O boală rară, care poate fi fatală

Acromegalia este o boală rară. Numele ei provine dintr-un cuvânt grecesc ce înseamnă, în traducere, „creșterea și îngroșarea extremităților”: mâinile și picioarele devin groase și late, toracele este, de asemenea, lățit și deformat. Ceea ce atrage în primul rând atenția este deformarea oaselor feței. Dar problema legată de aspectul fizic nu înseamnă nimic, prin comparație cu faptul că, netratată, această afecțiune scurtează viața celor pe care i-a ales.

Cauza: hormonii de creștere sunt secretați în exces

La oamenii cu acromegalie, glanda hipofiză începe să producă hormoni de creștere în exces. De ce? Pentru că pe hipofiză se dezvoltă o tumoare (benignă). Dacă boala nu este depistată și tratată corect, în 4-10 ani de la debutul ei apar complicațiile: probleme cardiovasculare, hipertensiune, diabet, sindrom de tunel carpian (amorțeli și tremurături ale mâinilor, neputința de a-și coordona mișcările etc.).

Medicii nu recunosc maladia, în mod frecvent

Pentru că trasformările pe care le suferă pacientul sunt lente și acoperă o perioadă mare de timp, mulți medici nu își dau seama cu ce maladie au de a face. Așa se face că pot trece chiar și 15 ani până când diagnosticul corect – acromegalie – este stabilit și începe lupta cu boala.

Simptomele care o dau de gol

Acnee * mărirea toracelui * apariția lactației în afara sarcinii (la femei) *
păr aspru pe corp şi îngroşarea sau pigmentarea pielii * modificarea trăsăturilor ca urmare a creşterii oaselor feţei * îngroşarea vocii * creşterea în dimensiuni a inimii, buzelor, nasului şi limbii * oboseală şi slăbiciune * cefalee * impotenţă (la bărbaţi) * transpiraţia şi mirosul corporal amplificate * tulburări ale ciclului menstrual (le emei) * dureri articulare * pierderea acuităţii vizuale * maxilar inferior proeminent * roncopatie (sforăit) * senzații ciudate şi slăbiciune în braţe şi picioare * umflarea mâinilor şi picioarelor.

Și totuși, acromegalia nu este o sentinţă pe viaţă!

Acromegalia poate fi o boală gravă, care scurtează viaţa, dar nu trebuie considerată ca fiind o boală incurabilă. Ea este, mai curând, un semnal de alarmă care arată că organismul trebuie îngrijit cu mai mare atenţie. Dacă urmează corect tratamentul (care reduce sau chiar blochează, de la caz la caz, secreția de hormoni de creștere), pacienţii pot duce o viaţă normală, activă, pentru că secreția hormonilor de creștere .
 
 
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News