Asocierea consumului de apă cu o viaţă sănătoasă este foarte frecventă în zilele noastre. Cât de importantă este calitatea apei pe care o bem? Vă răspunde specialistul Libertăţii, prof. dr. Gheor­ghe Mencinicopschi (foto). Fie că vorbim despre apa de la ro­binet, fie despre cea tratată, filtrată, îmbuteliată, sau minerală, ar fi bine să aflaţi care este cea mai bună pentru consumul zilnic.

Apa de la robinet.  Pentru a fi sănătoasă, a­pa de la robinet trebuie să fie tratată, în sensul de a se elimina impurităţile, germenii, bacteriile şi reziduu­ri­­­le. De asemenea, trebuie să conţi­nă minimum de ni­triţi, clor, calcar şi plumb. Po­tri­vit profesorului doctor Gheorghe Men­cini­cops­chi, cea mai frec­ventă problemă întâl­­­ni­­­tă în cazul apei de la robinet o re­prezintă ni­­triţii, dău­nă­­tori de­oa­rece acumularea lor în orga­nism re­duce capa­ci­tatea celu­lelor de a asimila oxigenul. La fel de periculos este şi conţinutul de clor, ca şi cel de calcar, la care se ada­ugă infes­tarea cu pesticide şi reziduuri. „În cazul în care nu este filtrată, apa de la robinet este recomandată pentru gătit, spă­­lat, dar este contraindicată to­tal copiilor. Prin fierbere nu se omoară doar bacteriile, germe­nii şi virusurile, ci şi con­ţinutul de metale grele. Astfel, pentru mi­­­­cuţi e pre­ferabil să cum­­pă­raţi apă po­­trivi­tă pentru consum sau pre­­pararea ali­men­­te­lor”, ne-a explicat pro­fe­­sorul Men­cini­cop­schi.

Apa filtrată nu este nimic altceva decât a­pa de la robinet cura­ţată de clor, calcar şi nitriţi prin filtre speci­ale. „În cazul în care nu vă permiteţi să cum­­­păraţi apă plată sau aveţi montate pe robinete filtre de apă foarte bune, puteţi consu­­ma cu încredere apă filtrată. Atenţie, însă, dispozitivele trebuie să fie com­­­­­­­plexe şi de calita­te”, ne-a declarat Gheor­­­­­­ghe Mencini­cops­chi.

Citiţi pe etichete izvorul de unde provine

Apa îmbuteliată nu înseamnă neapărat ca­litate. Nici această va­ri­­antă nu este tocmai ideală. „Îmbute­lierea propriu-zisă, transportul, sticlele fo­losite reprezintă se­rioase agresiuni asu­pra me­diului. Înainte de a da bani pe o astfel de apă, citiţi eticheta pe care sunt specificate firma producătoare, certificatul de garan­ţie, dar, mai ales, sursa acesteia. Cea mai po­tri­vi­tă, mai ales pentru un consum de 1-2 litri pe zi, este apa plată îm­buteliată, cea fără a­daos de dioxid de car­bon, care să aibă o con­centraţie cât mai mică de mine­rale. 

Apa minerală naturală are un conţinut  constant de minerale esenţiale. Gustul apei îmbuteliate este dat, în general, de concentraţia mineralelor pe care le con­ţine: să­ruri de sodiu, cal­ciu şi sulf, la care se adaugă magneziu, calciu, clor în cantităţi mici. Este indicat să o consu­măm în cazul în care acestea ne lipsesc. 

Apa medicinală. E­xis­tă o diferenţă foar­te clară între apele de masă, cu adaos sintetic de dioxid de carbon şi minerale, şi adevărata apă medicinală, pe ca­re o găsim în staţiuni.  Aceasta conţine şi ea minerale, adu­­se de izvoare din a­dân­­­cul pământului. Apa me­dicinală se recomandă în cazul u­nor afecţi­uni, de cele mai multe ori la indicaţia me­dicului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News