Bamele sunt cultivate pentru fructul comestibil, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale, cu numeroase beneficii pentru organism.
Cuprins:
Ce sunt bamele?
Bamele sunt plante apreciate pentru fructele lor comestibile, deși foarte multă lume le consideră legume.
Bamele fac parte din familia Malvaceelor – în care sunt incluse și bumbacul, arborele de cacao și hibiscusul.
Numele științific al bamelor este Hibiscus esculentus. Denumirea de bamă însă provine din arabul bamyah. În vest, bama este cunoscută sub numele de okra, un cuvânt de origine africană.
Bama este o plantă care crește până la 2 m înălțime, cu frunze de până la 20 cm, late, palmate, cu câte 5-7 lobi. Florile de bame au un diametru de 4-8 cm, cu câte 5 petale gălbui, cu o pată roșie la baza fiecărei petale.
Fructul de bamă este o capsulă verde, păroasă, cu lungime de până la 20 de cm, în interior găsindu-se mai multe semințe. Aspectul bamelor este asemănător cu cel al fasolei păstăi.
Bame – cultivare și recoltare
Bamele se pot cultiva în câmp, dar și în grădini. Un element foarte important pentru cultivarea bamelor este temperatura, pentru că această plantă nu rezistă la temperaturi scăzute.
Așadar, perioada ideală pentru plantarea bamelor este finalul primăverii, când temperaturile cresc peste 18 grade Celsius. Solul în care se plantează bamele este bine să fie bogat din punct de vedere nutritiv și foarte bine luminat.
Semințele de bame care urmează să fie cultivate este bine să fie lăsate în apă cu 24 de ore înainte de plantare. Apoi, acestea se pun în pământ, la o adâncime de 1-2 centimetri. Este indicat ca între plantele de bame să existe o distanță de aproximativ 20 de cm și până la 60-70 de centimetri între rânduri.
Recoltarea bamelor se face la finalul lunii iulie, începutul lunii august. Bamele bune de recoltat sunt fragede, au perișorii moi și pereții nefibroși.
Ce gust au bamele
Bamele sunt foarte apreciate în bucătăria orientală, unde se fac numeroase supe, dar și alte preparate culinare specifice, pline de savoare. Bamele au gustul similar cu cel al vinetelor, dovleceilor sau chiar al sparanghelului.
- Vezi ce beneficii are și cum se prepară minunatul sparanghel
Bame – beneficii și proprietăți
Bamele sunt bogate în vitamina C și au proprietăți puternic antioxidante, fiind consumate adesea pentru multiplele beneficii pe care le au pentru organism.
Valori nutriționale pentru 100 de g de bame:
- Calorii: 33
- Carbohidrați: 7,03 g
- Proteine: 2 g
- Grăsimi: 0,1 g
- Fibre: 9%
- Acid folic: 88 mg
- Niacina: 1 mg
- Vitamina C: 21,1 mg
- Vitamina E: 0,36 mg
- Vitamina K: 53 mg
- Calciu: 81 mg
- Fier: 0,8 mg
- Magneziu: 57 mg
Susțin sistemul imunitar
Bamele sau okra sunt o sursă excelentă de vitamine C și K1. Vitamina C este un nutrient solubil în apă, care contribuie la funcția imunitară generală.
Scad nivelul colesterolului și ajută la sănătatea inimii
Bamele conțin un mucilagiu, care se poate lega de colesterol în timpul digestiei, determinând excreția acestuia în scaun, mai degrabă decât absorbția în organism.
Un studiu de 8 săptămâni a împărțit aleatoriu șoarecii în 3 grupuri, toate trei grupurile având o dietă bogată în grăsimi.
Șoarecii care au fost hrăniți și cu bame au eliminat mai mult colesterol în scaunele lor și au avut niveluri totale mai scăzute de colesterol din sânge decât celelalte grupuri.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Menținerea unui nivel sănătos de zahăr în sânge este foarte importantă pentru starea generală de sănătate. Un nivel ridicat de zahăr în sânge poate duce la prediabet și diabet de tip 2.
Cercetările efectuate la șoareci indică faptul că consumul de bame poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii susțin că bamele au scăzut absorbția zahărului în tractul digestiv, ducând la un răspuns mai stabil al nivelului de zahăr din sânge.
Mențin sănătatea și elasticitatea pielii
Bamele conțin ingrediente care hrănesc pielea, împiedică pigmentarea inestetică a acesteia, stimulează regenerarea și previn îmbătrânirea prematură a pielii, cauzată de efectele radicalilor liberi.
Ajută digestia și previne constipația
Datorită conținutului ridicat de fibre, bamele ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv, reglând tranzitul intestinal și prevenind, astfel, constipația.
Cum se gătesc bamele
Atunci când cumpărăm bame, este bine să le alegem pe cele mai mici, pentru că sunt mai gustoase. Culoarea acestora trebuie să fie un verde proaspăt. În ceea ce privește textura, bamele trebuie să fie tari, fragede.
Depozitează bamele proaspete într-o pungă de hârtie, nespălate, în lada frigiderului. Le poți tine la frigider în jur de 3 zile fără ca proprietățile acestora să fie afectate. Dacă vrei să le ții pentru mai mult timp, opărește-le și bagă-le la congelator.
Capetele și codițele bamelor se taie înainte de gătire, indiferent că le folosim întregi la mâncare sau tocate mai mărunt. Pentru a preveni descompunerea bamelor în mâncare, le poți înmuia în oțet sau apă cu zeamă de lămâie
Rețete cu bame
Din bame se pot găti diverse preparate cu sau fără carne. Dacă nu știți exact ce să gătiți cu bamele, vă puteți ghida după reţetele de păstăi de fasole verde.
Mâncare de bame
Ingrediente:
- 800 g bame
- 3-4 ardei
- 500 g roşii
- sare
- piper
- 50 ml ulei de măsline
- zeama de la o lămâie
- un litru borş
- 3 cepe
- o legătură pătrunjel
Mod de preparare:
Se curăţă bamele de codiţe, se spală în apă călduţă şi apoi se opăresc într-un litru de borş, în câteva clocote. Separat, se curăţă ceapa, se toacă solzişori şi se căleşte în uleiul de măsline cât să devină sticloasă, apoi se adaugă ardeiul tăiat cubuleţe şi puţină apă.
Bamele se scot din borş, se lasă să se scurgă, apoi se adaugă în cratiţa cu ceapa şi ardeiul şi se lasă să fiarbă la foc mic. Se toarnă câte puţină apă caldă din când în când, să nu se lipească.
Roşiile se opăresc, se decojesc, se zdrobesc cu blenderul, iar piureul obţinut se pune în cratiţa cu bamele. Se lasă să dea în câteva clocote apoi se bagă în cuptorul încins. Mâncarea de bame se servește ornată cu pătrunjel verde.
Bame murate la borcan
Ingrediente:
- 1,5 kilograme bame mici
- 5 căţei de usturoi
- 5 ardei iuţi proaspeţi
- un litru de apă
- 300 ml oţet de vin
- 4 linguri sare grunjoasă, neiodată
- o lingură boabe de muştar
- o lingură boabe de piper
- două foi de dafin
Mod de preparare:
Se curăţă bamele şi se taie puţin din codiţe, lăsând cam o treime din cotor pentru a nu le rupe la murat. Se opăresc în apă cu oţet şi se pun în borcane, alături de cantităţi egale din usturoi, ardei iuţi şi condimente. Faceţi o saramură din apă, oţet şi sare (puteţi adăuga şi o lingură, două de zahăr, după gust) şi daţi în clocot lichidul. Turnaţi peste bamele din borcane şi sterilizaţi.
Salată cu bame
Ingrediente:
- 500 g bame uscate
- 3 linguri oțet
- o legătură pătrunjel
- 3 linguri ulei de măsline
- sucul unei lămâi
- sare
Mod de preparare:
Bamele uscate se pun în apă călduţă, să se umfle, pentru două ore. Apoi, se fierb în apă rece cu oţet pentru 30 de minute maximum, în funcţie de bame. Se taie mărunt pătrunjelul și se face un sos din ulei cu suc de lămâie și un praf de sare. Bamele fierte și bine scurse se pun într-un bol de salată, se toarnă sosul, se pune pătrunjelul și se amestecă bine. Salata de bame dă la rece pentru 30 de minute înainte de servire.
Daniel9090 • 15.12.2023, 16:04
Bamele sunt legume delicioase, bogate în nutrienți, perfecte pentru diverse rețete culinare sănătoase și gustoase