Cuprins:
Locul 24 în Top 100 Gastronomii
Anul trecut, bucătăria românească a ocupat locul 29 în Top 100 cele mai bune Gastronomii din lume.
Clasamentul realizat de Taste Atlas a fost întocmit pe baza a aproape 480.000 de recenzii pentru aproximativ 15.500 de preparate, dintr-o bază de date vastă dedicată promovării gastronomiei tradiționale mondiale.
Bucătăria românească se află acum printre primele 25 de bucătării la nivel global, o recunoaștere importantă a delicioaselor sale preparate tradiționale.
În top 10 cele mai populare preparate din România regăsim:
- mici
- cozonac
- borș
- mămăligă
- pască
- chiftele
- ciorbă de fasole
- ciorbă de burtă
- amandine
Cele mai bune preparate
Printre preparatele emblematice ale României care au fost remarcate se numără ciorba rădăuțeană, fasolea bătută, salata de ardei copți și cârnații de Pleșcoi.
Aceste preparate au contribuit la obținerea unui scor de 4,28 pentru bucătăria românească, un rezultat onorabil comparativ cu cel al câștigătorilor, care au obținut un rating de 4,60.
Printre cele mai apreciate preparate din România, Taste Atlas a menționat mujdeiul și ciorba rădăuțeană, fiecare cu un scor de 4,5.
„Ciorba Rădăuțeană este o supă tradițională românească. (…)În România, ciorba Rădăuțeană este deosebit de apreciată pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți vindecătoare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune.”, notează Taste Atlas.
De asemenea, sarmalele, magiunul de prune Topoloveni și salamul Babic au obținut un rating de 4,4.
Deși ciorba rădăuțeană a coborât în clasament de pe locul 33 pe locul 58 în „Top 100 Dishes”, ea rămâne un simbol al gastronomiei românești.
În acest an, alte preparate românești au impresionat la nivel internațional: fasolea bătută a obținut locul 21 în Top 100 unturi și paste tartinabile, cârnații de Pleșcoi s-au clasat pe locul 16 în categoria celor mai buni cârnați din lume, iar salata de ardei copți a ocupat locul 20 în Top 100 salate.
Cea mai bună mâncare din lume
Ghidul internațional Taste Atlas promovează diversitatea culinară a stabilit și care este cea mai bună bucătărie din lume în Top 100.
Bucătăria grecească a ocupat locul întâi în topul realizat de Taste Atlas în acest an. Printre bucatele grecești care trebuie neapărat încercate se numără: gyros, souvlaki, musaca, salata grecească, tzatziki, pastitsio și spanakopita.
Gastronomia grecească este urmată de cea italiană și mexicană. În continuare, Spania, Portugalia, Turcia, Indonesia, Franța, Japonia și China completează primele zece poziții din Top 100 cele mai bune bucătării din lume.
În schimb, cel mai bun preparat din lume a fost desemnat Lechona, o mâncare tradițională columbiană care constă dintr-un porc prăjit umplut cu ceapă, mazăre, ierburi proaspete și diverse condimente.
„Porcul este prăjit timp îndelungat, până când carnea este fragedă și suculentă. Felul de mâncare este preparat de obicei pentru sărbători și festivități, deoarece o lechona poate produce până la 100 de porții.”, informează Taste Atlas.
Locul doi în topul celor mai bune preparate este ocupat de Pizza Napoletană.