Cuprins:
Despre bambusul de grădină
Unii bambuși cresc în tufe mari, ceea ce îi face potriviți pentru a fi folosiți ca gard viu sau pentru a împrejmiu ceva, pentru a adăuga structură sau pentru a fi folosiți ca punct focal.
Cu toate acestea, alte specii își pot depăși rapid spațiul alocat și pot avea un aspect neatractiv dacă nu sunt gestionați corespunzător. Dacă sunt lăsați să crească necontrolat, ei pot fi practic imposibil de îndepărtat.
Cum se cultivă bambusul
Există două tipuri de bambus: invaziv și noninvaziv. Plantele de bambus noninvazivi cresc în smocuri. Bambușii invazivi rulează au tulpini subterane lungi, sau rizomi, din care apar noi creșteri, ceea ce le permite să colonizeze un nou teren.
Majoritatea bambușilor se dezvoltă în sol umed și bine drenat. Pot fi cultivați în majoritatea tipurilor de sol, dar unii se simt mai bine în soluri acide – evitați condițiile umede, mlăștinoase sau uscate.
Majoritatea bambușilor preferă soarele, dar unele specii, cum ar fi bambusul Sasa, pot fi cultivate la umbră. Plantați bambusul primăvara pentru a-l încuraja să dezvolte rădăcini și trestii bune înainte de a deveni latent toamna.
Hrăniți cu un îngrășământ echilibrat pe tot parcursul sezonului de creștere și lăsați unele frunze de bambus să se acumuleze în jurul bazei plantelor, deoarece acestea returnează nutrienți, în special siliciu, la rădăcini, ajutând plantele să rămână puternice și sănătoase.
Unde se cultivă
Bambușii pot fi cultivați în aproape orice situație. Plantați bambusul în partea din spate a bordurii pentru a crea înălțime, în gazon pentru a crea un punct de atracție, împotriva unui gard sau a unui zid pentru a crea un paravan sau ca un gard viu contemporan.
Puteți, de asemenea, să cultivați plante de bambus într-un ghiveci – unele soiuri compacte se descurcă bine în ghivece mari, în timp ce speciile de bambus invazivi sunt mai bine cultivate într-un recipient pentru a le împiedica să crească necontrolat.
Cum se plantează
Pentru bambușii invazivi, cel mai bine este să le controlați creșterea, cultivându-i în containere sau săpând un șanț și căptușindu-l cu dale de pavaj sau alt material impermeabil, astfel încât bambusul să nu poată „alerga”.
Pentru a planta bambusul în pământ, săpați o groapă de două ori mai mare decât rădăcina. Plantați bambusul astfel încât rădăcina să fie la același nivel cu suprafața solului. Umpleți cu pământ și udați bine.
Cum se îngrijește
Plantele de bambus sunt flămânde și se simt cel mai bine atunci când li se administrează regulat hrană lichidă, de primăvara până toamna. Îndepărtați frunzele moarte din jurul bazei plantelor, deși permiteți ca unele să rămână, deoarece acestea returnează siliciul nutritiv la rădăcinile plantei.
Este important să efectuați inspecții periodice ale rădăcinilor, în special dacă creșteți bambus invazivi. Săpați în jurul bazei plantei și îndepărtați rădăcinile rătăcite cu o lopată ascuțită, pentru a menține creșterea sub control.
Cum se înmulțește
Divizați tufele de bambus primăvara, folosind o lopată ascuțită pentru a separa bucățile de rădăcină de rădăcina principală. Replantați în pământ și udați bine.
Dăunători și boli
Bambusurile suferă rar de dăunători și boli. Principala problemă asociată cu cultivarea bambusului este atunci când cei invazivi cresc necontrolat.
Există modalități de a-i limita creșterea și de a-l împiedica să scape de sub control. Cheia este să vă pregătiți bine în primul rând și să fiți vigilenți.
Săpați un șanț adânc de 40-60 cm și umpleți-l cu materiale impermeabile suprapuse, cum ar fi dale de pavaj, foi de tablă ondulată sau o țesătură rezistentă de protecție împotriva rădăcinilor.
Asigurați-vă că bariera se află deasupra nivelului solului.
Plantați bambusul astfel încât rădăcinile să se afle sub partea superioară a șanțului.
Umpleți cu pământ și gunoi de grajd bine descompus sau compost, având grijă să nu deteriorați rizomii. Udați bine și acoperiți cu mulci pentru a ascunde bariera care se află la suprafața solului.
Bambusurile sunt disponibile în centrele de grădinărit și în pepiniere, precum și în pepiniere specializate. Țineți cont de faptul că este posibil să aveți mai multe opțiuni dacă vă cumpărați bambusul dintr-o pepinieră specializată.
Cercetați înălțimea și întinderea plantei, dacă este înmugurit sau în creștere și dacă este potrivit pentru dimensiunea grădinii dumneavoastră.
Cei potriviți pentru protejarea unui zid sau a unei clădiri vor fi etichetați „bambus de protecție” sau similar.
Asigurați-vă că tulpinile au o culoare uniformă. Examinați noile creșteri și asigurați-vă că circumferința fiecărui nou butuc este mai mare decât cea a butucului din anul precedent – acest lucru va indica o plantă puternică, a cărei vigoare crește pe măsură ce crește.
Tipuri de bambus care pot fi cultivate
Bambusurile sunt plante de grădină populare, în special în schemele de design contemporan. Există o gamă imensă din care puteți alege. Aici, vă explicăm diferitele tipuri de bambus, cum să le cultivați și să le întrețineți și cum să le împiedicați să crească fără control.
Chusquea
Bambușii Chusquea, care formează tufe, sunt originari din munții din America Latină. Spre deosebire de majoritatea bambușilor, tulpinile lor sunt solide, nu goale.
Printre varietăți se numără Chusquea gigantea, o specie uriașă care crește până la 4 m în înălțime și poartă tulpini groase și verzi, și bambusul chilian, Chusquea culeou.
Fargesia murieliae „Luca”
Fargesia care formează tufe face bambus de grădină populare, dezvoltându-se de obicei în tufe mici. Originari din munții și pădurile alpine din Asia de Est, aceștia sunt unii dintre cei mai rezistenți disponibili. Crește până la doar 50 cm înălțime și este unul dintre cei mai buni bambus pentru cultivarea în ghiveci.
Himalayacalamus
Este un gen de plantă cu smocuri, originar din Himalaya. Tulpinile sale tinere sunt albastre, cu o nuanță de roșu sau violet, maturizându-se spre auriu. Perfect pentru a fi cultivat ca punct focal pentru a-și pune în evidență culoarea.
Sibataea
Sibataea este un gen de plantă cu creștere scurtă, cu frunze de culoare verde închis. Perfecte pentru a fi cultivate ca acoperire înaltă a solului sau ca gard viu scurt, acestea includ bambusul cu frunze de ruscus, Shibataea kumasaca, o specie pitică cu frunze cu nuanțe aurii.
Sursa foto: 1234rf.com
Flori și plante rezistente la secetă
Daniel9090 • 29.12.2023, 08:18
Este apreciat pentru estetica sa plăcută, adaptabilitate și capacitatea de a forma un decor natural și functional în grădină sau în alte spații exterioare.
Daniel9090 • 29.12.2023, 08:18
Bambusul adaugă o notă exotică și plină de viață în grădina sau pe terasa unei locuințe, datorită frunzișului său verde intens și a tulpinilor sale subțiri și elegante
Daniel9090 • 29.12.2023, 08:17
Bambusul de grădină, cunoscut științific sub numele de Bambusa, este o plantă decorativă minunată și versatilă