Cuprins:
Despre borșul de pește
Având fluviul Dunărea ca graniță cu Bulgaria și Delta Dunării aproape de Marea Neagră, mulți dintre cei care locuiesc în această parte a țării mănâncă pește destul de des, deoarece acesta este disponibil cu desăvârșire.
Se poate face borș din orice pește. În Delta Dunării, oamenii folosesc sturion, crap, somn, știucă, știucă, pește albastru, biban și alți pești mici, cum ar fi anșoa sau macrou.
Tot ceea ce oferă fluviul Dunărea sau Marea Neagră intră în oală.
Fiecare pește are o aromă diferită. Combinarea diferitelor tipuri de pește într-un borș face ca acesta să fie mai aromat, mai delicios și să fie o masă completă.
Se folosesc capul și coada peștilor mai mari pentru a face supă și rezervă partea cărnoasă pentru a o prăji sau pentru a face o plachie sau o saramură.
Pentru a face un borș de pește bun ai nevoie de ingrediente de calitate și asta începe cu pește proaspăt. El trebuie curățat corespunzător, fără solzi sau mațe, și spălat bine în apă rece.
Un borș de pește nu trebuie să fie cremos sau gros. Este mai degrabă o supă de legume cu bucăți de pește în ea. Poți face această ciorbă de pește folosind părți mai mari de pește sau tăind carnea în bucățele, în funcție de preferințele tale.
Citeşte şi: Supă de cocoș. Cele mai delicioase rețete
Ingrediente pentru un borș de pește tradițional
Ceapă – Ai libertatea de a alege orice tip de ceapă îți place, de la ceapă verde la ceapă albă, galbenă sau roșie. Folosește ce ai la dispoziție.
Morcov, rădăcină de pătrunjel, păstârnac- toate aduc savoarea.
Ardei roșu, galben sau portocaliu – borșul tău va fi nu doar delicios, ci și colorat.
Rădăcină de țelină – aduce multă savoare borșului.
Roșii- cele proaspete sunt mai bune.
Cartofi- nu este un ingredient obligatoriu, dar unele versiuni ale acestui borș conțin și cartofi.
Suc de lămâie sau oțet- poți acri borșul de pește cu suc de lămâie sau oțet. Desigur, poți adăuga și borș de târâte.
Pătrunjelul- rețeta originală cere lobodă, însă dacă nu îți place gustul, poți pune orice fel de verdeață, inclusiv pătrunjel sau leuștean.
Rețete de borș de pește din România
Borș de pește cu orez
- 2 kg de pește cu tot cu cap și coadă
- borș
- 1 ceapă tăiata cubulețe
- 1 ardei iute uscat
- 2 linguri de suc de roșii gros
- 50 g de orez
- leuștean verde
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- sare
Se pun la fiert 3 litri de apă și se adaugă ceapa, ardeiul iute și morcovul. Se poate adăuga, opțional, și țelină și păstârnac.
Se lasă legumele la fiert până sunt pătrunse. Apoi, se adaugă orezul și se acoperă oala cu un capac.
Se mai lasă totul la fiert 10-20 de minute. Se pune apoi sare și bulion. Când totul fierbe, se adaugă bucățile de pește spălate și curățate și se lasă 10 minute la fiert.
Se pune și borșul și se gustă de sare. Când peștele este fiert, se oprește focul și se adaugă verdeața tocată mărunt.
Borș de pește dobrogean
- 1.5 kg pești mici diverși cu cap și coadă
- 1.5 kg pește mare tăiat rondele 1 morcov mare
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 felie zdravănă de țelină
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1-2 cartofi
- 3-4 roșii
- 2 legături de leuștean proaspăt
- aprox. 3 litri de apă
- borș sau oțet – după gust
- sare – după gust
Se pune la fiert apa cu sarea, ardeiul gras și rădăcinoasele tăiate cuburi potrivită. După 10 minute se pune și cartoful și când acesta s-a fiert se adaugă roșiile tocate.
Se lasă totul la fiert 10 minute și se adaugă peștele mic cu cap și coadă.
Când e fiert, se scoate și se lasă deoparte. Se mărunțește carnea de pe pește și se adaugă înapoi în borș.
Se adaugă 200 ml de borș fiert sau oțet.
Rondelele mari de pește se pun la fiert și se vor fierbe timp de 10-15 minute. Separat se scot și se pot servi individual.
Se adaugă leușteanul tocat mărunt și se servește.
Borș de pește moldovenesc
- cap și coadă de somn
- cap și coadă de crap sau novac
- trunchi de șalău
- 1-2 carași
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1/2 țelină
- 1 ardei iute
- 2 linguri pastă de ardei
- 1 borcan roșii conservate de mine
- 20 ml ulei
- 3 cartofi (optional)
- verdeață
- 1 lingură orez
- 1 l de borș
- sare
Peștele porționat spălat și presărat cu sare se lasă deoparte într-un vas.
Legumele se curăță, se spală și se taie mărunt rădăcinoasele date pe răzătoare.
Se călesc într-o oală cu puțin ulei și după ce s-au înmuiat se adaugă roșiile, pasta de ardei, cartofii cubulețe, sare și pasta de ardei.
Se pune apă și se lasă la fiert 30 de minute. Când totul a fiert, se adaugă bucățile de pește. Când peștele se ridică la suprafață, se adaugă leușteanul și se potrivește de gust.
Borș de pește lipovenesc
- 1 cartof
- 1 ceapă
- 2 ardei gras
- 1 ardei iute
- 3 roșii coapte
- leuștean
- Sare
- Ulei
- Oțet
- Apă
- 2 bucăți crap sau somn
Se pune la foc apa cu legumele, fără roșii. Cartofii se taie cubulețe și se lasă la fiert până se înmoaie. Se adaugă sarea și peștele. Se spumează de câte ori e nevoie.
Când peștele e fiert, adaugă roșiile tăiate cubulețe și oțet.
Se pune leuștean tocat și se lasă cu capac timp de 10 minute, apoi se servește.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi cele mai delicioase rețete de supă de cocoş!
Costica2023 • 15.12.2023, 15:25
Este un fel de mâncare care se prepară adesea folosind o varietate de pești, cum ar fi somonul, codul, șalăul sau altele, într-un amestec de legume și condimente
Costica2023 • 15.12.2023, 15:23
Borsul de pește este un preparat culinar tradițional în multe culturi, în special în țările europene.