Descoperă lucruri interesante despre pasărea botgros:

Ce este și cum arată botgros

Botgros sau cireșar este o specie ce are denumirea știițifică de Coccothraustes coccothraustes. Botgrosul face parte din familia Fringillidae.

Botgros este denumit așa după ciocul sau puternic și relativ mare în comparație cu dimensiunile corpului. De multe ori îl auzim înainte să-l vedem și asta datorită zgomotului specific pe care îl face atunci când sparge sâmburi sau diferite semințe.

Fruntea, creștetul anterior și părțile laterale ale capului la botgros sunt de culoare galbenă-cafenie. Gâtlejul acestei păsări este negru, iar partea de sus a spinării este cafenie-ciocolatie. Pieptul este roșu-cenușiu și burta alba-cenușie. Penele cele mai mari sunt o combinație de negru și cafeniu, cu marginile parțial albe. Picioarele sunt de culoare roz.

Cum arată pasărea botgros

Perioada de reproducere la botgros începe la sfârșitul lunii martie. Depune de obicei 3-5 ouă, pe care le clocește femela. Incubarea durează 11-13 zile. Puii devin zburători la 12-13 zile. Păsările cuibăresc solitar sau în grupuri mici. Cuiburile sunt elaborate, cu structură din crengi, căptușite cu materii vegetale și amplasate în arbori, de obicei la înălțime.

Unde trăiește pasărea botgros

Arealul de răspândire pentru specia de păsări botgros este Europa, Africa de Nord, dar și Asia de Est și Japonia. Are penajul cafeniu-roșcat cu negru la bărbie și la aripi. Cuibărește în arborii și arbuștii din regiunile deluroase și de șes, îndeosebi în pădurile luminoase.

Specia cuibărește în România, fiind sedentară. Înregistrează mișcări ample pe timpul iernii, în funcție de disponibilitatea resurselor de hrană.

Botgrosul este o pasăre care se mișcă puțin. Zborul ei este greoi și necesită un efort însemnat. Este prevăzătoare, căutând deseori să se adăpostească, în special când este urmărit. Dacă este posibil, se ascunde în frunzișul copacilor și zboară pe distanțe mai lungi, numai în caz de necesitate.

Ce mănâncă pasărea botgros

Botgrosul mănâncă în special hrană vegetală, mai ales semințe, muguri sau flori. Semințele de carpen constituie o parte semnificativă a hranei. Consumă și semințe lemnoase greu de deschis , pe care le sparge cu ajutorul ciocului masiv. Semințele fructelor zemoase sunt consumate după ce partea cărnoasă este îndepărtată cu ajutorul ciocului.

Ocazional consumă și partea cărnoasă a fructelor, dar de obicei sparge semințele tari cu ajutorul ciocului, consumând miezul acestora. Puii sunt hrăniți în special cu nevertebrate de talie mică.

Ce mănâncă pasărea bogros

Curiozități despre pasărea botgros

Numele românesc al speciei este foarte inspirat – botgros – datorită ciocului masiv, puternic. De asemenea, și musculatura este foarte puternică pentru o pasăre de așa mici dimensiuni: mușcătura poate dezvolta până la 50 de kilograme per centimetru pătrat, suficient pentru a sparge sâmburi de cireșe sau prune.

Populația globală de botgros este, potrivit Societății Ornitologice Române, estimată la 10.400.000 – 20.200.000 de indivizi. Cea europeană este estimată la 2,5 -5 milioane de perechi. Tendința populațională de botgros în Europa este considerată ușor crescătoare. În România, estimările arată o populație de aproximativ 500 de mii, chiar 1 milion de perechi cuibăritoare.

Urmărește-ne pe Google News