina. La baza acestui fel de mâncare stă jintuitul, zerul gras stors din caș după frământare. El se pune la fiert până iese la suprafață grăsimea, momentul în care se adaugă mălaiul, ca la mămăligă. 

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Se adaugă apoi cașul de oaie și urda. Se fierbe totul bine până se desprinde de ceaun sau oală.

„După cum ştiţi sau aflaţi acum, la un balmoş trebuie să pui mult suflet. Balmoşul la buturugă îl facem din jintuit, un jintuit mai gras, cu sare, făină de mălai, făină de sac, făină de la moară, caş, urdă şi cam o oră trebuie să învârtim. Când nu se mai prinde de culişer şi de ceaun înseamnă că este aproape gata. Când începe să fiarbă, se îngroaşă, însă balmoşul nu trebuie să fie foarte gros”, spune Liviu Bazarcă zis Răzeşul, care este unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor.

În Apuseni, oamenii au o tradiție și prepară Balmoș atunci când băieții vin să pețească fetele. Cele care nu știu să facă acest preparat tradițional nu se pot mărita.

Se spune că cel mai bun Balmoș iese pregătit la foc de lemne, în ceaun și fiert în jintuială. De altfel, unii spun că se poate numi Balmoș doar acela care conține numai produse de oaie. 

În zilele noastre, balmeșul se face și cu cârnați afumați, slană sau boia ori ciuperci de pădure. Desigur, se servește cu o palincă făcută în casă. 

Rețete de balmoș tradițional 

Balmoș bucovinean

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
  • 400 g iaurt simplu
  • 400 ml de lapte
  • 200 g smântână
  • 3 ouă, bătute
  • 1/4 cană de ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de sare
  • 100 g de brânză rasă
  • 1 ¼ cană mălai

Într-un vas mediu greu combină iaurtul cu laptele și smântâna. Adaugă ouăle, uleiul și brânza și adu la fierbere. 

Redu focul și adaugă încet mălaiul, amestecând continuu. Pune sarea și lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, amestecând constant. Este gata când se desprinde de pe pereții vasului. 

Se servește fierbinte simpla sau ca o garnitură alături de carne.

Balmoș, rețeta ciobănească

  • 2 l lapte
  • 800 g mălai
  • 200 g unt
  • 2 kg caș de oaie
  • 1 linguriță sare

Se pune laptele la fiert alături de unt, din care se păstrează deoparte 50 de grame pentru final. Când laptele dă în clocot, se pune mălaiul și se amestecă cu un tel. Se lasă puțin deoparte dacă se îngroașă foarte tare. Se dă focul mic și se amestecă continuu cu telul, apoi cu o lingură de lemn.

Se lasă la fiert la foc mic timp de 10 minute. Se adaugă brânza rasă sau sfărâmată, apoi se amestecă totul bine. Deasupra se adaugă untul, după ce focul s-a stins. 

Se poate servi cu iaurt sau ca atare, ori alături de o bucățică de carne. 

Balmoș reinterpretat

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
  • 1 l lapte bătut
  • 3 linguri smântână grasă
  • 70 g unt
  • 200 g mălai
  • 300 g brânză burduf
  • Sare
  • Cârnați de casă afumați

Se pune la foc mic laptele bătut, smântâna și untul cu puțină sare. Când laptele dă în clocot, se pune mălaiul în ploaie. Se amestecă rapid cu un tel sau o lingură de lemn. După ce s-a fiert bine, se pune brânza de burduf și se amestecă ca să se topească. 

Sursa foto:123rf.com

5 idei de sandviciuri fără carne

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (16)

jeky   •   03.09.2024, 06:57

Îmi place la nebunie,e foarte gustoasa cui ii place

Peugeot307   •   15.08.2024, 13:10

O mâncare foarte gustoasă! Felicitări pentru articol!

Mimip67   •   24.03.2024, 09:46

O mancare trafitionala delicioasa.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Unica.ro
„Ne vedem de două ori pe an. Nu pot să spun că o iubesc...” Andreea Tonciu, declarații controversate despre SOACRA ei
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Libertateapentrufemei.ro
Florin Călinescu, adevărul despre mutarea la Băbana. După tragediile din viața lui, actorul a căutat tihna: ”La mine viața e simplă. Sunt liniștit stând în rulota mea...”. Uite cum arată moția lui din Argeș
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Adevarul.ro
Istoria care riscă să se repete. Cum au pus rușii bocancul pe gâtul României și au instaurat comunismul
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor
HOROSCOP
Horoscop 4 aprilie 2025. Peștii au șansa de a descoperi, citind printre rânduri, o informație care le va fi de mare folos pe viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI