PEGGY GUGGENHEIM, moştenitoare a unei averi fabuloase după ce tatăl ei, un evreu bogat, a dispărut o dată cu scufundarea Titanicului merge să cucerească Parisul, la sfârşitul anilor 30. Intră în atelierul lui Brâncuşi şi cere să cumpere o versiune a „Păsării în văzduh”. Brâncuşi cere 4.000 de dolari, Peggy nu vrea să îi dea această sumă, şi decide să îl seducă pentru a obţine o reducere.Astfel, se naşte o relaţie pasională între marele artist şi extravaganta americancă. Într+una din biografiile sale, Peggy îşi aminteşte: “Brâncuşi obişnuia să se îmbrace frumos şi să mă scoată în oraş atunci când nu gătea. Avea un complex al persecuţiei şi era obsedat că oamenii îl spionează. Mă iubea foarte mult…”.

 

Brâncuşi şi MARIA TĂNASE au format ujn cuplu în 1938. Cei doi s-au îndrăgostit la o expoziţie din Paris, iar relaţia a fost de scurtă durată, dar extrem de intensă. “Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muyical, a intelinţei, a mondenităţii… Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească,l să se despartă cu invective din parftea neichii Costache (aşa era alintat sculptorul de apropiaţi), notează Petre Pandrea în volumul “Brâncuşi – amintiri şi exegeze”.

 

Brrâncuşi a cunoscut-o pe marea pianistă CELLA DELAVRANCEA , fiica lui Barbu Delavrancea, în 1922, tot în atelierul lui. Tânăra era la Paris la un concert, şi a ajuns în curtea artistului prin intermediul unui prieten grec, miliardar. Au urmat un flirt elegant şi o poveste de dragoste scurtă.

 

MILIŢA PETRAŞCU era o tânără din Chişinău, care îl cunoaşte pe Brâncuşi prin Tristan Tzara. În 1919 fata intră în atelierul artistului şi se îndrăgosteşte năpraznic de el. Maestrul o cucereşte cu şarmul şi laudele lui la adresa talentului tinerei. Din păcate, cei care le cunoşteau intimităţile povestesc că Miliţa era ca o sclavă, mereu la dispoziţia maestrului capricios, care avea în paralel mai multe relaţii.

 

Baroneasa RENEE IRANA FRACHON era o mare colecţionară de artă. A intrat în atelierul românului în căutare de opere valoroase. Se îndrăgosteşte fulgerător, şi devine muza sculptorului. Ea este cea care i-a inspirit lucrarea Baroneasa RF.


 

În februarie, Luna Iubirii, Libertatea îți prezintă o serie de iubiri celebre românești


Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, dar s-a stabilit la Paris, unde se stins din viaţă în martie 1957, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea, care a revenit statului francez.

Începând de anul acesta, data de 19 februarie a fost declarată zi de sărbătoare națională – Ziua Brâncuși.

Urmărește-ne pe Google News