Beneficiile muzicii sunt neașteptate. Oamenii de știință susțin că e cel mai bun medicament, așa că dacă de la radio răsună o melodie veselă, televizorul e deschis pe un post muzical sau ai căștile pe urechi, ascultând formația preferată, faci un lucru minunat pentru sănătatea ta.
- Muzica ne face mai rezistenți la boli, pentru că stimulează sistemul imunitar în două feluri: crește producția de anticorpi IgA, adică exact cei aflați în prima linie a luptei cu bolile, și scade nivelul unei proteine ce are rol activ în diabet și boli de inimă.
- Reduce stresul pre și postoperator. Mai ales în cazul intervențiilor pe cord, acest lucru s-a dovedit extrem de benefic.
- Grăbește recuperarea după un atac cerebral. Un grup de cercetători din Finlanda a concluzionat, în urma unui studiu amplu, că muzica ajută pacienții să-și recapete funcțiile afectate și să se concentreze mai ușor. În plus, le îmbunătățește simțitor starea de spirit. “Doza” recomandată este de două ore de meloterapie pe zi.
- Ne scapă de durere sau măcar reduce intentitatea ei, acționând exact asupra centrului din creier care o controlează.
- Ajută bolnavii de cancer să-și controleze stresul și anxietatea, le crește moralul și le ameliorează durerile.
- Reglează ritmul cardiac și presiunea sangvină. De aceea, meloterapia ar trebui inclusă în tratamentul cardiacilor.
- Alungă depresia. Oamenii de știință ne sugerează ca atunci când suntem triști să ascultăm muzică, pentru că are darul de a ne ridica moralul. Contează însă foarte mult genul ales: muzica clasică și cea pentru meditație sunt indicate, pe când tehno și heavy-metal sunt contraindicate, întrucât pot accentua sentimentele negative.
- Calmează migrenele (în special muzica folosită la meditație are acest efect), poate diminua sindromul premenstrual și, în unele cazuri, poate chiar să ajute în corectarea problemelor de comportament.
- Combate insomnia. Un studiu efectuat pe studenți a arătat că muzica clasică poate fi folosită ca tratament pentru tulburările de somn.
- Crește performanța cognitivă. Muzica în surdină s-a dovedit benefică pentru memorarea informațiilor, în cazul tinerilor care studiau, iar în timpul examenelor, a ajutat elevii și studenții să răspundă mai bine și mai repede la întrebări.
- Îmbunătățește calitatea vieții bolnavilor de demență senilă și Alzheimer. După 10 săptămâni, pacienții care au beneficiat de meloterapie, de lecții de canto și de dans au dovedit o îmbunătățire a stării de spirit, a orientării și a memoriei.
- Dezvoltă abilitățile de comunicare. Studii efectuate asupra copiilor au demonstrat că muzica ajută la o dezvoltare rapidă a vocabularului și a capacității de interacțiune, a ușurinței de a explica lucruri și a comunicării în general.
- Îmbunătățește reacțiile în situații stresante (indiferent de natura acestor situații), fiindcă atenuează senzația de panică – sau chiar o elimină – și crește puterea de concentrare.
- Are eficiența masajului în reducerea anxietății, așa că dacă simți că te paște o astfel de stare, dar nu ai timp și bani pentru masaj, pune-ți căștile și dă drumul la muzică!
- Scade apetitul. Muzica ambientală combinată cu o lumină difuză te determină să mănânci mai încet, să mesteci pe îndelete și să te saturi mai repede, conform unui studiu.
- Ne înveselește. O cercetare din 2013 a relevat fără urmă de dubiu că muzica ne induce o stare de bine, ajutându-ne să alungăm gândurile negre și reglându-ne fluxul sangvin.
- Calmează șoferii agresivi. Muzica are un impact pozitiv asupra tuturor conducătorilor auto și le este indicată în special celor care se știu stresați la volan, pentru că-i liniștește și îi face să reacționeze mai bine în situații cu potențial periculos.
- Motivează performanța sportivă. De aceea se aude muzică în sala de fitness. Totuși, nu este indicat să asculți muzică la căști când alergi pe stradă sau ieși cu bicicleta prin oraș, fiindcă eliminarea zgomotului ambiental te poate expune pericolelor (te poate lovi o mașină, de exemplu).
Îți face bine nu doar să asculți muzică, ci și să cânți sau să dansezi!
În loc să te limitezi la a asculta muzică, poți să fredonezi, iar efectul benefic asupra sănătății va fi și mai mare. Și să cânți la un instrument îți face bine: te scapă de stres, îți crește capacitatea de concentrare, îți dă încredere în tine și îți induce o stare de împlinire. Dansul pe melodiile care-ți plac e însă cel mai indicat, fiindcă efectelor pozitive ale muzicii li se adaugă cele ale mișcării și te vei simți plin(ă) de energie, motivat(ă), destresat(ă) și optimist(ă).