► La comun sau separat
Pe vremea părinților noștri, banii la comun erau o regulă. Dar acum mulți își iau salariile pe card și fiecare poate dispune de suma pe care o câștigă. Ar putea fi o dovadă de maturitate a cuplului faptul că au ajuns la o anumită înțelegere în ceea ce privește finanțele familiei. Se spune că cei care au totul la comun au o uniune mai solidă. Totuși, depinde și de obiceiurile familiilor de proveniență a fiecărui membru. Tindem să imităm ceea ce am văzut la părinți. O problemă apare atunci când cei doi au avut parte de modele diferite. Atunci apar conflicte, dar, de cele mai multe ori, prin negociere, se ajunge la o înțelegere. Important este să vezi ce se aplică mai bine cazului tău și nu rețete pe care le crezi „universal valabile”.
► Echilibru fragil
Psihologul observă că „probleme mari apar când un membru al cuplului cheltuiește compulsiv, bea, joacă jocuri de noroc sau/și nu mai are slujbă. Aici ar trebui instituit un nou set de reguli”. În acest caz, trebuie revăzut bugetul familiei și făcut un plan de avarie. Dacă este doar problema șomajului, cei doi se pot sprijini unul pe celălalt, să cheltuiască mai puțin și să găsească surse alternative de venit. Dacă unul cheltuiește prea mult, se poate încerca o negociere, să se ajungă la o sumă rezonabilă. Dacă tu faci anumite cumpărături care nu sunt absolut necesare, poți să duci tratative cu soțul. De exemplu, poate nu este nevoie de acei pantofi foarte scumpi, dar nici să renunți cu totul la a-ți cumpăra o pereche nouă. Faceți planuri foarte clare pentru a vă încadra în buget, dar nu mergeți cu economia atât de departe încât unul dintre voi să se simtă frustrat. Cel mai greu este atunci când unul are o dependență, cum ar fi cea de băutură sau de jocuri de noroc. În acest caz, este bine să se apeleze la un specialist pentru a-l ajuta să se vindece.
DISCUȚII ȘI NEGOCIERI
Discuția despre bani trebuie purtată periodic în cuplu și este bine ca fiecare partener să învețe să vorbească despre asta, fără să-l facă pe celălalt să se simtă inferior, dependent sau umilit. Trebuie creată o anumită rutină când se abordează subiectul, astfel încât să dispară anxietatea. Este util să plănuiți ce faceți cu banii înainte să observați că i-ați terminat pe toți, pentru că atunci vor apărea mai mult ca sigur certuri. Tot așa, este bine să vă sfătuiți unul cu celălalt înainte de achiziții importante. Faceți planuri împreună, cum ar fi cumpărarea unei case, a unei mașini sau să mergeți într-o vacanță și învățați să economisiți. Nu contează cât de puțin, dar să devină un obicei constant. Acest lucru vă va da sentimentul de trăinicie, de putere, de căsnicie solidă.