Despre biban

Multe specii de pești de apă dulce seamănă mai mult sau mai puțin cu bibanul, dar aparțin unor genuri diferite.

Deși mulți pești sunt denumiți biban drept nume comun, pentru a fi considerat un biban adevărat, peștele trebuie să fie din familia Percidae.

Majoritatea autorităților recunosc trei specii din genul bibanului:

Bibanul european, care se se găsește în Europa și Asia. Această specie este de obicei de culoare verzuie, cu dungi verticale întunecate pe laturile sale, cu o culoare roșie sau portocalie în vârfurile aripioarelor sale. 

Bibanul european a fost introdus cu succes în Noua Zeelandă și Australia, unde este cunoscut sub numele de biban roșu sau biban englezesc.

În Australia, au fost crescute exemplare mai mari, dar specia crește rar mai mult de 2,7 kg.

Bibanul Balkhash se găsește în Kazahstan, (în Lacul Balkhash și Lacul Alakol), Uzbekistan și China. Este foarte asemănător cu bibanul european și crește la o dimensiune comparabilă.

Bibanul galben, mai mic și mai palid decât bibanul european, se găsește în America de Nord. În zonele de nord, este uneori denumit bibanul lacului.

Această specie este apreciată pentru calitatea gustului și a fost adesea crescută în incubatoare și introdusă în zone în care nu este nativă. 

Bibanii galbeni sunt aproape identici cu bibanii europeni, dar au o culoare mai galbenă. Acești pești ating de obicei o dimensiune de aproximativ 38 cm și 1 kg.

Cum arată bibanul

Tipul general de corp al bibanului este oarecum lung și rotunjit. Bibanul adevărat are solzi „aspri”.

Pe partea anterioară a capului sunt maxilarul și mandibula inferioară a gurii, o pereche de nări și doi ochi fără pleoape.

Pe laturile posterioare sunt seria operculară, care protejează branhiile, și sistemul de linie laterală, care este sensibil la vibrațiile din apă. 

Rinichiul bibanului se găsește de-a lungul coloanei vertebrale și formează un cap, caudal până la branhii. Bibanii au perechi pectorale și pelvine și două aripioare dorsale, prima spinoasă și a doua moale. Aceste două aripioare pot fi separate sau unite.

Unde se găsește bibanul

Bibanii sunt pești carnivori care se găsesc cel mai frecvent în iazuri mici, lacuri, pâraie sau râuri. Acești pești se hrănesc cu pești mai mici, crustacee sau larve de insecte, dar pot fi prinși cu aproape orice momeală. 

Ei apar în mod obișnuit în timpul primăverii, când femelele depun șiruri de icre în zone acoperite, cum ar fi lângă ramuri sau plante subacvatice. Acești pești sunt mai abundenți în lacurile limpezi, cu buruieni, care au fundul de noroi, nisip sau pietriș. Bibanii au o distribuție largă în întreaga lume și se găsesc din abundență în marile lacuri.

Greutatea-record pentru acest pește în Marea Britanie este de 2,81 kg, Olanda – 3,05 kg și în America – 2,83 kg.

Bibanul crește la aproximativ 50 cm și 2,3 kg sau mai mult, dar cele mai comune dimensiuni capturate sunt de aproximativ 30 cm. Orice biban peste 40 cm și 900 g este considerată o captură rară.

Cum se gătește

Cea mai bună modalitate de a pregăti bibanul este pe grătar sau la cuptor. În plus, este și cea mai sănătoasă metodă. 

Cu toate acestea, el poate fi prăjit cu mare succes, pentru că va fi la fel de delicios, iar pielea va deveni extrem de crocantă, numai bună de înmuiat într-un mujdei proaspăt.

Dacă totuși ții la siluetă și ai grijă la colesterol, ar fi bine să pregătești acest pește la cuptor. Va ieși impecabil dacă îl învelești în hârtie de copt și îl lași să se gătească în propriul abur. La fel de bine va ieși dacă alegi să îl crestezi și să îl pui la cuptor la o temperatură mai mare, ca pielea să iasă rumenă și crocantă, iar carnea, fragedă.

Ar fi bine să gătești acest pește întreg, pentru că fileurile se pot dovedi a fi greu de manevrat și de gătit. Carnea de biban fiind foarte fragedă, fileurile au tendința de a se sfărâma atunci când sunt gătite. 

Rețete cu biban

Biban la cuptor cu lămâie și cartofi

  • 4 bibani
  • 100 ml vin alb
  • 5 cartofi
  • două lămâie
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper
  • 50 g unt
  • o legătură pătrunjel

Curăță și spală bine bibanii, apoi unge-i cu ulei și condimentează-i cu sare și piper. Înăuntrul lor pune sare și piper, apoi unge-i cu unt. 

Pune bibanii într-o tavă, la fel ca și cartofii spălați și tăiați rondele mai groase. Adaugă peste pești felii de lămâie și toarnă vinul alb.

Pune la cuptorul preîncins la 180 de grade cam 30 de minute. Scoate de la cuptor și presară pătrunjel tocat mărun. Servește-i cu pâine prăjită sau mămăligă. 

Biban de mare mediteranean

  • două bucăți bibani de mare
  • două cepe roșii
  • 4 căței usturoi
  • 2 ardei capia
  • un morcov
  • 100 g măsline kalamata
  • o legătură pătrunjel
  • ulei de măsline
  • sare
  • piper

Pune într-o tavă ulei de măsline și taie usturoiul, ceapa, ardeiul și morcovii în felii groase. Scoate sâmburii măslinelor și adaugă-le în tavă. Pune sare și piper și bagă totul la cuptor. Scoate și presară pătrunjel. 

Bibanii crestează-i pe fiecare parte și condimentează-i, apoi pune-i într-o tigaie tip grill cu ulei de măsline și frige-i pe fiecare parte. Așază-i în tava cu legume și lasă totul la cuptor cam 10 minute.

Scoate și adaugă pătrunjel și zeamă de lămâie. Se consumă cu cartofi prăjiți sau garnitură de orez cu legume. 

Biban de mare cu sos de cremos de vin

  • 2 bibani de mare
  • 120 g unt
  • 120 ml smântână lichidă
  • o ceapă
  • busuioc
  • sare
  • piper
  • 60 ml vin alb

Condimentează și dă cu ulei bibanii apoi pune-i în tigaie să se frigă pe fiecare parte. Separat într-o tigaie se pune ceapa tocată la călit, apoi se pune vinul alb, se condimentează și se adaugă smântâna lichidă.

Se presară busuiocul și tot sosul se pune peste bibanii fripți în tigaia tip grill sau pe grătarul de afară. 

Se servește cu mămăliguță și sos de smântână cu usturoi. 

Ce pește este mai bun – ce pește are cele mai puține oase

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News