Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Bethleem:
Cuprins:
Despre Bethleem – locul unde s-a născut Iisus Hristos
Betleemul a fost locul Nașterii lui Iisus Hristos. Teologia creștină a legat acest lucru cu credința că nașterea lui acolo împlinește profeția din Vechiul Testament despre viitorul conducător al lui Israel venind din Betleem Efrata.
Unii cercetători moderni din Noul Testament susțin că Iisus s-a născut în Nazaret, casa copilăriei sale, dar credința creștină normativă a sfințit Betleemul drept locul de naștere al lui Iisus timp de aproape două milenii.
În Biblie, orașul este adesea menționat ca Betleem Efrata sau Betleem-Iuda. O așezare veche este menționată în Scrisorile Amarna (documente diplomatice din secolul al XIV-lea î.Hr. găsite la Tell el-Amarna, Egipt), dar lectura de acolo este incertă. Betleemul este menționat pentru prima dată în Biblie în legătură cu Rahela, care a murit pe marginea drumului din apropiere.
Este locul pentru cea mai mare parte a Cărții lui Rut și a fost presupusul loc de naștere și, cu siguranță, casa regelui David, descendent al lui Rut. Acolo a fost uns rege al lui Israel de către profetul Samuel. Orașul a fost întărit de Roboam, nepotul lui David și primul rege al lui Iuda după împărțirea statului între Israel și Iuda. În timpul întoarcerii evreilor în Palestina după exilul babilonian (516 î.Hr.), orașul a fost repopulat.
Unde se află Bethleem
Bethleem este un oraș din Cisiordania, situat la 10 km sud de Ierusalim. Din 1996, după Acordul de la Oslo, orașul se află sub administrarea Autorității Palestiniene.
Bethleem este un oraș comercial care este strâns legat de Ierusalim. Multă vreme, orașul a fost important ca și centru de pelerinaj și turistic, deși, în deceniile care au urmat Războiului de Șase Zile, turismul și pelerinajul au fost frecvent afectate de conflictul în curs. Mai multe inițiative au fost întreprinse la începutul secolului al XXI-lea pentru a încuraja dezvoltarea economică locală printr-un turism reînnoit de către pelerinii occidentali.
Fabricarea articolelor religioase, în principal a sidefului, este o industrie tradițională, la fel ca și cioplirea lemnului de măslin. Bethleem și suburbiile sale au multe biserici, mănăstiri, școli și spitale susținute de confesiunile creștine din întreaga lume. O mare parte din populația orașului este creștină, însă majoritar, locuitorii sunt musulmani.
Locuri de vizitat în Bethleem
Cel mai dezvoltat sector economic al orașului este turismul, ce cunoaște apogeul în preajma sezonului de Crăciun, când pelerinii creștini se îmbulzesc spre Biserica Nașterii Domnului. Betleemul are peste 30 de hoteluri și peste 300 de magazine artizanale. Mormântul Rahelei, un important loc de pelerinaj evreiesc, este localizat la intrarea nordică a Bethleemului.
Biserica Nașterii Domnului
Biserica Nașterii Domnului este un lăcaș de cult, monument de artă paleocreștină situat în Bethleem. Edificiul a fost consacrat în anul 335. Conform tradiției, biserica a fost ridicată pe locul ieslei în care s-a născut Iisus din Nazaret. În anul 1717 a fost montată inscripția Hic de virgine Maria Jesus Christus natus est. Biserica este unul din locurile cele mai importante ale creștinătății.
Înalta Poartă a reglementat în anul 1757 folosirea lăcașului de cult de către diversele denominațiuni creștine. Astfel, altarul principal și altarele laterale din partea dreaptă sunt folosite de grecii ortodocși, cele două altare laterale din partea stângă sunt folosite de către armenii apostolici, iar catolicii folosesc altarul celor trei crai de la răsărit, steaua de sub altarul Nașterii Domnului și grota sfântului Ieronim. Latinii au obținut dreptul de a-și construi o biserică proprie, în stânga Bisericii Nașterii Domnului.
Câmpul Păstorilor
Câmpurile din jurul satului Beit Sahour sunt recunoscute de către credincioșii creștini drept locul Câmpului Păstorilor în care nașterea lui Iisus a fost anunțată de către îngeri.
Câmpul găzduiește o biserică ortodoxă greacă unde, în 1972, arheologii au excavat o biserică din secolul al IV-lea cu un pavaj mozaic.
Beit Sahour se află la trei kilometri est de centrul Bethleemului și este ușor de adăugat la lista cu obiective turistice din Bethleem sau folosit ca un popas în drum spre Mănăstirea Mar Saba.
Mănăstirea Mar Saba
Această mănăstire veche istorică greacă ortodoxă este o priveliște magnifică legată de pereții aproape verticali de stâncă ai Podul Kidron. Sfântul Sabas (născut în anul 439 d. Hr.) era un nativ din Cappadocia. În 457 d.Hr., el a intrat într-o mănăstire din Ierusalim, dar a plecat în anul 437 d.Hr. pentru a căuta singur în Valea Kidron. Mănăstirea Mar Saba a fost fondată de el în anul 492 d.Hr. pe versanții defileului din fața peșterii unde locuia.
Sabas a câștigat reputație impresionantă, nu numai în Palestina, ci și în capitala imperiului, Constantinopol (Istanbulul modern). La vârsta de 90 de ani, a călătorit în acel oraș și l-a convins pe împăratul Iustinian să reconstruiască Biserica Nașterii în Bethleem. După moartea sa, în 532 d.Hr., mormântul a devenit un loc de pelerinaj. În timpul secolului al VIII-lea, mănăstirea și-a format o altă faimă, devenind domiciliul lui Ioan Damaschin, considerat cel mai mare teolog al zilelor sale.
Numai bărbații pot intra în mănăstirea actuală, dar femeile pot urca un deal în partea dreaptă a mănăstirii până la turnul în care erau cazați vizitatori de sex feminin.
Manger Square
Manger Square este partea modernă a Bethleemului, cu cafenele, restaurante și magazine de suvenire care înconjoară această piață centrală. Biserica Nașterii domină partea de est a pieței, în timp ce Moscheea lui Omar este pe partea vestică. Deși moscheea este modernă (construită în 1860), ea are o poveste frumoasă. Este numită după califul Omar, ale cărui armate arabe au cucerit Ierusalimul bizantin. După ce a luat orașul, a călătorit aici în Bethleem și s-a rugat în interiorul Bisericii Nașterii, declarând creștinii liberi să-și practice credința și să se roage la acest important altar creștin.
Hebron
Hebron joacă un rol important în istoria religioasă pentru evrei, musulmani și creștini deopotrivă. Aici găsiți Mormântul Patriarhilor (cunoscut și ca Moscheea Ibrahimi pentru musulmani și Peștera Macpela), unde sunt îngropați profeții Avraam, Isaac și Iacov.
Orizontul orașului este dominat de această structură masivă, cu zidurile sale vechi construite de Irod cel Mare și crenelurile din epoca islamică. În interior se află unele dintre cele mai sacre altare din lume.
În dreapta, când intri, se află cenotafurile lui Iacov și ale soției sale Lea, în timp ce chiar în spate sunt cenotafurile lui Avraam și Sara.
Dincolo de curte se află sala de rugăciune a moscheii. În sala de rugăciune se află cenotafurile lui Isaac și Rebecca. Partea din dreapta a sălii a fost desemnată ca loc de rugăciune pentru vizitatorii evrei în 1967. Pentru a intra, trebuie să te îmbraci modest și să fii pregătit să treci printr-un control riguros de securitate.
Grota Laptelui
Legenda a început la Bethleem, nu departe de Biserica Nașterii Domnului, cea construită peste peștera în care s-a născut Pruncul Iisus. Acolo se află o peșteră de calcar în care se spune că au poposit Maica Domnului cu Iisus și cu Iosif, atunci când Iosif a primit în vis vestea de la înger că trebuie să plece cu toții în Egipt, pentru a scăpa de soldații regelui Irod, care dăduse ordin ca orice copil cu vârsta de până la doi ani să fie omorât.
Pe fugă, în timp ce alăpta, Maicii Domnului i-a căzut o picătură de lapte pe stânca grotei, care din roșie s-a făcut albă dintr-odată. Prima capelă a fost ridicată aici în anul 385 și de atunci grota aceasta este mai mult decât un simplu loc de închinare. Din primele secole de după Hristos s-a făcut legatura între piatra albă de calcar moale a grotei și sporirea fertilității în cazul familiilor fără copii și îmbunătățirea lactației pentru proaspetele mame.
- Vezi mai multe locuri de vizitat in Israel!
Daniel9090 • 20.01.2024, 09:21
Orașul a devenit un simbol al dorinței de pace și înțelegere între comunitățile religioase, aducând oameni împreună în spiritul Crăciunului și al speranței
Daniel9090 • 20.01.2024, 09:21
Bethleem este perceput nu doar ca un loc geografic, ci și ca un simbol al spiritualității, istoriei și speranței
Daniel9090 • 20.01.2024, 09:20
găzduiește numeroase biserici și mănăstiri, precum Biserica Sfântului Mormânt și Mănăstirea Sfântul Sava