► Dovadă de fidelitate sau simplă bijuterie
Există soți care își scot verigheta special atunci când ies undeva pentru a părea că sunt fără obligații și să poată „agăța” în voie, dar alții au alte motive, cum ar fi faptul că nu suportă bijuteriile, au servicii în care purtarea unui inel îi poate deranja sau acesta se poate deteriora etc. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că: „Dovada de fidelitate sau de dragoste nu stă neapărat în purtarea verighetei, ci în modul în care bărbatul se poartă cu tine și își asumă responsabilitățile în căsnicie”. În plus, dacă are de gând să te înșele, semnele se pot vedea în relația voastră. Nu ar trebui să te alarmeze mai ales faptul că iese din casă fără verighetă, ci să fii atentă dacă nu cumva între voi începe să se instaleze o răceală, vă îndepărtați unul de celălalt sau vă certați mai des decât de obicei. Acestea sunt mai degrabă semne că ceva nu e în regulă.”
► Ce înseamnă inelul
Pentru creștini, verigheta înseamnă mult mai mult decât o simplă bijuterie sau un simbol al stării civile. Inelul le este pus mirilor pe deget de către preot și naș în timpul slujbei de logodnă și ar trebui să îl poarte până la sfârșitul vieții. Părintele Arsenie Papacioc spunea că, la fel ca şi cercul, care nu are început și nici sfârșit, așa ar trebui să fie și iubirea soților unul față de celălalt. Deci, pentru credincioși, verigheta este un însemn al dragostei curate și al fidelității. În plus, faptul că cei doi s-au cununat în biserică face din inel și o mărturie a credinței lor. El se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi, pentru că se crede că de acolo pornește o venă care merge până la inimă.
În tradiția musulmană nu se poartă verighetă, dar mulți au adoptat totuşi acest obicei de la occidentali. La evrei, femeia primește şi ea în cadrul ceremoniei de căsătorie un inel, pe care soțul i-l pune pe degetul arătător de la mâna dreaptă, spunând în acest timp: „Mă cunun cu tine prin acest inel, după legile lui Moise și ale poporului evreu”. Ca și la creștini, simbolizează fidelitatea, dar nu este un obiect consacrat, ci mai mult o declarație publică a căsătoriei. Bărbații evrei nu poartă tradițional verighetă, dar mulți fac asta ca semn de prețuire pentru soțiile lor.
SEMN AL DRAGOSTEI ȘI AL LEGĂTURII
Verighetele arată starea civilă a fiecărei persoane, dar și dragostea și, mai ales, legătura lor. Soția aparține soțului ei și invers. Sunt unii bărbați care refuză să o poarte justificându-se în fel și chip: fie că s-au îngrășat între timp și îi strânge, fie că nu sunt obișnuiți sau îi deranjează bijuteriile etc. În unele cazuri motivul invocat este cel real, dar în altele ei nu și-au asumat pe deplin rolul de soț, încă refuză să renunțe la „libertatea” lor crezând că astfel sunt mai seducători. Experiența ne arată însă că atractivitatea nu stă în verighetă sau în lipsa acesteia. Faptul că o poartă nu înseamnă neapărat o dovadă de fidelitate. Poate foarte bine să înșele cu verigheta pe deget și cu certificatul de căsătorie în fața ochilor.