Descoperă lucruri interesante și curiozități despre Basilica Sfântul Petru din Roma:

Basilica Sfântul Petru din Roma – scurt istoric

Basilica Sfântul Petru din Vatican a fost construită de Papa Iulius al II-lea, începând în 1506 și finalizată în 1615 sub Paul al V-lea. Bazilica San Pietro este una dintre cele mai renumite lucrări ale arhitecturii renascentiste și prezintă multe elemente baroc notabile. Este adesea considerată cea mai mare clădire a epocii sale.

La 18 aprilie 1506, Iulius al II-lea a pus prima piatră pentru noua bazilică. Urma să fie ridicată sub formă de cruce greacă după planul lui Donato Bramante. La moartea lui Bramante (1514), Leon al X-lea i-a însărcinat ca succesori ai lui Rafael, Fra Giovanni Giocondo și Giuliano da Sangallo, care au modificat planul original de cruce greacă într-o cruce latină cu trei coridoare separate de stâlpi.

După jefuirea Romei în 1527, Paul al III-lea (1534–1549) i-a încredințat sarcina lui Antonio da Sangallo cel Tânăr, care s-a întors la planul lui Bramante și a ridicat un zid despărțitor între zona pentru noua bazilică și partea de est a celei vechi, care era încă în uz.

La moartea lui Sangallo (1546), Paul al III-lea l-a însărcinat pe bătrânul Michelangelo ca arhitect șef, post pe care l-a ocupat sub Iulius al III-lea și Pius al IV-lea. La momentul morții lui Michelangelo, în 1564, tamburul pentru domul masiv era practic complet.

Basilica Sfântul Petru

Paul al V-lea (1605–21) a adoptat planul lui Carlo Maderno, dând bazilicii forma unei cruci latine prin extinderea naosului spre est, completând astfel structura principală de 187 de metri lungime. Maderno a completat, de asemenea, fațada Basilicii Sf. Petru. Sub comanda lui Alexandru al VII-lea (1655–1667), Bernini a proiectat piața eliptică, conturată de colonade unde se află Basilica San Pietro.

Ce poți vedea în Basilica Sfântul Petru din Vatican

Bazilica nu are doar o copleșitoare semnificație religioasă, ci și una culturală de prima mână. Este unul dintre simbolurile Romei și unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din lume.

Fațada catedralei este remarcabilă, continuată prin colonadele lui Bernini. Deasupra intrării principale se află mozaicul Navicella, de Giotto. Poarta de bronz a fost concepută de Filarette. În interior se află monumente funerare realizate de di Cambio sau de Canova, precum și statui cum ar fi celebra Pietá a lui Michelangelo.

Pietá din Bazilica Sfântul Petru

Altarul principal sau altarul confesiunii este protejat de un baldachin din bronz, înalt de 29 de metri, realizat de Bernini. În absidă se află tronul papal.

În mormintele papale sunt îngropați aproximativ 90 de papi, printre care și primul papă, Sfântul Apostol Petru. Papi îngropați în biserică sunt și Sf. Leon I, Sf. Grigore cel Mare, Urban al VIII-lea, Sf. Pius al X-lea, Sf. Ioan al XXIII-lea și Sf. Ioan Paul al II-lea. Moaștele sfinților mari includ pe cele ale Sfântului Evanghelist Luca, Sfântului Apostol Simon, Sfântului Apostol Iuda, Sfântului Grigorie de Nazianz și Sfântului Ioan Gură de Aur.

Descoperă cele mai impresionante locuri de vizitat în Italia.

Cuirozități despre Basilica San Pietro

  • Bazilica Sf. Petru este o biserică de o scară monumentală. Este cea mai mare biserică din lume și dimensiunile ei sunt uimitoare: 220 de metri în lungime., 150 de metri lățime, 42 de metri diametru al domului.. Acoperă o suprafață de 21.095 metri pătrați.
  • Domul Bazilicii a fost inspirat de cupola circulară a uneia dintre cele mai faimoase clădiri antice din Roma, Panteonul. În timp ce Bramante și-a inspirat cu siguranță cea mai mare parte din cupola situată la doar câteva sute de metri distanță, el a făcut și câteva modificări cruciale. În timp ce cupola Panteonului este susținută de un zid continuu, cupola Sf. Petru este susținută de 4 piloni mari, fiecare acoperit cu propriile cupole mai mici.
  • Unul dintre cele mai fascinante lucruri despre Bazilica Sf. Petru este că multe dintre cele mai mari minți arhitecturale au colaborat la ceea ce avea să devină cea mai mare biserică construită vreodată. Prin urmare, este mai mult decât corect să spunem că Bazilica Sf. Petru este simbolul arhitecturii renascentiste și a devenit inspirație pentru numeroase biserici din întreaga lume.

Vezi şi alte locuri de vizitat în Roma – cele mai impresionante obiective turistice!

Urmărește-ne pe Google News