Medicii din cadrul unei reţele private de sănătate au realizat o nouă intervenţie chirurgicală extraordinară, salvând astfel viaţa unui bebeluş chiar din a doua zi de viaţă. În cadrul ultimei ecografii premergătoare nașterii, medicul curant obstetrician care a monitorizat evoluția sarcinii le-a comunicat părinților că micuţul ar putea avea o problemă medicală gravă: o gaură în muşchiul diafragm. În căutare de răspunsuri, părinții au apelat la Dr. Hadi Rahimian, Directorul unui spital privat.  Astfel, Dr. Hadi Rahimian a mobilizat rapid o echipă multidisciplinară care să supravegheze evoluţia micuţului pacient: “Este important să coordonezi toată îngrijirea, este esenţial ca obstetricianul, chirurgul pediatru, medicul anestezist pediatru, medicul neonatolog şi echipa de asistente de la unitatea de terapie intensivă neonatală să ştie când se va naşte copilul cu hernie diafragmatică congenitală, deoarece toţi trebuie să fie acolo şi să fie pregătiţi”, a explicat Dr. Rahimian.

Chirurgie reparatorie în a doua zi de viaţă

Copilul a fost operat cu succes în a doua zi de viaţă de către Dr. Dan Cristea, medic specialist chirurg pediatru şi Dr. Monica Trancioveanu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică.
Intervenţia de reparare a defectului congenital depinde de progresul copilului în zilele imediat după naştere şi poate fi realizată chiar în primele zile de viaţă. Printr-o incizie efectuată pe linie mediană, organele abdominale din cutia toracică au fost repoziţionate înapoi în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spaţiul creat în torace va permite plămânilor să continue să crească, copilul putând experimenta o dezvoltare compensatorie a plămânului până la vârsta de 8-9 ani.
Terapie intensivă neonatală
Îngrijirea copiilor cu hernie diafragmatică este una foarte complexă şi care se poate desfăşura pe durată de săptămâni sau luni. Medicii neonatologi au fost prezenţi încă din momentul naşterii, aceşti copii necesitând stabilizare imediată şi suport ventilator specializat.
“Copiii cu hernie diafragmatică congenitală sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice destul de fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. Manevre simple pot destabiliza un nou-născut care a suferit o intervenție chirurgicală şi se află într-un echilibru labil. De aceea, pentru astfel de copii critici, fiecare detaliu contează. Ei sunt un exemplu al tipurilor de cazuri medicale complexe pe care le gestionăm cu succes în secţia noastră”, a declarat Dna. Dr. Dana Zaciu, medicul neonatolog care l-a îngrijit pe băieţel cu multă dăruire şi profesionalism din prima lui clipă de viaţă.
În prezent, la aproape şase săptamâni după intervenția chirurgicală, starea bebelușului este bună. Va rămâne însă sub supravegherea medicilor  până la vârsta şcolară, astfel încât echipa medicală să fie sigură că micuţul pacient atinge potenţialul optim medical şi de dezvoltare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News