Şi-a cumpărat domnia cu 100.000 de galbeni

Pentru titlul de domn al ţării, boierii plăteau către Poartă sume mari în galbeni, iar pentru Grigore Ghica cel care a tras sforile a fost tatăl său, Alecu Ghica (foto dreapta), bun prieten cu Reşid Paşa, un personaj extrem de influent la Istanbul.
Comisarul Înaltei Porţi, Fuad Efendi, ar fi încasat 40.000 de galbeni, alţi 60.000 fiind trimişi unor înalţi demnitari de la Istanbul. Relaţiile bune pe care le avea Alecu Ghica au făcut ca Grigore să fie preferat altor pretendenţi cu bani mai mulţi.
Bătrânul a murit în 1850, ca tată de domnitor, la 62 de ani. Imediat după ce a urcat pe tron, Grigore Ghica a primit aprobare din partea Porţii de a pune un bir nou pentru a-şi putea recupera banii daţi pentru domnie, dar a refuzat, spunând că asta este o cheltuială personală şi că nu intenţionează să o pună în spinarea poporului, cum făcuse înainte unchiul său.

A schimbat învăţământul, a înfiinţat şcoli şi facultăţi şi a dezrobit ţiganii

Deşi a domnit doar câţiva ani, Grigore Ghica a reuşit să facă multe reforme. El a fost cel care a împărţit învăţământul în trei grade, primar, secundar şi superior, şi a introdus obligativitatea predării în limba română. A îmbunătăţit condiţiile de muncă ale ţăranilor, reglementând raporturile dintre proprietari şi muncitori.
A scăzut numărul zilelor de muncă, a desfiinţat dijma şi a uşurat condiţiile de strămutare. A înfiinţat două facultăţi, de Drept şi de Filosofie, o şcoală de moşit şi una de chirurgie, un ospiciu de infirmi, un institut pentru ajutorarea copiilor găsiţi şi a femeilor gravide şi sărace. A făcut numeroase lucrări publice, a coborât vama de la 12% la 5%, stimulând comerţul, şi a dezrobit ţiganii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News