Cuprins:
Despre brânza de capră
Laptele de vacă și laptele de capră sunt de departe cele două tipuri cele mai populare folosite pentru a face produse lactate precum iaurtul, chefirul și brânza. În timp ce laptele de vacă de bună calitate are anumite beneficii, există o serie de motive pentru care ai putea dori să consumi, în schimb, lapte de capră.
Unii oameni preferă pur și simplu gustul unic al laptelui de capră în comparație cu alte brânzeturi, dar laptele de capră are, de asemenea, o compoziție chimică ce îl face o alegere superioară pentru mulți.
Oamenii care locuiesc în locuri precum Franța consumă brânzeturi de capră de înaltă calitate de mii de ani – de fapt, istoricii cred că brânza de capră a fost probabil unul dintre primele produse lactate care au fost consumate vreodată.
Cu un oarecare efort, poți găsi și astăzi brânzeturi de capră făcute în mod tradițional, organice, care oferă proteine, calciu și alți nutrienți esențiali.
Beneficii ale brânzei de capră pentru adulți și copii
Potrivit Journal of Dairy Science, „numeroase varietăți de brânzeturi din lapte de capră sunt produse în întreaga lume. Proteoliza și lipoliza sunt două procese biochimice majore în fenomenul cu multiple fațete al învechirii brânzei, care implică o varietate de modificări chimice, fizice și microbiologice în condiții de mediu controlate”.
La fel ca și alte brânzeturi, brânza de capră se obține lăsând laptele crud să se închege, să se coaguleze și să se îngroașe. Laptele este apoi scurs, lăsând în urmă caș gustos și bogat în grăsimi.
Printre factorii care influențează modul în care se obține brânza de capră se numără: compoziția acizilor grași, enzimele lipolitice, bacteriile care sunt prezente, pH-ul și nivelul de umiditate al cașului, temperatura și timpul de depozitare, conținutul de sare, raportul sare/umiditate, suprafața expusă și umiditatea.
Furnizează grăsimi sănătoase
De ce este brânza de capră o sursă de grăsimi sănătoase? O porție de brânză de capră integrală oferă aproximativ șase grame de grăsimi, dintre care o mare parte sunt grăsimi saturate. Chiar dacă grăsimile saturate și-au câștigat reputația de a fi nesănătoase și „periculoase” pentru inimă, există multe dovezi că nu este așa.
De exemplu, Franța este unul dintre cei mai mari consumatori de brânză și unt din lume, însă francezii nu au rate mai mari de boli de inimă în comparație cu alte națiuni care consumă mai puțin. De fapt, „paradoxul francez” descrie ratele scăzute ale ratelor de deces cauzate de bolile coronariene în Franța, în ciuda consumului ridicat de colesterol și grăsimi saturate din alimentație.
Grăsimile sănătoase sunt o parte importantă a fiecărei diete, deoarece grăsimile ajută la facilitarea absorbției nutrienților, la producția de hormoni, protejează sănătatea neurologică și multe altele.
În general, laptele de vacă și cel de capră au cantități similare de grăsimi, dar globulele de grăsime găsite în laptele de capră sunt mai mici și tind să fie mai ușor de digerat. În comparație cu laptele de vacă, laptele de capră are o proporție mai mare de acizi grași cu lanț mediu, inclusiv acidul caproic, acidul caprilic și acidul capric.
S-a constatat că acidul caprilic care se găsește în laptele și brânza de capră posedă proprietăți antibacteriene, antivirale, antifungice și antiinflamatorii. Consumul de acid caprilic poate fi util pentru combaterea infecțiilor fungice și a drojdiilor, cum ar fi candida, infecțiile tractului urinar, acneea, problemele digestive și multe altele.
Este o sursă bună de proteine și calciu
La fel ca și alte produse lactate, laptele și brânza de capră sunt surse excelente de calciu, care poate fi greu de obținut în cantitate suficientă dacă cineva nu mănâncă multe legume verzi, nuci sau multe fructe de mare.
Având o porție sau două de produse lactate de înaltă calitate pe zi, incluzând brânza de capră și alte brânzeturi crude, acestea pot furniza aproximativ 10 la sută până la 30 la sută din necesarul zilnic de calciu, în funcție de tipul specific.
Calciul este un mineral esențial pentru a ajuta la construirea oaselor, menținerea unui sistem scheletic puternic, susținerea sănătății dentare și multe altele. Cercetările emergente arată chiar că un consum mai mare de calciu din alimentația dumneavoastră în combinație cu vitamina D (atât din lumina soarelui, cât și din surse alimentare) poate avea capacitatea de a regla metabolismul glucozei și de a ajuta la protejarea împotriva cancerului, diabetului și bolilor de inimă.
Calciul ajută, de asemenea, la echilibrarea nivelurilor altor minerale, inclusiv a magneziului, fosforului și potasiului. Aceste minerale lucrează împreună pentru a menține echilibrul fluidelor corporale și pentru a regla ritmul cardiac, funcția nervoasă și musculară, tensiunea arterială și nivelul colesterolului.
Furnizează probiotice (bacterii benefice)
Probioticele pot să se dezvolte atât în mod natural în alimentele fermentate, cât și să fie adăugate de producători pentru a le crește concentrația.
În prezent, este obișnuit ca producătorii de brânză să adauge tulpini de bacterii probiotice în brânză, la fel cum fac cu iaurtul, deoarece brânza se dovedește a fi un bun suport pentru acești microbi.
Datorită procesului de fermentație la care sunt supuse brânzeturile în timpul maturării, brânza de capră maturată/proaspătă (și alte brânzeturi crude fabricate din lapte crud de vacă sau de oaie) au adesea un conținut ridicat de probiotice, inclusiv thermophillus, bifidus, bulgaricus și acidophilus.
Beneficiile asociate consumului de alimente probiotice includ îmbunătățirea sănătății intestinelor, creșterea imunității și contribuția la reducerea alergiilor și a reacțiilor inflamatorii.
Furnizează vitaminele B, cupru și fosfor
Alături de proteine și grăsimi, brânza de capră oferă și fosfor, cupru, vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B6 și ceva fier.
Combinația de proteine, calciu și fier poate contribui la susținerea formării oaselor și ajută la absorbția anumitor minerale, esențiale pentru copii și adolescenți.
Consumul suficient de cupru este important pentru menținerea unor niveluri ridicate de energie, deoarece cuprul acționează ca un catalizator în reducerea oxigenului molecular în apă, care este reacția chimică ce are loc atunci când se sintetizează ATP (combustibilul care asigură energia corpului).
Cuprul este al treilea cel mai răspândit mineral din organism și joacă un rol în sănătatea scheletului, în producția de hormoni și în producția de hemoglobină și de globule roșii.
Fosforul este al doilea cel mai abundent element din corpul uman. Printre beneficiile fosforului se numără susținerea metabolismului, sintetizarea principalelor macronutrienți din alimentație (proteine, grăsimi și carbohidrați) și controlul contracțiilor musculare.
Poate fi mai ușor de digerat
Laptele de capră poate fi o alegere bună pentru unele persoane care nu pot digera laptele de vacă, deoarece structura sa chimică este ușor diferită.
Unii experți consideră chiar că brânza de capră poate fi consumată în siguranță de persoanele care sunt alergice la laptele de vacă.
Unul dintre motive este că laptele de capră are un conținut mai scăzut de lactoză (zaharuri din lapte) decât laptele de vacă, iar prezența lactozei este un motiv important pentru care unele persoane nu pot digera foarte bine lactatele.
Laptele de capră conține cazeină A2, care este mai puțin inflamatorie și mai puțin susceptibilă de a provoca o intoleranță. De fapt, compoziția chimică a laptelui de capră îl face foarte apropiat de laptele matern uman, motiv pentru care unele mame și-au înțărcat în mod tradițional copiii dându-le lapte de capră.
Recent, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a declarat că „proteinele din laptele de capră pot fi potrivite ca sursă de proteine pentru formulele pentru sugari și de continuare”.
Poate ajuta la reducerea foamei și a poftelor
Probabil că brânza nu îți vine în minte când cineva pomenește de diete și de pierderea în greutate. Deoarece brânza de capră furnizează grăsimi și proteine, poate fi de ajutor pentru a controla foamea, deoarece este sățioasă.
Un alt motiv mai puțin evident pentru care brânza de capră și alte produse lactate integrale pot fi foarte potrivite pentru acest scop este că au un gust grozav și, în cele din urmă, pot face rețetele mai plăcute, ceea ce înseamnă că s-ar putea să fie nevoie să mănânci mai puțin pentru a te simți satisfăcut.
Atunci când îți place ceea ce mănânci, este mai puțin probabil să cauți gustări și/sau să te simți privat de anumite alimente, ceea ce poate duce la un risc redus de supraalimentare pe termen lung.
În loc să încerci să reduci numărul de calorii prin consumul de brânzeturi procesate cu conținut scăzut de grăsimi, mulți experți în slăbit recomandă acum să consumi brânzeturi adevărate – brânzeturi integrale, de înaltă calitate – și pur și simplu să îți micșorezi porțiile.
Sursa foto: 123rf.com
Brânza de vaci. Ce beneficii are pentru organism