Cuprins:
Beneficiile consumului de brânză de vacă
Brânza poate preveni osteoporoza
Masa noastră osoasă continuă să crească de-a lungul copilăriei și adolescenței, atingând densitatea maximă în jurul vârstei de 30 de ani. De acolo, procesul de îmbătrânire începe să ne subțieze oasele în timp.
Este ușor de observat că, cu cât densitatea osoasă este mai mare în acest moment, cu atât mai puțin efect va avea îmbătrânirea asupra integrității scheletului.
Din păcate, o masă osoasă inadecvată poate contribui la dezvoltarea osteoporozei mai târziu în viață. Osteoporoza este o boală caracterizată de oase fragile, poroase. Cauza poate fi atribuită unui consum scăzut sau unei slabe absorbții a calciului, ceea ce face ca oasele să se rupă lent.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un aport zilnic minim de 400 până la 500 mg de calciu pe zi pentru persoanele de peste 50 de ani și care prezintă risc de fracturi.
Produsele lactate, în special brânza îmbogățită cu vitamina D, pot fi o modalitate excelentă de a consuma echilibrul corect de vitamine și minerale.
Brânza poate avea un efect pozitiv asupra sănătății dentare
Un studiu realizat de profesioniștii din domeniul stomatologic a arătat că consumul de brânză ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare. Patru grupuri au fost testate, consumând lapte, iaurt fără zahăr, parafină și brânză, iar echilibrul pH-ului în diferite zone ale gurii lor a fost testat înainte și după consum.
Un nivel de pH mai mic de 5,5 poate lăsa dinții în pericol de eroziune din cauza acizilor creați în gură. În timp ce grupurile care au băut lapte și au mâncat iaurt fără zahăr nu au prezentat nicio schimbare semnificativă, grupul care a mâncat brânză a înregistrat o creștere a nivelului pH-ului.
De asemenea, s-ar putea ca anumite componente ale brânzei să fi aderat la dinți, protejându-i de acid. Oricum ar fi, dinții sunt compuși din aceleași substanțe ca și oasele. La fel cum brânza este benefică pentru sănătatea oaselor, aceasta poate avea efecte pozitive și asupra sănătății dentare.
Consumul de brânză te poate ajuta să iei în greutate într-un mod sănătos
Pentru majoritatea oamenilor, ideea de a lua în greutate nu este ceva ce trebuie privit cu ochi buni. Pentru unii, creșterea în greutate este o necesitate din diverse motive. Actorii și sportivii pot avea nevoie să se îngrașe pentru un rol sau pentru un sezon de meciuri care urmează, sau un copil poate fi subponderal pentru vârsta sa, potrivit pediatrului.
Pentru cei care caută să ia în greutate, există un mod corect și unul greșit de a face acest lucru. Cu conținutul său de grăsimi și proteine, plus diferitele vitamine și minerale pe care le conține, brânza este o alegere excelentă pentru a lua în greutate într-un mod sănătos.
Dacă medicul a spus că tu sau copilul tău trebuie să ia în greutate, brânza poate fi o modalitate sănătoasă de a obține acest lucru.
Brânza este cea mai bună sursă dietetică de calciu
Cel mai abundent mineral din organism, calciul este o necesitate pentru viață. Acesta reglează funcția vasculară, transmiterea nervoasă, funcția musculară și secreția hormonală. În timp ce doar 1% din calciul din organism este necesar pentru aceste funcții, restul de 99% este stocat în oase.
Oasele trec printr-o remodelare constantă pe parcursul vieții. Echilibrul dintre degradare și formare se schimbă în timp, formarea depășind cu mult degradarea în copilărie, invers la adulții mai în vârstă și un echilibru între cele două în adolescență și la începutul vârstei adulte.
Organismul nostru nu poate crea calciu nou, iar noi pierdem calciu în fiecare zi prin celulele moarte ale pielii, unghiile și părul, transpirația și excrementele noastre. Este important să consumați calciul zilnic recomandat (aproximativ 1.000 mg pentru un adult mediu), deoarece calciul pe care nu îl primim prin hrană este apoi luat din oasele noastre, lăsându-le predispuse la rupere și vulnerabile la fracturi.
Brânza este o sursă excelentă de proteine
Responsabile pentru formarea, reglarea, repararea și protecția organismului, proteinele sunt o necesitate în dieta noastră, oferindu-ne un sistem imunitar puternic, un păr sănătos și un echilibru adecvat al fluidelor din organism. Fără un aport adecvat de proteine, se poate ajunge la retenție de lichide și de contracție a țesutului muscular.
Corpul nu stochează proteine. Din acest motiv, consumul zilnic de alimente ar trebui să conțină cantități adecvate de proteine. Aproximativ 2-3 porții de alimente bogate în proteine (cum ar fi carnea și lactatele) pe zi sunt suficiente pentru ca majoritatea adulților să își îndeplinească necesarul.
Brânza este bogată în vitamina B12
Vitamina B-12 (cunoscută și sub numele de cobalamină) este cea mai mare și mai complexă vitamină descoperită până în prezent.
Aceasta ajută la producerea globulelor roșii, a proteinelor și a ADN-ului, precum și promovează multe funcții de sănătate mintală. Anemia de vitamina B-12 sau anemia pernicioasă este rezultatul unei deficiențe care poate duce la letargie, slăbiciune musculară și, în cazuri grave, pe termen lung, la afecțiuni neurologice.
Această vitamină esențială nu se găsește, în mod natural, decât în produsele de origine animală, sau sintetic, în suplimente. Ea poate fi consumată în doze mari, fără efecte secundare nefaste. Excesul este pur și simplu depozitat în organism până când este necesar, putând fi stocat până la un an .
Brânza este abundentă în grăsimi sănătoase
Grăsimile sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Ele sunt necesare pentru a ajuta organismul să absoarbă anumite vitamine. În continuare se recomandă ca doar 10% sau mai puțin din caloriile zilnice să provină din grăsimi și ar trebui să fii selectiv în ceea ce privește proveniența grăsimilor și tipul de grăsimi pe care le alegi.
Grăsimile nesaturate sunt cele mai bune pentru tine. Acestea se găsesc de obicei în nuci și pește. Grăsimile saturate pot fi, de asemenea, bune, dar cu moderație. Acestea sunt adesea solide la temperatura camerei și se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea, untul și brânza, și în anumite uleiuri, cum ar fi cel de cocos și de palmier.
Grăsimile trans ar trebui evitate cu totul, fiind incontestabil cea mai rea grăsime pentru inimă și se găsesc în alimentele prăjite și în gustările ambalate.
Brânza, cu moderație, te poate ajuta să introduci aceste grăsimi necesare în dieta ta.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Ce este făina de orez. Ce beneficii are și cum se folosește