Originea rasei Bichon Havanez

Cunoscut cândva drept câinele de mătase Havana sau pudelul de mătase spaniol, Bichonul Havanez este considerat descendent al vechilor câini din familia Bichonilor, care include Bichonul Maltez, Frise, Bolognese, Coton De Tulear, Lowchen și Tenerife. Strămoșii lui, originari din regiunea mediteraneană, au însoțit negustorii în călătoriile acestora prin întreaga lume, fiind oferiți spre vânzare sau dăruiți celor care prețuiau câinii de talie mică și cu blană somptuoasă, care erau considerați simboluri ale opulenței și prestigiului social.

Havanezul își are originea în Insulele Canare de unde coloniștii spanioli au adus-o în Cuba în secolul al XVI-lea, unde a devenit foarte popular în rândul aristocraților locali. De altfel, aceasta este, practic, singura rasă de câini originară din această țară din America Centrală, unde a fost dezvoltată și a devenit cunoscută sub numele de „Perro de la Seda de la Habana” (n.n. – câinele de mătase al Havanei) datorită blănii sale fine și strălucitoare.

Potrivit Havanese Club of America, citat de PetMD.com, după Revoluția cubaneză din perioada 1953-1959, rasa aproape că a dispărut, însă ea a fost salvată de unii cubanezi care s-au refugiat în SUA și care au adus cu ei câteva exemplare și au început să o reabiliteze. Rasa Bichon Havanez a fost oficial recunoscută în septembrie 1963 de principalele organizații canine din lume, inclusiv de American Kennel Club (AKC).

Consiliile Județene au cheltuit peste 2 milioane de euro pe servicii juridice în ultimii cinci ani. Mai mult de jumătate din sumă a ajuns la trei mari case de avocatură
Recomandări
Consiliile Județene au cheltuit peste 2 milioane de euro pe servicii juridice în ultimii cinci ani. Mai mult de jumătate din sumă a ajuns la trei mari case de avocatură

Caracteristicile principale ale unui Bichon Havanez

Așa cum spuneam, Bichonul Havanez este un câine de talie mică, masculii și femelele având de obicei dimensiuni foarte asemănătoare. Astfel, un Havanez ajunge să cântărească între 3 și 6 kilograme și să aibă o înălțime cuprinsă între 22 și 30 cm. Blana sa fină, moale și lungă are culori variate, inclusiv alb, negru, maro, gri sau combinații ale acestora, iar caracteristica sa distinctivă o reprezintă textura mătăsoasă și lungimea firului, care necesită îngrijire atentă și periodică.

De asemenea, Bichonul Havanez se remarcă prin ochii migdalați mari, maro și expresivi și urechile căzute, în timp ce coada este curbată pe spate atunci când nu se află în mișcare. Deși sunt micuți, acești căței sunt rezistenți și, la fel ca majoritatea câinilor de talie mică, au o speranță de viață medie de 15 ani și chiar peste această vârstă, fără a prezenta probleme de sănătate majore.

Câinele din rasa Bichon Havanez au următoarele etape de viaţă: de la zero la două luni este încadrat în categoria „puppy”, de la două la zece luni este „junior”, la zece luni începe vârsta de adult şi durează până la opt ani, iar după această vârst[ Havanezul devine „senior”.

O româncă a fugit cu copiii din infernul incendiului din California: „Am plecat în Arizona. E miros de fum și aer poluat și la 4 ore de Los Angeles”
Recomandări
O româncă a fugit cu copiii din infernul incendiului din California: „Am plecat în Arizona. E miros de fum și aer poluat și la 4 ore de Los Angeles”

Compartamentul Bichonului Havanez

Din punct de vedere comportamental, Bichonul Havanez este afectuos, inteligent și sociabil, fiind un câine extrem de loial și de atașat de stăpân care se bucură de compania altor câini și a oamenilor, mai ales a copiilor pentru care este un excelent tovarăș de joacă. În schimb, nu este un câine bun de canisă. Totodată, este recunoscut pentru faptul că formează legături puternice cu familia din care face parte și că se adaptează foarte bine vieții în apartament, potrivit WebMD.com.

Toate acestea face din Bichonul Havanez un animal de companie ideal pentru familii, dar și pentru persoane singure. Este important să știi că nu suportă să fie singur, în caz contrar putând deveni anxios. Deși este aproape în permanență alert, Havanezul nu este un câine agresiv și nici nu latră exagerat. Acest lucru este valabil cel puțin pentru cei care sunt suficient de stimulați. Pentru că, dacă patrupedul tău se va plictisi, este foarte posibil ca el să atragă atenția prin lătrat.

Ce nevoi are un Bichon Havanez

Pentru a trăi o viață fericită, sănătoasă și îndelungată, Bichonul Havanez are câteva nevoi esențiale. Deși nu este foarte activ, acest cățel are nevoie de plimbări zilnice și sesiuni de joacă de aproximativ 30 de minute pentru că, în acest fel, îi stimulezi atât mintea, cât și corpul.

Călin Georgescu i-a chemat la București să protesteze în numele lui, iar el a plecat din țară. Primele imagini cu susținătorii ajunși în Capitală
Recomandări
Călin Georgescu i-a chemat la București să protesteze în numele lui, iar el a plecat din țară. Primele imagini cu susținătorii ajunși în Capitală

De asemenea, pentru că este un excelent companion, Havanezul este extrem de dornic să-și facă stăpânul fericit și se va bucura să fie alături de el indiferent de activitate sau de ceea ce face ori unde merge împreună cu acesta. În același timp, atâta timp cât îi oferi un spațiu sigur pentru joacă și antrenamente, Bichonul Havanez nu va avea nevoie să locuiască într-o casă foarte mare.

Această rasă se adaptează ușor atât vieții la curte, cât și la cea de apartament, cu condiția ca stăpânul să îi fie alături cât mai des și mai mult cu putință. Mergând mai departe, deoarece sunt extrem de prietenoși, câinii din această rasă trebuie să fie expuși diferitelor situații și oameni pentru a evita să devină timizi. În ceea ce privește alimentația, câinii sănătoși de talie mică au nevoie, în medie, de aproximativ 40 de calorii/kilogram în fiecare zi.

Cu toate acestea, cantitatea exactă de hrană de care are nevoie un Bichon Havanez depinde de o serie de factori precum vârsta și nivelul de activitate al acestuia, aflăm de la experții de la Purina. Un cățel activ așa cum este Havanezul poate să necesite mai multă hrană, în timp ce câinii mai în vârstă și cei sedentari pot avea nevoie de mai puține calorii pentru a putea rămâne în acest fel în formă. Nu în ultimul rând, trebuie să precizăm și că puii de Bichon Havanez au cerințe nutriționale diferite comparativ cu adulții, iar dieta lor trebuie adaptată nevoilor specifice de creștere și de dezvoltare.

Sfaturi pentru îngrijirea unui Bichon Havanez

Îngrijirea unui Bichon Havanez nu este deloc o sarcină dificilă pentru simplul fapt că aceștia au nevoie de o cantitate moderată de îngrijire comparativ cu alte rase. Așa cum am precizat deja, acest cățel trebuie periat zilnic pentru a preveni încâlcirea blănii, iar pentru asta vei avea nevoie de o perie cu firul moale. Această operațiune nu doar că îi va asigura cățelului tău un aspect minunat, ci îl va menține și fericit și sănătos.

De asemenea, poți să reduci timpul petrecut cu periajul Havanezului tău prin tunderea ocazională la un salon specializat. Patrupedul are nevoie de o baie doar din când în când, mai ales atunci când devine prea murdar după o plimbare prin ploaie sau când capătă mirositori neplăcute.

Un alt lucru pe care trebuie să-l faci cățelului tău este să-i cureți frecvent ochii și să-i verifici urechile cel puțin o dată pe săptămână și să îndepărtezi orice urmă de ceară și de mizerie pe care le găsești. Astfel, vei preveni orice fel de infecții și alte probleme de sănătate, se mai precizează pe WedMD.com.

Havanezii au nevoie de hrană de înaltă calitate pentru a se putea dezvolta normal, fie că este vorba de hrană uscată sau umedă. Poți fie să găsești o mâncare de la un anumit brand care să-i placă, fie să o prepari tu, însă pentru asta va trebui să întrebi medicul veterinar pentru a afla ce substanțe nutritive trebuie să incluzi în mâncarea făcută în casă.

Aportul caloric recomandat pentru un Havanez variază de la un câine la altul și depinde de gabarit, de metabolism, de starea de sterilizare și de nivelul de activitate. Cea mai bună modalitate de a determina mărimea porțiilor este să consulți medicul veterinar, care va calcula necesarul caloric specific.

Bichonul Havanez nu are nevoie să respecte anumită rutină, așa că poți stabili un program de hrănire care să funcționeze cel mai bine pentru tine, dar mai ales pentru cățelul tău, asigurându-te că îi vei asigura cantitatea de hrană adaptată nevoilor sale pentru a nu se îngrășa.

Ce vaccinuri trebuie făcute

Vaccinurile sunt cea mai bună protecție pe care i-o poți oferi câinelui tău. Vaccinarea pe scară largă împotriva bacteriilor și virușilor foarte contagioși a dus la o reducere semnificativă a riscului de infecție și a numărului de decese asociate în rândul câinilor.

Fiecare patruped vaccinat joacă un rol esențial în prevenirea și controlul epidemiilor, protejând nu doar propria sănătate, ci și pe cea a altor animale din comunitate. Schemele de vaccinuri de care are nevoie Havanezul tău este stabilit exclusiv de medicul veterinar și sunt recomandate deoarece pot ține sub control anumite boli infecțioase periculoase. Vaccinurile recomandate conform comisiilor naționale de vaccinări sunt împărțite în vaccinuri de bază (vaccinuri obligatorii) și vaccinuri opționale.

Acestea protejează animalul împotriva unor boli periculoase, precum boala Carre, parvoviroza, leptospiroza, Hepatitis Contagiosa Canis (HCC), rabia, tusea canină, babesioza sau borelioza. Vaccinările pot începe încă de la vârsta de șase săptămâni a cățelului. Dozele de medicamente pentru combaterea puricilor și căpușelor se administrează în funcție de greutatea animalului și se utilizează în funcție de necesități.

Foto: Shutterstock.com

Află ce caracteristici și bichonul Maltez, una dintre cele mai vechi rase de câini

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Viva.ro
El este fiul lui Călin Georgescu. Are o meserie total diferită de a părinților lui și s-a aflat și ce alte afaceri mai are, dar și cât de mult câștigă: "Un șoc total, dar am avut norocul..." Uluitor, ce spune și despre victoria tatălui său
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Libertateapentrufemei.ro
Încă un divorț-șoc în showbiz! Celebra actriță, mamă a 3 copii, divorțează după 16 ani! Și soțul e foarte cunoscut
Stațiunea de pe litoral care va fi vedetă în vara lui 2025. Trece prin schimbări spectaculoase, iar turiștii se vor bate pe rezervări
FANATIK.RO
Stațiunea de pe litoral care va fi vedetă în vara lui 2025. Trece prin schimbări spectaculoase, iar turiștii se vor bate pe rezervări
Ilina Pârvu, de la „Visuri la Cheie”, a fost condusă pe ultimul drum, iar imaginile de la înmormântare sunt zguduitoare
Unica.ro
Ilina Pârvu, de la „Visuri la Cheie”, a fost condusă pe ultimul drum, iar imaginile de la înmormântare sunt zguduitoare
Afacerea în care a investit Iancu Guda când avea 14 ani: Banii au produs bani pentru mine. Fără să depun efort
Observatornews.ro
Afacerea în care a investit Iancu Guda când avea 14 ani: Banii au produs bani pentru mine. Fără să depun efort
Horoscop 10 ianuarie 2025. Fecioarele au un moment bun pentru a reveni la cumințenia sănătoasă care le poate face zilele mai frumoase
HOROSCOP
Horoscop 10 ianuarie 2025. Fecioarele au un moment bun pentru a reveni la cumințenia sănătoasă care le poate face zilele mai frumoase

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI