Această iniţiativă impresionantă a obţinut cel mai mare număr de voturi, exprimate printr-un sondaj online la care au participat aproximativ 10.000 de cetăţeni din întreaga Europă.
Biserica Săsească din Alma Vii reprezintă un reper cultural care simbolizează secole de istorie şi măiestrie în satul pitoresc Alma Vii din Transilvania.
Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală şi istorică a bisericii, dar a şi consolidat comunitatea locală şi a promovat dezvoltarea turismului sustenabil.
Proiectul, susţinut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii şi Granturi EEA, a fost coordonat de Fundaţia Mihai Eminescu.
Pe locurile următoare în preferinţele publicului s-au situat Centrul Cultural Teryan – Sprijinirea refugiaţilor armeni din Nagorno-Karabah, Erevan, Armenia şi Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, s-a declarat „foarte mândră că, an după an, România este reprezentată în această selecţie prestigioasă de proiecte excelente Europa Nostra”.
„Anul acesta avem proiecte de reabilitare a Bisericii Săseşti din Alma Vii din Sibiu şi a Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Acestea fac parte din cei 26 de câştigători ai anului 2024 şi aş vrea să le mulţumesc tuturor echipelor care au obţinut aceste rezultate extraordinare în Europa”, a spus Raluca Turcan.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a subliniat că, deşi Bucureştiul a pierdut o parte din acest patrimoniu în perioada comunistă şi chiar mai mult în era postcomunistă, „încă mai avem bogăţii în acest oraş pentru care să ne luptăm”.
„Şi, ca primar al Bucureştiului, aş menţiona trei lucruri importante. Primul, acela de a investi în restaurarea clădirilor publice importante. Al doilea, după cum ştiţi, Bucureştiul este un oraş care are multe clădiri cu risc seismic, astfel încât, cu banii Ministerului Dezvoltării, aş vrea să ne ocupăm sistematic de această problemă. (…) Însă, acum ar trebui să investim şi în clădirile istorice şi să le redăm pieţei”, a spus edilul.
Un mesaj din partea preşedintelui Klaus Iohannis a transmis consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.
„Premiile pe care Europa Nostra le-a acordat restaurărilor exemplare din ţara noastră, precum şi iniţiativelor civice din care multe dintre acestea s-au născut sunt un îndemn pentru autorităţi să nu ezite în a plasa tezaurul nostru cultural pe un loc central în viziunile de dezvoltare şi să se angajeze şi mai susţinut în promovarea acestuia ca pe un atu de neegalat al competitivităţii”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.
Preşedintele executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger, şi-a exprimat satisfacţia pentru organizarea acestui summit al patrimoniului în ţara noastră „pentru că aceasta este o mărturie a angajamentului cetăţenilor şi instituţiilor din România pentru păstrarea patrimoniului tangibil şi intangibil”, fapt care reiese din „numărul mare de premii europene care s-au acordat proiectelor din România în anii trecuţi”.
Hermann Parzinger a arătat că nu putem uita că summitul are loc „în vremuri de nelinişte şi de restrişte în alte părţi ale lumii”, în care „un război agresiv şi necruţător are loc la mai puţin de 500 de kilometri de noi” şi a subliniat că, „în această lume în continuă schimbare, o lume din ce în ce mai polarizată, Europa trebuie să îşi continue rolul (…) bazat pe valori care se află în miezul proiectului european: democraţia, drepturile omului, solidaritatea şi, bineînţeles, statul de drept”.
Lista proiectelor câștigătoare de la Premiile Europene pentru Patrimoniu 2024
Ceremonia Premiilor a fost cel mai mare eveniment din cadrul Summitului European al Patrimoniului Cultural 2024, care s-a desfășurat la Bucureşti, în perioada 6-8 octombrie.
Summitul este organizat de Europa Nostra şi cofinanţat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene, având loc sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis.
La festivitate, al cărei amfitrion a fost secretarul general al Europa Nostra, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, au fost premiaţi cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului 2024:
- Reabilitarea de către cetăţeni a Turnului Tsiskarauli, Akhieli, Georgia – câştigător Grand Prix al categoriei Implicarea şi Conştientizarea Cetăţenilor;
- Schema de finanţare a clădirilor agricole tradiţionale, Irlanda – câştigător Grand Prix al categoriei Educaţie, Formare şi Competenţe;
- Biserica Săsească din Alma Vii, România – câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă;
- Societatea Prietenilor Antichităţilor din Dubrovnik, Croaţia – câştigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului;
- Mina istorică Ignacy, Rybnik, Polonia – câştigător Grand Prix al categoriei Conservare şi Reutilizare Adaptivă.
Cei cinci laureaţi ai Grand Prix-ului 2024 au fost selectaţi dintre laureaţii Premiilor Europene pentru Patrimoniu.
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi de atunci sunt gestionate de Europa Nostra, o federaţie paneuropeană de ONG-uri din domeniul patrimoniului.
Timp de 22 de ani, premiile au fost un instrument-cheie pentru recunoaşterea şi promovarea multiplelor valori ale patrimoniului pentru societatea, economia şi mediul din Europa.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!