Cuprins:
Despre Bruges
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție când mergi în Belgia, Bruges ar trebui să fie oprirea ta numărul unu. Cu bogăția sa de clădiri vechi interesante și canalele sale, este cel mai bun loc de vizitat din țară pentru oricine este interesat de istoria Belgiei.
Turiștii care fac o plimbare pe străzile înguste sau o excursie cu barca pe canale cad imediat sub vraja sa, fermecați de atmosfera a ceea ce este pentru mulți cel mai încântător dintre toate orașele din Flandra (partea nordică a Belgiei, vorbitoare de olandeză).
Deoarece centrul orașului Bruges este relativ mic, chiar și cei care au la dispoziție doar o zi pentru a vizita orașul se pot aștepta să își facă o idee bună despre toate atracțiile majore. Vizitele esențiale ar trebui să includă cu siguranță cel puțin piața principală cu clopotnița, Piața Burg cu Bazilica Sfântului Sânge și o plimbare pe canale.
Ce să vizitezi în Bruges? Locuri de vizitat și obiective turistice în Bruges
Halle și Belfry din Bruges
Partea sudică a Markt (piața principală) din Bruges este dominată de Halle, cu turnul clopotniță (Belfry) – cel mai distinctiv reper al Brugesului – care se înalță deasupra.
Halle a fost începută în 1248 și extinsă de două ori, mai întâi în secolul al XIV-lea și apoi din nou în secolul al XVI-lea, și a funcționat cândva ca piață principală a orașului. Clădirea înconjoară o curte pitorească, iar balconul de deasupra intrării a fost folosit cândva de părinții orașului pentru a-și promulga statutele în fața populației adunate dedesubt.
Clopotnița de 83 de metri înălțime este unul dintre cele mai frumoase turnuri-clopotniță din Belgia și se intră în ea din curtea interioară a Halle. Construcția clopotniței a început în 1282, iar secțiunea superioară octogonală de încoronare a fost în cele din urmă finalizată în 1482.
Astăzi, un carillon de 47 de clopote încă atârnă în turn. Pentru cea mai bună priveliște asupra orașului Bruges, poți urca cele 366 de trepte până în vârful turnului.
Pe drum în sus, la etajul al doilea poate fi vizitată vechea Sală a Comorilor, unde documentele civice sunt păstrate în spatele unor grilaje din fier forjat.
Bazilica Sfântului Sânge
Bazilica Sfântului Sânge (Heilig-Bloedbasiliek) prezidează piața centrală cunoscută sub numele de Burg sau Piața Burg.
Biserica este faimoasă pentru flaconul de cristal păstrat în interior, despre care se spune că ar conține o picătură din sângele lui Hristos adusă din Țara Sfântă de Dietrich de Alsacia în 1149, la întoarcerea sa din a doua cruciadă. În fiecare an, în luna mai, această relicvă sacră este purtată pe străzile din Bruges în cadrul Procesiunii Sfântului Sânge.
Fațada bazilicii, cu cele trei arcuri în stil flamboaiant și cu statui aurite, a fost ridicată între 1529 și 1534. Bazilica în sine este formată dintr-o capelă inferioară romanică și o capelă superioară în stil gotic târziu, care adăpostește relicve ale Sfântului Vasile aduse din Palestina de Robert al II-lea, conte de Flandra.
O scară elegantă în spirală duce la capela superioară (construită în 1480), unde în fiecare vineri este scoasă și arătată credincioșilor fiola care conține Sfântul Sânge.
Markt
Chiar în inima orașului se află Markt, piața principală plină de viață a orașului Bruges, înconjurată din toate părțile de clădiri frumoase din diferite perioade.
Partea estică este dominată de clădirea neogotică Provinciaal Hof, care datează din 1887 și este sediul guvernului provincial West-Vlaanderen. Pe latura vestică, ocupând colțul din stânga, se află atractiva clădire din cărămidă din secolul al XV-lea, Huis Bouchoute.
În colțul opus se află Craenenburg, unde, în 1488, la instigarea orașului Gent, burghezii din Bruges l-au ținut închis pe viitorul împărat habsburgic Maximilian timp de 11 săptămâni. A fost eliberat numai după ce a fost de acord să respecte autoritatea Consiliului de Regență aflat la putere și să ordone retragerea tuturor trupelor străine.
Cel mai bun mod de a admira toate aceste frumuseți arhitecturale este să te alături mulțimii de vizitatori și localnici la una dintre numeroasele cafenele din Markt și să te relaxezi admirând splendoarea istorică din jurul tău.
Canalele din Bruges
Pentru cea mai relaxantă experiență de vizitare a obiectivelor turistice din Bruges, cel mai bun lucru de făcut este să te urci la bordul uneia dintre bărcile de croazieră pentru turiști. Traseul de croazieră cu vaporașul trece chiar prin inima orașului Bruges, între Beginjhof (Beguinage) și Piața Jan van Eyck, cu priveliști minunate ale arhitecturii de pe marginea canalului pe tot parcursul traseului.
Excursiile cu barca au loc la fiecare jumătate de oră, între orele 10,00 și 18.00, zilnic, între martie și jumătatea lunii noiembrie.
Ambarcațiunile sunt descoperite, dar oferă umbrele pentru pasageri atunci când plouă.
Primăria Bruges
În partea de sud-est a orașului se află Primăria din Bruges (Stadhuis), una dintre cele mai vechi din Belgia, fiind construită între 1376 și 1420.
Fațada clădirii gotice delicate prezintă accentul vertical puternic caracteristic stilului, cu pilaștri înalți, dintre care trei se termină în turnulețe octogonale, separate de ferestre înalte cu arcade gotice.
Statui ale conților din Flandra de la Brațul de Fier Baldwin încoace umplu cele 49 de nișe.
În interior, nu rata marea sală gotică de la primul etaj, cu frumoasa sa boltă din lemn, care datează din 1402, și picturile sale murale care consemnează evenimente din istoria orașului, realizate de A și J de Vriendt (1895-1900).
Palatul Libertății
În partea de est a Pieței Burg, Oficiul de Turism din Bruges ocupă o parte din ceea ce a fost, până în 1984, Palatul de Justiție, construit între 1722 și 1727 pe locul fostei Libertăți din Bruges (Paleis van het Brugse Vrije), de unde magistrații independenți își exercitau jurisdicția asupra regiunii.
Unele fragmente din clădirea mai veche au supraviețuit, inclusiv frumoasa fațadă din secolul al XVI-lea cu vedere spre canalul din spate.
Una sau două dintre cele mai istorice încăperi din interior sunt acum Muzeul Brugse Vrije și pot fi admirate de vizitatori.
De un interes deosebit este Schepenzaal (curtea magistraților laici), unde se poate vedea faimosul coșar proiectat de pictorul Lanceloot Blondeel în 1529 și executat în marmură neagră și stejar de Guyot de Beaugrant.
Această piesă magnifică a măiestriei renascentiste are deasupra o friză de alabastru care descrie povestea Susanei și a bătrânilor, cu figuri sculptate în stejar ale împăratului Carol al V-lea și ale părinților săi, Ferdinand și Isabela de Castilia, Maria de Burgundia și Maximilian.
Muzeul Groeninge
Mergi spre canalul Dijver pentru a vizita Muzeul Groeninge (Stedelijk Museum voor Schone Kunst), care deține cea mai bună colecție de artă din Bruges.
Pe lângă dotarea sa excelentă de picturi flamande vechi, muzeul încorporează și o galerie de artă modernă și o colecție superbă de vederi ale vechiului Bruges.
Cu toate acestea, primele cinci încăperi ale muzeului sunt cele care au cele mai mari șanse să îți atragă atenția, deoarece conțin picturi cu totul excepționale ale vechilor maeștri flamanzi.
În Sala 1 sunt atârnate două lucrări majore ale lui Jan van Eyck: Madona și donatorul, Canon van der Paele (1436) și portretul lui Margaret van Eyck, soția artistului, pictat când aceasta avea 33 de ani (1439).
În camera 3 se află panouri care ilustrează legenda Sfintei Ursula și un portret al lui Luis Gruuthuse, ambele lucrări celebre ale unor maeștri necunoscuți din Bruges, iar Judecata de Apoi de Hieronymus Bosch se numără printre picturile din camera 5.
Podul Sfântul Bonifaciu
Unul dintre cele mai populare locuri de fotografiat din Bruges, Podul Sfântul Bonifaciu (Bonifaciusbrug) este un pod pietonal îngust din cărămidă care traversează canalul chiar între Biserica Maicii Domnului și Muzeul Groeninge.
Deși podul are o statură modestă și este, de asemenea, unul dintre cele mai tinere poduri din oraș – construit la începutul secolului XX – este faimos pentru că poziția sa de-a lungul canalului le oferă celor care-l traversează unele dintre cele mai liniștite priveliști ale canalului din oraș, precum și fotografii excelente ale Bisericii Maicii Domnului.
În plină vară, este o mică coadă pentru fotografii în acest loc. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să ajungi aici dimineața devreme, când sunt mult mai puțini oameni.
Biserica Maicii Domnului
Turla de 112 metri înălțime a Bisericii Maicii Domnului (Onze Lieve Vrouwekerk) este cea mai înaltă din Belgia. Lucrările la naos și la nave au început în jurul anului 1230, cele mai exterioare nave și capele fiind adăugate în secolele al XIV-lea și al XV-lea.
Biserica deține o mulțime de comori de artă, printre care se numără o sculptură sublimă a lui Michelangelo, Fecioara cu Pruncul (1503-1504). Sculptura se află pe altarul capelei de la capătul aripii sudice.
Sint-Jansspitaal
Imediat vizavi de ușa de vest a Bisericii Maicii Domnului se află cea mai veche clădire din Bruges, Sint-Jansspitaal (Spitalul Sfântul Ioan), fondat în secolul al XII-lea. Timpanul, aflat deasupra porții zidite din stânga intrării Mariastraat, este înfrumusețat cu reliefuri înfățișând-o pe Fecioară, care poartă data de 1270.
În interiorul clădirii antice, în ceea ce au fost odinioară saloane, o expoziție de documente și instrumente chirurgicale prezintă istoria spitalului. Vechiul dispensar adiacent secțiilor a fost, de asemenea, conservat.
Tot între zidurile vechiului spital se află și Muzeul Memling, o mică colecție de lucrări ale lui Hans Memling (circa 1430-94).
Béguinage
În perioada medievală, Minnewater (Lacul Iubirii), situat pe partea cealaltă a Wijngaardplein, făcea parte din portul exterior aglomerat al orașului Bruges. În zilele noastre, doar casa gotică a ecluzelor (sluishuis) de la capătul nordic oferă un indiciu despre trecutul său deloc liniștit.
Stând lângă Casa Ecluzei, se poate admira o priveliște minunată a podului care duce la Béguinage (Prinselijk Begijnhof ten Wijngaerde) din Bruges, cu casele sale albe din secolul al XVII-lea grupate în jurul unei curți acoperite de iarbă și umbrite de copaci.
A fost fondat în 1245 de Margareta de Constantinopol, iar astăzi este casa călugărițelor benedictine.
Între poarta de intrare și biserică (fondată în 1245, restaurată în 1605), una dintre fostele case de bechine a fost transformată în Muzeul Begijnhof, care oferă o perspectivă fascinantă asupra vieții în bechine.
Conacele Dijver
În stânga, la capătul îndepărtat al canalului Dijver, se află un ansamblu atractiv de clădiri din secolul al XV-lea care cuprinde ceea ce a fost cândva conacul Heren van Gruuthuse. Aici, în 1471, s-a refugiat regele englez fugar Edward al IV-lea.
O parte a conacului găzduiește acum excepționalul Muzeu Gruuthuse, care deține o colecție superbă de antichități și artă aplicată ce ocupă 22 de încăperi.
Sint-Salvatorskathedraal
De la Biserica Maicii Domnului, poți merge pe strada scurtă Heilige Geeststraat până la Sint-Salvatorskathedraal, cea mai veche biserică parohială din Bruges și catedrală din 1834. Fondată inițial în secolul al X-lea, cele mai multe părți ale clădirii actuale datează din secolele al XII-lea și al XIII-lea.
Turnul de vest înalt de 99 de metri, asemănător unei fortărețe, a fost construit în mai multe etape, partea inferioară în stil romanic între 1116 și 1227, iar secțiunea din cărămidă între 1183 și 1228.
De-a lungul secolelor, catedrala a supraviețuit la patru incendii, precum și la furia iconoclastă.
Jeruzalemkerk
Biserica gotică târzie din Jeruzalemkerk datează din 1428 și a fost modelată după Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Familia Adorne, care a construit biserica, a făcut un pelerinaj în Țara Sfântă și a construit această biserică la întoarcere.
În exterior, Jeruzalemkerk se remarcă mai ales prin turnul său, care este distinct de alte turle de biserici din Belgia datorită influențelor sale orientale.
Bruges este orașul care te transpune într-o cu totul altă lume. Străzile sale micuțe, colorate și pline de istorie te vor cuceri definitiv. Dacă te afli în Belgia, nu rata faimoasele vafe pe care le găsești la orice colț de stradă. De asemenea, ar trebui să încerci și cartofii prăjiți, o mâncare stradală iconică, disponibilă oriunde în Belgia și adorată de toată lumea.
Sursa foto: 123rf.com, shutterstock.com
Citeşte şi: Ce să vizitezi în Praga? Locuri de vizitat și obiective turistice în Praga 2022