Cu toții am auzit cel puțin o dată în viață de expresia “boala lui Calache”, expresie care, în tratatele de medicină, nu pomenește existența niciunei boli. Ce înseamnă, de fapt, boala lui Calache. Cine era Calache.

Cine a fost Calache

În secolul XVII se spune că exista un hangiu pe nume Mihalache care s-a îmbogățit în urma afacerii sale și a reușit să devină mare boier, chiar dacă nu avea școală multă. El a intrat în rândul boierilor, și-a construit un conac, acolo unde și-a format familie și avea slugi o armată de argați.

El avea doi fii, dar Calache era favoritul lui pe care își dorea să-l vadă pe scaun domnesc. Însă Calache până la vârsta maturității nu muncise nimic. El avea cu totul altă slăbiciune, îi plăcea să mănânce, să bea și să doarmă.

Ani la rând s-a străduit tatăl Mihalache să-i convingă pe boieri că fiul său este potrivit pentru postul de conducător al statului, iar într-un târziu i s-a oferit șansa lui Calache să devină domn, chiar dacă boierii cinstiți în prealabil de fostul hangiu nu au fost de la început de acord cu asta. Mai era nevoie doar de domnia de la Înalta Poartă a Imperiului Otoman, pe care Mihalache se angajase că o va cumpăra fără probleme.

Însă Mihalache i-a anunțat din timp pe boieri că fiul său Calache nu muncise niciodată și îi plăcea doar să mănânce, să petreacă și să doarmă, așa că, imediat cum a ajuns în Capitală, Calache și-a continuat singurele activități pe care știa să le facă.

Nu a respectat și nici nu s-a achitat de nici o îndatorire domnească și, așa cum era de așteptat, Înalta Poartă nu l-a confirmat ca domn și a fost nevoit să se întoarcă acasă.

După acest eveniment, în conacele boierilor se vorbea adesea despre boala lui Calache, boală de care sufereau stăpânii ce împrumutau obiceiul de a sta fără să facă nimic zile în șir, precum Calache.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce înseamnă expresia boala lui Calache

Expresia boala lui Calache definește dorința cuiva de a mânca și bea pe săturate și de a se distra, fără să muncească. Expresia s-a păstrat și este folosită și astăzi atunci când este vorba despre o persoană căreia nu îi place prea mult să muncească, ci doar să se distreze.

Prin urmare, boala lui Calache nu este o boală, ci doar dorința de distracție. Pe vremuri, oamenii nu cunoșteau prea multe forme de distracție, așa că pentru ei să bea, să mănânce și să se veselească era cea mai bună formă de distracție.

Expresia folosită și astăzi poate exprima și dorința aprigă a cuiva de a evada din cotidian, de a se distra și de a renunța la regulile și disciplina impuse. În argou, expresia boala lui Calache este denumită și a i se pune pata cuiva să facă altceva decât ceea ce e obișnuit.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News