Prăjitură cu prune

Ingrediente: 750 g prune, 200 g făină, 250 g zahăr tos, 200 g unt, 3 ouă, 1 pacheţel zahăr vanilat, 1 pacheţel praf de copt, un praf scorţişoară, o linguriţă zahăr farin.

Preparare: se spală prunele, se rup în două, se scot sâmburii. Se presară peste ele 50 g zahăr şi un praf de scorţişoară, se amestecă şi se lasă cam o oră, amestecând din când în când. În acest timp se prepară aluatul: se amestecă făina, 200 g de zahăr tos, zahărul vanilat, praful de copt, untul şi se frământă bine. Se adaugă ouăle pe rând şi se frământă în continuare, până când se uniformizează aluatul. Se pune în tava de copt tapetată cu unt şi făină, se scurg de sirop jumătăţile de prune şi se distribuie deasupra aluatului. Se bagă tava în cuptorul încins în prealabil (la 170 grade C) şi se lasă să se coacă 60-70 de minute. După ce s-a copt şi s-a răcit, se pudrează, pentru aromă şi aspect, cu zahăr farin.

Sorbet de piersici

Ingrediente: o cutie mare de compot de piersici, zeama de la o lămâie; decor: mentă, piersici

Preparare: se scot jumătăţile de piersici din compot şi se aşază pe o farfurie. Se taie felii şi se dau la congelator pentru o oră. Apoi se pun piersicile îngheţate în vasul unui robot. Se adaugă zeama de lămâie şi siropul din compot. Se mixează până când compoziţia devine omogenă şi cremoasă. Se pune într-un vas ori în castronele rezistente la temperatura scăzută şi se ţine la congelator una-două ore. Se poate servi cu fructe proaspete şi mentă.

Ecler cu mere

Ingrediente:  3 linguri ulei, 5 linguri cu vârf făină, 5 ouă, o cană de lapte, o cană de zahăr (200 g), 50 g unt, 5 mere, două plicuri zahăr vanilat, vanilie, 5 linguri de apă

Preparare: merele se taie cubuleţe şi se pun pe foc, circa 3 minute, cu untul şi jumătate din zahăr, amestecând. Se pune vanilia, se amestecă uşor, se ia de pe foc, se lasă la răcit. Apa, uleiul şi sarea se pun într-un vas care se ţine pe foc până când se atinge punctul de fierbere. Se adaugă jumătate din făină, amestecând iute, până când aluatul se desprinde uşor de pereţii vasului. Se ia de pe foc şi se amestecă în continuare, până când se răcoreşte. Se încorporează trei ouă, unul câte unul. Se toarnă aluatul sub forma unor batoane de 10-12 cm. Se pun la copt. Când batoanele sunt uscate, se scot din cuptor, se lasă să se răcească şi se taie pe o latură. Pentru cremă se fierb 200 ml de lapte. Separat se amestecă două ouă cu restul de făină, de zahăr şi cu 100 ml lapte. Compoziţia aceasta se amestecă în laptele fiert, până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se pune zahărul vanilat şi se amestecă bine. Crema se pune rece în mijlocul batoanelor.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News