Recentele teste efectuate pe şoarecii-masculi au dezvăluit că aceia care au mai mulţi hormoni de sex feminin sunt mai agresivi, şi îşi marchează cu urină teritoriile obţinute prin luptă. Dr. Nirao Shah, profesor de anatomie la Universitatea din California, a declarat: „Acest lucru aduce modificări cu privire la modul în care noi percem comportamentele de sex masculin şi feminin. Studiul oferă o perspectivă conform căreia estrogenul dictează modul de manifestare a unui individ.”

Estrogenul reglementează ciclul menstrual la femei şi poate determina modificări ale formei corpului feminin, la pubertate. Testosteronul determină creşterea părului şi îngroşarea vocii la băieţi. Dar, atât bărbaţii şi cât şi femeile, produc în mod natural cantităţi mici de hormoni despre care oamenii de ştiinţă cred că sunt „feţe ale aceleiaşi monede”, în reglarea funcţiilor organismului. Estrogenul şi nu testosteronul determină oprirea din creştere a oaselelor, iar bărbaţii care nu produc estrogen nu se opresc din procesul de creştere. De asemenea, studiile anterioare au arătat că tot estrogenul este esenţial pentru fertilitatea masculină.

Enzima aromatise

Dr. Shah şi colegii săi au arătat că celulele creierului împreună cu o enzimă numită aromatise transformă testosteronul în estrogen, iar bărbaţii care au mai mulţi hormoni feminini au un comportament teritorial. De asemenea, datorită acestei enzime se activează cele două regiuni ale creierului cunoscute pentru reglementarea comportamentelor sexuale şi agresive.

Când şoarecilor de sex feminin le-au fost administrate suplimente de estrogen, aceştia au dezvoltat modele de creier aromatise şi au fost greu de distins de şoarecii de sex masculin.
Aceste femele au manifestat un comportament masculin, şi au agresat intruşii de sex masculin, ceea ce în mod natural se întâmplă foarte rar.
„În mod evident, estrogenul determină această creştere a enzimelor aromatise. Acest lucru sugerează că acestea joacă un rol important în dezvoltarea căilor neuronale responsabile pentru aceste diferenţe între femei şi bărbaţi”, a spus Dr. Shah.

 
 

Urmărește-ne pe Google News