Cuprins:
De ce să faci bomboane și dulciuri de Moș Nicolae
De obicei, cei mici primesc cadou de Moș Nicolae dulciuri, însă cele făcute acasă sunt cu siguranță mai sănătoase și putem face din asta o activitate ideală cu copiii.
Prăjiturile de sărbători este o modalitate minunată de a petrece timp de calitate cu prietenii și familia. Pe lângă faptul că sunt excelente pentru gustări și pentru a îți satisface pofta de dulce, dulciurile de casă sunt, de asemenea, cadouri grijulii pentru cei dragi.
Se zvonește că un maestru de cor a creat și a împărțit bomboane de ciocolată pentru ca și copiii să rămână liniștiți în timpul slujbei de la biserică, iar de atunci bomboanele de ciocolată – și alte dulciuri – au devenit un punct de reper în timpul sărbătorilor.
Bomboanele de ciocolată pot fi cele mai populare dulciuri de Moș Nicolae și Moș Crăciun, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura și de alte bunătăți de sărbători.
Bomboane și dulciuri pentru Moș Nicolae – 5 rețete dulci
Trufe de ciocolată și fulgi de cocos
- o conservă lapte condensat
- 20 de biscuiți digestivi
- 5 linguri fulgi de cocos
- 5 linguri cacao dulce (pudră instant din care se face ciocolată caldă)
- 75 g unt
Se topește ușor untul într-o tigaie, iar când s-a topit complet, se ia de pe foc.
Încorporează laptele condensat până când se amestecă complet, apoi încorporează ciocolata și nuca de cocos, din nou până când se amestecă complet.
Încorporează biscuiții zdrobiți, cam câte un sfert pe rând. Acest lucru face ca totul să fie mai ușor. De asemenea, supraveghează amestecul. Dacă este prea tare, nu adăuga toți biscuiții, dacă este prea moale, mai adaugă câțiva. Ar trebui să o poți rostogoli în bile.
Formează bile, fă în jur de 24 de bile de mărimea unor mingiuțe mici, dar le poți face de orice dimensiune dorițești. Dă-le prin nuca de cocos și lasă-le să se întărească.
Ciocolată în straturi cu rodie și fistic
- 300 g ciocolată neagră
- 300 g ciocolată albă
- o cană de fistic sărat și mărunțit
- o cană semințe de rodie
Pentru a face baza de jos a tabletei, se ia ciocolata neagră tocată și se topește la bain-marie sau la o putere de 50% în cuptorul cu microunde. Se pune ciocolata topită într-o tavă pe o hârtie de pergament și se lasă la răcit, păstrând 2 linguri.
Se topește ciocolata albă în același mod. Ciocolata albă trebuie să fie tablete de calitate superioară! După ce s-a topit, toarn-o peste stratul de ciocolată neagră. Picură ușor și învârte ciocolata neagră rămasă pe care ai lăsat-o în castron. Se presară rodia și fisticul tocat. Pune la frigider timp de 30 până la 60 de minute.
După aceea, poți rupe sau tăia ciocolată pentru bucățele perfecte de servit ca gustare.
Biluțe moi cu glazură de ciocolată albă
- 1 cană zahăr brun
- 1/4 cană zahăr alb
- 1 cană unt nesărat moale
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 1 linguriță sare
- 2 căni de făină
- 2 linguri lapte
- 200 g ciocolată albă
- decorațiuni de bomboane
Pune făina la microunde și las-o pentru un minute. Într-un bol mare, bate cu un mixer untul, zahărul brun și zahărul normal.
Consistența trebuie să fie fină și deschisă la culoare. Pune și vanilie și continuă să bați. Adaugă făina și amestecă cu o spatulă, apoi pune laptele și mai amestecă puțin.
Formează biluțele și lasă-le pe o tavă în frigider. Topește ciocolata albă și dă fiecare biluță prin glazură, apoi pune decorațiuni la alegere sau un praf de cacao. Servește biluțele reci.
Turtă dulce
- 100 g unt sărat
- 3 linguri miere
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță ghimbir măcinat
- 1 linguriță scorțișoară
- 225 g făină
- 50 g zahăr pudră
Se încălzesc împreună untul, mierea și zahărul într-o cratiță mică până se topesc, amestecând ocazional. Se dă deoparte pentru a se răci ușor.
Amestecă bicarbonatul, ghimbirul, scorțișoara și făina într-un castron mare. Toarnă amestecul de miere cu unt și amestecă pentru a se combina, apoi folosește mâinile pentru a aduce totul împreună și pentru a forma un aluat. Aluatul va fi moale în acest moment, dar se va întări în frigider.
Pune aluatul pe o foaie de pergament de copt, dă-i forma unui dreptunghi și așează o altă foaie de pergament peste el.
Întinde aluatul la o grosime de ½cm. Transferă-l pe o foaie de copt pentru a-l menține plat, lăsând pergamentul la locul lui, apoi răcește-l la frigider timp de o oră.
Se încălzește cuptorul la 190C/170C și se tapetează o tavă mare de copt cu mai mult pergament. Scoate aluatul din frigider și taie formele folosind o formă pentru prăjituri.
Pune formele la distanță, pe tava tapetată și coace-le timp de 10-12 min. (În funcție de mărimea scobitorii pe care o folosiți, s-ar putea să aibă nevoie de câteva minute în plus sau în minus de gătit în cuptor). Se lasă să se răcească complet pe foaia de copt.
Între timp, amestecă zahărul pudră cu 1-2 linguri de lapte sau apă. Decorează turta dulce cu această pastă.
Caramele cu ciocolată și migdale
- 1 cană unt nesărat
- 1 cană margarină
- 2 căni zahăr
- 2 linguri miere
- 6 linguri apă
- 1 cană de fulgi de ciocolată
- 1 cană de migdale mărunțite
Se topesc untul și margarina într-o cratiță. Se adaugă zahărul, mierea și apa. Se gătește la foc mediu (se reduce focul când amestecul începe să se întunece) amestecând constant până când amestecul ajunge foarte lichid și maroniu.
Odată ce amestecul începe să capete o culoare de caramel deschis, începe să micșoezi focul pentru a preveni ca acesta să se ardă sau să se întunece prea repede.
Se toarnă într-o tavă ușor unsă cu unt. După ce s-a întărit ușor, dar este încă foarte fierbinte, presără fulgii de ciocolată peste caramel.
Când aproape s-au topit, întinde-le uniform deasupra caramelului. Ai grijă mare cum manevrezi totul, pentru că va fi foarte fierbinte.
Se presară cu migdale măcinate. Se răcește și se rupe în bucăți mici.
Legenda lui Moș Nicolae – află care este povestea Sfântului Nicolae și de unde a pornit tradiția cadourilor
Sursa foto: 123rf.com