Brânduşele sunt plante perene pitice, ce se dezvoltă din rădăcinile sub formă de bulbi și sunt apreciate pentru delicatețea și frumusețea lor.
Cuprins:
Despre brândușe
Brândușa, a cărui denumire științifică este Crocus heuffelianus, e o plantă mică, din familia Iridaceae. Are o singură tulpină de dimensiuni reduse, înconjurată la bază de mai multe teci cu două-trei frunze alungite și înguste.
La vârful tulpinii se găsește o singură floare cu o dungă mai întunecată la vârf. Floarea are formă de tub la început, după care ia forma unei cupe de 50–60 mm care are șase diviziuni. Uneori la vârf sunt două flori. În mijlocul corolei sunt trei stamine și un stigmat galben, trifurcat.
Culorile brândușelor lor pot fi alb, mov, grena, galben sau combinaţii ale acestora.
Brândușele înfloresc începând din luna martie și până în luna mai. Se găsesc în pâlcuri dese, începând din zona păduroasă, prin pășuni și alte locuri ierboase deschise.
Brânduşele provin din regiunile mediteraneene şi din zone geografice asiatice, fiind aduse în Olanda, la începutul secolului al XVI-lea, când s-au răspândit rapid în întreaga Europă.
Cultivare – cum se plantează bulbii de brândușe în grădină
Plantarea bulbilor de brândușe care vor înflori primăvara se face la începutul toamnei. Alegeți soiuri și culori diferite, pentru a crea varietate în grădină. Bulbii de brândușe se plantează la 3-4 centimetri adâncime.
Brânduşa preferă un pH neutru al solului, dar mai important decât pH-ul solului este un drenaj bun. La fel ca la majoritatea plantelor asemănătoare, brânduşei nu-i place să stea în sol umed, în special pe timpul verii, când este latentă.
Pentru a le extinde timpul de înflorire, amestecaţi diferite specii de brânduşe.
Cum se plantează bulbii de brândușe în ghiveci
Vă puteți bucura de brândușe în ghiveci, acestea fiind o adevărată bucurie pe terasă sau pe balcon. Alegeți un ghiveci decorativ cu suficient loc pentru a distanța bulbii de brândușe între ei, astfel încât rădăcinile să nu distrugă ceilalți tuberculi atunci când cresc. Puteți adăuga fertilizator organic în pământul de flori, pentru a vă asigura că plantele se dezvoltă bine.
Pământul trebuie să drenat bine și mereu reavăn. Acestea au nevoie de lumină, dar pot crește foarte bine și în semiumbră. Totuși, este indicat ca soarele să nu bată direct.
Cum se înmulțesc brândușele
Tuberculii sau bulbii noi de brândușe vor crește deasupra tuberculului-mamă. În fiecare an, toamna, odată ce brândușele au terminat înflorirea, puteți separa bulbii nou-crescuți și plantați-i în locuri diferite din grădină. Repetați acest lucru pentru a spori numărul de brândușe noi în fiecare an. Este important însă ca frunzele să fie lăsate până când se usucă, pentru ca bulbii să se hrănească în continuare.
Cum se îngrijesc brândușele – boli și dăunători
Brândușele nu au nevoie de îngrijire specială, fiind plante destul de rezistente și deloc pretențioase. Dacă nu sunt acoperite de zăpadă, brândușele pot avea nevoie şi de apă pe parcursul iernii. Acestea devin latente în timpul verii, preferând un sol mai uscat. Brândușa îşi păstrează propria energie în rădăcini, motiv pentru care este esenţial să nu tăiaţi frunzele, până când nu vor deveni galbene.
Melcii pot fi unii dintre cei mai mari dăunători ai brândușelor. De asemenea, putregaiul cenușiu este una dintre cele mai frecvente boli întâlnite la aceste flori de primăvară. Împotriva acestuia se pot folosi tratamente din comerț, atunci când este cazul.
Legende și curiozități despre brândușe
- Brândușa este o floare care simbolizează sentimente puternice și devotament, legături strânse atât de dragoste, cât și de prietenie
- O legendă despre flora carpatică arată că cele două brândușe, cea de toamnă și cea de primăvară, au fost două surori, gemene, pe care mama vitregă a pământului le-a izgonit. Ele au umblat mult prin pădure începând să plângă și jelind au ajuns până spre culmile munților unde au fost auzite de doamna Toamnă care le-a metamorfozat în brândușe, una care vă înflori primăvara, alta care vă înflori toamna. De atunci ele se caută mereu, neîntâlnindu-se niciodată.
- Demult, în popor, exista obiceiul de a fi consumată, în stare crudă, prima brândușă găsită primăvara. Aceasta folosea ca prevenție împotriva „frigurilor”. Se credea că brândușa de primăvară este comestibilă, spre deosebire de cea de toamnă, care este toxică.
- Brândușa de primăvară este galben-portocalie, iar cea de toamnă, mov-lila.
- Petalele de brândușe au fost folosite la prepararea dulcețurilor de primăvară. În formă uscată, florile sunt folosite pentru ornarea ciocolatei sau a prăjiturilor și sunt printre florile comestibile ca atare.
Costica2023 • 09.01.2024, 08:34
Florile lor delicate și parfumul subtil aduc semnificații pozitive în culturile și tradițiile multor locuri
Costica2023 • 09.01.2024, 08:33
Brândușa este considerată un simbol al începutului primăverii, reprezentând reînnoirea și speranța
Costica2023 • 09.01.2024, 08:32
Brândușele preferă solul bine drenat și bogat în materie organică