Cuprins:
Ce este Broccolini
Broccolini este o legumă hibridă, cultivată prin reproducerea naturală a broccoli cu broccoli chinezesc. Leguma broccolini crește acum în Japonia, Mexic, părți din Arizona și California. Broccolini arată ca o încrucișare între broccoli și sparanghel.
Deși i se spune adesea baby broccoli, aceasta nu este o descriere exactă și corectă, deoarece broccolini nu este chiar același lucru cu broccoli convențional.
Numele broccolini este o marcă înregistrată și are o întreagă poveste. La sfârșitul anilor 1980, în Japonia, a luat naștere ideea unei noi legume. Un important producător și exportator de semințe de broccoli și-a dorit o cultură cu un sezon de recoltare mai lung și care să fie mai puțin pretențioasă decât broccoli cu privire la condițiile de creștere.
Rezultatul a fost o încrucișare între două soiuri de Brassica oleracea. Prima este Brassica oleracea var. alboglabra, sau kale chinezească, ale cărei tulpini sunt suculente, cu frunze și cu buchețele diminuate. Este o legumă relativ tolerantă la căldură. Al doilea este cunoscutul broccoli, Brassica oleracea var. italica, cu tulpini robuste, mai dure și buchete mari și strânse. După ani de experimente, un hibrid polenizat manual a fost numit „Asparation” datorită tulpinilor sale delicate asemănătoare sparanghelului.
Ulterior, semințele „Asparation” și-au făcut loc în solul californian al unei mici ferme de familie pentru teste suplimentare. Și acesta a picat testul de rezistență la căldură, dar a avut un gust delicios.
Până la sfârșitul anilor 1990, producătorul trimitea mostre la magazinele cu produse alimentare de lux. Singura problemă era că doreau un nume mai atrăgător. Broccolini® a fost inventat la o cină de soția directorului executiv al companiei producătoare de atunci, arată site-ul marthastewart.com
Care este diferența dintre broccoli și broccolini
Broccoli și broccolini sunt oarecum similare. Deci, dacă îți place unul dintre acestea, probabil că îți va plăcea celălalt. Ambele sunt plante verzi cu o tulpină lungă și ciorchine la capete.
În timp ce broccoli tinde să fie mai ferm, cu o tulpină mai groasă și buchețele mai dense, broccolini are o tulpină mai subțire, mai delicată, cu buchetele mai libere, care seamănă mai mult cu niște frunze.
Asta înseamnă că e mai ușor să mănânci tulpini de broccolini decât tulpini de broccoli, care sunt mult mai dure și ar putea fi mai dificil de mâncat și digerat crude. În plus, nu trebuie să curățați tulpinile de broccolini înainte de a le pregăti.
Textura broccolini seamănă mai mult cu cea a sparanghelului decât cea de la broccoli. Broccolini are, de asemenea, o aromă mai dulce, mai blândă decât broccoli și se gătește mai repede.
Ce beneficii are broccolini
Din punct de vedere nutrițional, broccolini seamănă foarte mult cu broccoli.
100 de grame de broccolini crud conțin:
- Calorii: 35
- Carbohidrați: 6 grame
- Proteine: 3,5 grame
- Grăsime: 0 grame
- Fibre: 5 grame
- Calciu: 4% din valoarea zilnică recomandată
- Fier: 7% din VZR
- Potasiu: 6% din VZR
Broccolini are un conținut foarte scăzut de calorii, dar relativ bogat în fibre. În plus, oferă și o cantitate suficientă de proteine.
Broccolini conține o serie de micronutrienți, inclusiv minerale precum calciul și fierul. Probabil că oferă și câteva vitamine, deși cantitățile specifice nu sunt cunoscute.
Frunzele verzi precum broccolini conțin o serie de micronutrienți esențiali care pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătate. Broccolini și alte legume crucifere conțin compuși bogați în sulf, cum ar fi sulforafanul – compusul din spatele multor dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate.
Descoperă și ce beneficii și proprietăți are broccoli.
Antioxidant și antiinflamator
Familia de legume Brassicaceae este cunoscută a fi bogată în compuși antioxidanti și antiinflamatori, cum ar fi carotenoizii.
Antioxidanții sunt compuși care pot preveni deteriorarea din cauza stresului oxidativ. Stresul oxidativ în exces poate duce la boli, multe care decurg din inflamația cronică.
Potențial anticancerigen
Consumul de legume Brassica precum broccolini oferă atât de mulți antioxidanți încât poate avea potențial anticancerigen. Sulforafanul din broccolini are proprietăți antioxidante care inhibă activarea și creșterea celulelor canceroase.
Poate stimula sănătatea inimii
Broccolini poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
Un studiu a constatat că consumul de legume crucifere protejează împotriva dezvoltării blocajelor plăcii în artere care pot împiedica fluxul sanguin adecvat către și dinspre inimă, o cauză comună a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.
S-a demonstrat în studiile pe animale și în studiile de laboratorul că sulforafanul din broccolini ajută la reducerea inflamației și la prevenirea îngustarii arterelor.
Controlul glicemiei
Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi broccolini, poate ajuta la controlul zahărului din sânge.
Corpul digeră broccolini plin de fibre mai lent, menținându-ne sătui mai mult timp. Acest lucru previne creșterile de zahăr din sânge care apar în cazul consumului de alimente digerate mai rapid, cum ar fi carbohidrații rafinați, băuturile îndulcite cu zahăr și bomboane, arată site-ul healthline.com
Broccolini – riscuri și contraindicații
Consumul de broccolini în cantități moderate nu provoacă reacții adverse, însă pot fi situații în care se pot forma gaze intestinale și balonare, deoarece leguma este bogată în fibre insolubile, care pot duce la indigestie.
Cum se gătește broccolini
Broccolini se poate găti asemănător cu broccoli. Se poate sora, găti la cuptor sau la grătar. În general, durează 10 minute sau mai puțin pentru a găti broccolini.
De asemenea, puteți tăia broccolini în fâșii lungi și subțiri și îl puteți fierbe punându-l în apă clocotită timp de 3 minute, apoi transferându-l imediat într-un bol cu apă cu gheață. În acest fel, îl puteți stoca și îngheța ulterior.
Din păcate, unii dintre compușii vegetali benefici din broccolini pot fi reduse semnificativ atunci când îl gătiți. Totuși, acest lucru nu anulează beneficiile pentru sănătate pe care le oferă broccolini.
Rețete cu broccolini
Broccolini la cuptor cu parmezan
Ingrediente:
- 500 g broccolini
- 2 linguri ulei de măsline
- 50 g parmezan ras
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200°C.
Așază broccolini pe o tavă de copt și stropiți-l cu ulei de măsline.
Condimentează cu sare și piper.
Coace timp de 10-15 minute sau până când broccolini este puțin fraged.
Presară parmezanul deasupra în ultimele 5 minute de coacere.
Frittata cu broccolini și brânză feta
Ingrediente:
- 500 g broccolini, gătit ușor
- 6 ouă
- 1/2 cană brânză feta, fărâmițată
- 1/4 cană lapte
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 180°C.
Bate ouăle cu laptele, adaugă brânza feta, broccolini, sare și piper.
Toarnă amestecul într-o tigaie rezistentă la cuptor și coace în cuptor timp de 15-20 de minute sau până când frittata este coaptă.
Salată de broccolini cu nuci și roșii uscate
Ingrediente:
- 500 g broccolini, gătit ușor
- 1/2 cană nuci prăjite
- 1/2 cană roșii uscate în ulei
- 2 linguri ulei de măsline
- Suc de la jumătate de lămâie
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Amestecă broccolini, nucile și roșiile într-un castron.
Prepară un dressing din ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper. Adaugă peste salată.
Broccolini cu usturoi și lămâie
Ingrediente
- 500 g broccolini
- 3 căței de usturoi, tocați
- Sucul de la o lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Gătește broccolini în apă cu sare timp de 2-3 minute.
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, adaugă usturoiul și gătește până devine auriu.
Adaugă broccolini, sucul de lămâie, sare și piper. Gătește timp de 5-7 minute.
Orez cu broccolini și parmezan
Ingrediente:
- 1 cană orez
- 500 g broccolini, tăiat
- 1/2 cană parmezan ras
- 2 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Gătește orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
În timp ce orezul fierbe, gătește broccolini în apă cu sare timp de 2-3 minute.
Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie, adaugă broccolini și sărează și piperează după gust.
Adaugă orezul gătit și amestecă bine. Presară parmezan deasupra.
Sursă foto – Shutterstock.com
Costica2023 • 06.02.2024, 13:16
Broccoli este o sursă bună de calciu și vitamina K, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor
Costica2023 • 06.02.2024, 13:15
Vitamina C din broccoli joacă un rol important în stimularea sistemului imunitar și protejarea organismului împotriva infecțiilor