Cuprins:
Ce este feta
Feta este o brânză moale obținută din lapte integral de oaie sau dintr-o combinație de lapte de oaie și de capră.
În Grecia, feta este maturată într-o saramură sărată. Cunoscută ca fiind o brânză în saramură, aroma sa devine mai ascuțită și mai sărată odată cu vârsta, iar brânza devine mai fermă.
Feta are o culoare alb-cremă, cu găuri mici și o textură sfărâmicioasă. În mod normal, se prezintă sub formă de pătrate fără crustă, dar poți găsi și feta pre-fărâmițată, ambalată în recipiente ermetice, fără saramură și cu sau fără adaos de condimente.
Costă mai mult decât alte brânzeturi obișnuite, dar dacă o folosești doar ca topping pentru salate este ideală.
Despre brânza feta
De-a lungul anilor, popularitatea brânzei Feta a generat mai multe variante din alte culturi culinare, rezultând în variante unice și delicioase.
Luate în ansamblu, aceste brânzeturi proaspete, adesea denumite brânzeturi albe, oferă profiluri sărate și picante, însoțite de texturi sfărâmicioase, ușor cremoase.
Gustul lor distinct, datorat faptului că sunt păstrate în saramură, le conferă o textură și o aciditate unice, asemănătoare cu cea a unui vin sec. Unele brânzeturi albe sunt fabricate exclusiv din lapte de vacă, rezultând o aromă mai cremoasă și o textură elastică.
Produsă în continuare în locul său de origine, Feta își dobândește caracteristicile din regiunile din jurul Greciei centrale. În mod similar, alte variante de brânzeturi albe își obțin aroma din ingredientele locale și din împrejurimi.
Fiecare pășune oferă calități distincte atât în ceea ce privește aroma, cât și textura, ceea ce face ca fiecare variantă să fie unică pentru regiunea și țara sa.
În timp ce brânzeturile albe nu se topesc în același mod ca majoritatea celorlalte brânzeturi (de exemplu, Mozzarella sau Gruyère), aromele sunt mult îmbunătățite atunci când sunt coapte.
Asociează orice brânză albă cu fructe și legume proaspete, cum ar fi roșiile, strugurii și ardeiul roșu, adăugând stropi de ulei de măsline pentru a desăvârși aroma.
Cum se face
Rămânând practic neschimbată de la inventarea sa, producția de Feta originală este dedicată tradiției și calității.
Producția începe prin adăugarea de cheag și cazeină într-o cuvă plină cu lapte de oaie pasteurizat sau crud, sau un amestec care include lapte de capră, și lăsarea acestuia să se coaguleze.
Când laptele se îngroașă, cașul este tăiat și pus într-o formă pentru a se scurge excesul de zer. După ce s-a întărit, se taie din nou, se sărează și se pune în butoaie, pentru a se absorbi aromele timp de câteva zile.
Astfel, brânza este pregătită pentru maturarea în saramură pentru o perioadă mai mare de câteva săptămâni. Vândută de obicei în blocuri, Feta este livrată sigilată sau în recipiente care conțin o parte din saramură.
Acest lucru asigură faptul că brânza rămâne proaspătă până la utilizare.
Nu există aditivi în metoda tradițională de fabricare a brânzei albe, ceea ce o face potrivită pentru cei care au intoleranță la gluten, dar etichetele trebuie verificate întotdeauna înainte de consum.
Cu ce o poți înlocui
Brânza albă oferă o gamă largă de nuanțe diferite de aromă și textură.
O variantă diferită de Feta, brânza albă sau brânza pentru salată oferă o consistență mai fină. Fabricată folosind lapte de vacă, aromele sunt blânde și mai puțin picante, păstrând în același timp caracteristicile proaspete și umede ale omologului său.
Făcută din lapte de capră, Chèvre este picantă și sfărâmicioasă. Ideală în salate, această brânză se asemeamănă cu Feta.
Cum o poți consuma
Consumă brânza feta ca atare, cu legume proaspete precum castraveți, roșii, ardei graș. Pune-o în salate sau ca topping pe cartofi prajiți, copți sau fierți. Adaug-o în sandvișuri sau fă un sos cremos pentru paste.
O poți găti alături de legume și o poți sfărâma pe ouă shakshouka sau fă creveți saganaki. Există o mulțime de feluri în care să consumi această brânză cremoasă, sărată și sfărâmicioasă.
Cum gătești creveții. Cea mai bună tehnică prin care să iasă suculenți
Sursa foto: 123rf.com