Până la jumătatea secolului XIX, iluminatul Bucureștiului a fost aproape inexistent. Însă, din 1857 au început să apară felinare din loc în loc și Capitala României devenea primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant.

Ploiești a fost primul oraș din lume cu fabrică de gaz

Construcția primei rafinării a început la Ploiești, în iarna anului 1856, de către Teodor Mededințeanu. Acesta a finalizat proiectul un an mai târziu, atunci când fabrica de gaz a intrat în funcțiune și a fost trecută pe numele fratelui său Marin Mehedințeanu.

Toată distileria de petrol a fost construită pe o suprafață de patru hectare, iar utilajele din componența rafinăriei erau comandate din Germania.

Această era o rafinărie cu o dotare primitivă, petrolul lampant era incolor, fără miros și ardea cu o flacără luminoasă de formă și intensitate constante. Rafinăria nu dădea fum, nici cenușă sau alți compuși nocivi mediului și omului.

București a fost primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant

Cei doi frați au obținut prin licitație concesiunea pe mai mulți ani a iluminării cu gaz lampant a Bucureștilor, în 1857 și, respectiv, a Ploieștilor, în anul 1860. Astfel, orașul București a intrat în istorie drept primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant

Pe 30 aprilie 1857, Bucureștiul devenea primul oraș din lume iluminat în acest fel

În anul 1871, în București se găseau peste 785 de felinare alimentate cu petrol lampant, iar la începutul secolului XX se numărau 3060 de felinare cu petrol, 990 cu ulei mineral, 400 cu gaz aerian și 200 cu becuri electrice denumite și lămpi cu arc voltaic.

Pe 1 aprilie 1857, Bucureștiul era iluminat cu 1.000 de lămpi, iar în oraș a început să fie la mare căutare meseria de lampagiu, mai exact oameni care erau nevoiți în fiecare zi să stingă și să aprindă felinarele care luminau orașul.

În 1871 au apărut felinarele cu gaz aerian

În anul 1871, se spune că a fost introdus iluminatul cu gaz aerian, ba chiar începând cu 1866 au fost puse pe străzile din București țevi care urmau să asigure amplasarea a 4.000 de felinare. În decembrie 1871, la Capșa a fost introdus iluminatul cu gaz aerian și au fost montate opt becuri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News