Mâncatul conștient, încet, fără să te gărbești, înseamnă să acorzi atenție modului în care mesteci alimentele clipă de clipă. Stomacul are nevoie de timp pentru a-i transmite creierului că este plin, și tocmai din acest motiv este recomandat să mânânci încet, fără grabă.

Beneficiile mâncatului încet

Mâncatul lent și conștient te poate ajuta să slăbești

Mâncatul conștient, presupune să mesteci alimentele atât cât este nevoie, pentru a ușura apoi procesul de absorbție și digestie. Când mănânci încet îți poți da seama mai ușor momentul în care ai atins punctul de sațietate și astfel nu vei mai mânca mai mult decât ai nevoie.

De asemenea, important de știut este faptul că fiecare aliment pe care îl consumi pierde o cantitate semnificativă de calorii în momentul în care este mestecat mai mult timp. Acesta este și motivul pentru care mestecatul mai lent poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus.

Mâncatul lent îmbunătățește digestia

Alimentele mestecate suficient vor fi absorbite mai ușor de organism, iar digestia va fi una mai ușoară și nu vor mai exista simptome precum balonare, arsuri stomacale sau crampe abdominale. Cercetătorii susțin că timpul de luat masa trebuie să fie de minim 10-20 de minute, deoarece atât timp îi ia creierului să perceapă starea de sațietate.

Absorbția vitaminelor și mineralelor din alimente se face mai ușor dacă mănânci încet

Procesul de masticație ajută intestinele să absoarbă nutrienții din mâncare pe măsură ce acestea ajung în corp. Însă, mâncatul prea repede poate forța tractul intestinal să digere alimentele consumate. De aceea, este indicat să mesteci alimentele bine înainte de a le înghiți.

Mâncatul lent și conștient este important și în tratarea tulburărilor de alimentație

Mâncatul compulsiv este o tulburare de alimentație, care poate fi alimentat dacă nu acorzi sufient timp mesei. Un autocontrol mai bun, care stă la baza mâncatului conștient, poate ajuta să nu mai consumi alimente în exces, să scapi de acel obicei nociv de a ronțăi atunci când nu este cazul.

Trucuri care te ajută să mânânci încet, conștient

Să deprinzi obiceiuri alimentare sănătoase, pe lângă dieta alimentară, presupune și să te comporți la masă în mod adecvat, pentru a-i furniza creierului nivelul de sațietate de care are nevoie. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să mânânci conștient.

Când te așezi la masă, renunță la telefon, tabletă sau tv, orice device electronic care ți-ar putea distrage atenție.

Așază mâncara în farfurie astfel încât să consumi atât cât ai nevoie, nu în plus. De asemenea, dacă alimentația este diversificată în farfurie, mixul de alimente îți va asigura cantitatea de vitamine și minerale de care ai nevoie la o masă.

Diversifică aromele la fiecare masă. Încearcă să asimilezi la fiecare masă, în funcție de gust, principalele varietăți de arome: sărat, dulce acru sau iute.  

Ia înghițituri mici și bucură-te de gustul preparatului culinar pe care ți l-ai pregătit.

Pune furculița jos după fiecare îmbucătură. În felul acesta vei mesteca mâncarea cât timp este nevoie.

Cronometrează durata mesei și ai grijă să acorzi mâncatului aproximativ 20 de minute. Dacă nu o faci încă, în momentul în care cronometrezi durata, te vei obișnui să încetinești ritmul.

Stai jos în timp ce mănânci, nu mânca din picioare sau pe fugă.

Dacă obișnuiești să iei masa de prânz cât timp ești la serviciu, nu sta jos la birou, făcând și alte treburi, în timp ce mănânci. Ia-ți pauză de masă și servește prânzul într-un loc liniștit, fără alți stimuli.

Încearcă să fii atent la semnalele pe care corpul ți le transmite și să înțelegi senzația de foame ori sațietate atunci când o resimți. Vei evita mâncatul compulsiv dacă vei învăța să îți asculți corpul la fiecare mesaj pe care ți-l transmite.

Sursă info: precisionnutrition.com

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Ce nu trebuie să faci imediat după ce mănânci

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News