Cuprins:
Rata mortalității de 2,5 ori mai mare decât în UE
Anul trecut, conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), 600,8 decese la 100.000 de locuitori au fost cauzate de afecțiuni cardiovasculare.
Rata mortalității în România este de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Mai precis, unul din doi români mor din cauza bolilor aparatului circulator.
În 2023, au fost raportate 43.460 decese prin boală ischemică a inimii și 42.826 decese cauzate de boli cerebro-vasculare, potrivit INSP.
Astfel, campania vrea să îmbunătățească gradul de conștientizare a riscurilor bolilor cardiovasculare.
Este vorba de afecțiunile ale inimii, boala vasculară cerebrală și de boli ale aparatului circulator. Printre ele se numără: hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficiență cardiacă și AVC (accidentul vascular cerebral).
La nivel global, se aproximează că numărul deceselor cauzate de aceste afecțiuni va ajunge la 23 de milioane, în 2030.
În UE, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 42,5% din numărul global de decese anual, adică aproximativ 10 .000 de decese/ zi.
Bolile cardiovasculare în România
Bolile bolile cardiovasculare (cardiopatia ischemică și bolile cerebro-vasculare), împreună cu boala hipertensivă, diabetul și bolile pulmonare cronice obstructive ocupă primele 5 poziții în ierarhia bolilor cronice, arată datele de la cabinetele medicilor de familie.
Nu e de mirare, având în vedere că țara noastră are cel mai mare număr de decese din cauze prevenibile și tratabile, potrivit Eurostat.
Factorii de risc modificabili includ fumatul, alimentația nesănătoasă, stilul de viață sedentar, stresul, tulburările de somn, consumul de alcool.
De asemenea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea și hipercolesterolemia reprezintă, reprezintă factori de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC) și infarctul miocardic acut (IMA).
Pe lângă aceștia există și niște factorii de risc pe care nu-i putem influența: factorii genetici, genul, vârsta și în unele clasificări antecedentele heredo-colaterale.
Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, INSP recomandă renunțarea la fumat, reducerea sării în alimentație, consumul de fructe și legume, activitate fizică regulată și evitarea alcoolului în exces.
„Identificarea persoanelor cu risc crescut cardiovascular permite instituirea unui tratament adecvat precoce.
Creșterea nivelului de informare și conștientizare al pacienților cu factori de risc metabolici (ex:hiperglicemie, dislipidemii, HTA,etc) cu privire la importanța parametrilor care reflectă factorii de risc cardiovascular și importanța respectării recomandărilor și tratamentului prescris de medic, poate salva un număr important de vieți.
Promovarea adoptării unui stil de viață sănătos, de timpuriu, la preșcolari și școlari este la fel de importantă, comportamentele sanogene formându-se devreme în copilărie”, transmite INSP.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!