Nelipsit din preparatele gustoase, bulionul de roșii aduce un plus de savoare oricărui preparat. Dacă o porție sănătoasă de suc de roșii poate fi oricând adăugată în supe sau ciorbe delicioase, iată și cum se face cel mai bun bulion de roșii din conserve pentru iarnă.
Rețete pentru bulion de roșii
Cuprins:
Bulion de roșii – rețetă tradițională
Ingrediente
- 6 kg de roșii bine coapte;
- 3 lingurițe de sare grunjoasă;
- 2 tije de frunze de țelină;
- O bucată de hrean.
Mod de preparare
Roșiile se spală bine, se înlătură partea albă, după care se taie în sferturi. Se dau prin mașina de tocat, cu dispozitivul special pentru bulion, care reține cojile și semințele. Se pune tot sucul obținut de la pulpa de roșii într-un vas mare cu fund gros și se dă totul la fiert, la foc mediu pentru aproximativ o oră. Între timp se taie și frunzele de țelină, bucata de hrean, se amestecă totul cu sare și se adaugă și ele peste bulionul de roșii.
Bulionul se lasă la fiert până când obține consistența pe care ți-o dorești, nu o pastă fluidă, dar nici una foarte groasă. Când este gata, se scot frunzele de țelină și bucata de hrean din vas, bulionul se lasă să se răcească, după care se pune în sticle curate și sterilizate.
Se închid sticlele cu capace, după care se pune totul într-un vas mare cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de gâtul sticlelor și se mai lasă la fiert la bain-Marie pentru aproximativ 30 de minute, din momentul fierberii. Bulionul se lasă să se răcească, după care se mută și se păstrează în cămară.
Pentru a nu da greș în conservarea preparatelor, află cum se sterilizează borcanele.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Bulion de roșii făcut în casă
Ingrediente
- 4 kg de roșii coapte;
- 4 frunze de dafin;
- 1 linguriță de sare;
- 1 lingură de zahăr.
Mod de preparare
Pentru a prepară un bulion de roșii făcut în casă ai 2 opțiuni din care poți alege, în ceea ce privește începutul rețetei
Varianta 1: Poți, pe de-o parte să fierbi roșiile, să le decojesti și să le tăi mărunt, eliminând sau nu semințele, după preferință.
Varianta 2: Pe de altă parte, dacă ai un robot de bucătărie sau un blender submersibil, taie roșiile cubulețe și pasează-le în robot sau cu ajutorul blenderului. Strecoară pastă rezultată printr-o sită fină, pentru a reține semințele și cojile.
După ce ai obținut o pastă fără coji, fără semințe, pune-le la fiert cu 500 ml de apă, sarea și dafinul. Lasă compoziția la fiert la foc mediu (inițial, apoi la foc mic) pentru aproximativ 2 ore, amestecând cu o lingură de lemn inițial la fiecare 30 de minute, apoi către final, când își reduce considerabil volumul, la fiecare 10 minute.
Când compoziția capătă consistență de bulion, amestecă în mod constant, pentru a preveni lipirea și arderea pastei de tomate. Pune pastă de tomate în borcane sterilizate anterior și lasă-le să se răcească cu gură în jos.
Sursă rețetă: Retetepractice.ro
Bulion de roșii și ardei
Ingrediente
- 10 kg de roșii bine coapte;
- 5 kg de ardei;
- 2 lingurițe de sare grunjoasă;
- 2 linguri de zahăr.
Mod de preparare
Roșiile se spală bine, se taie în patru și se scoate partea verde. Ardeii se spală, se taie în două bucăți și se scot semințele, cotorul și nervurile. Se pune totul la fiert pentru aproximativ 2 – 3 ore, la foc mic. Bulionul de roșii se lasă să se odihnească până a doua zi, după care se trece prin mașina de suc ori printr-o sită mare.
Bulionul obținut se mai fierbe și a doua zi pentru aproximativ o oră, la foc mic și se amestecă des, pentru a nu se lipi de vas. Acum se adaugă sarea și zahărul. După ce a fiert suficient, bulionul se pune fierbinte în sticle sau borcane și se așază pe o tavă metalică, întoarse cu gura în jos. Când s-au răcit complet, borcanele cu bulion de roșii se pot depozita în cămară.
Descoperă și care sunt cele mai gustoase rețete de murături.
Bulion de roșii fără conservanți – rețetă rapidă
Ingrediente
- 10 kg de roșii;
- 250 gr de zahăr;
- 50 gr de sare;
- Câteva frunze de țelină;
Mod de preparare
Roșiile se spală, se înlătură cotoarele și se taie în bucăți mai mici. Se dau prin mașina de tocat, iar sucul obținut se pune la fiert împreună cu sarea, zahărul și frunzele de țelină. Bulionul se fierbe pentru aproximativ o oră, la foc mic, după care frunzele de țelină se scot din bulion și totul se lasă să se răcească.
Când s-a răcit, bulionul se pune în sticle curate și sterilizate în prealabil, se pun capacele și totul se lasă acoperit cu prosoape groase până a doua zi. Când se răcesc complet, sticlele se pun în cămară și se păstrează pentru iarnă.
Când ai poftă de ceva dulce, vezi care sunt cele mai bune compoturi rapide pentru iarnă și cum se pregătesc rețetele pas cu pas.
Pastă de roșii
Ingrediente
- 10 kg de roșii;
- O lingură de sare;
- O lingură de zahăr;
- Țelină sau busuioc verde pentru aromă.
Mod de preparare
Roșiile se spală bine, se taie în bucăți mai mari și se îndepărtează porțiunile lovite ori stricate. Bucățile de roșii se trec prin mașina de tocat, pentru a se separa de semințe și coajă. Pasta obținută se pune într-un vas mare și totul se pune la fiert pentru aproximativ o oră, amestecând constant în vas. Treptat se adaugă sarea, zahărul, frunzele de țelină sau busuioc, se amestecă și se mai lasă la fiert.
Se spală borcanele sau sticlele în care se va depozita bulionul, se sterilizează și se așază pe o tavă metalică rece, după care se toarnă pasta de roșii fierbinte. Se înfiletează capacele borcanelor, iar tava metalică se pune la cuptorul preîncălzit la 150 de grade Celsius și se mai lasă acolo pentru aproxiamtiv 30 de minute.
Se oprește cuptorul, dar borcanele se lasă să se răcească natural în interiorul cuptorului pentru câteva ore. Când s-au răcit complet, borcanele cu bulion de roșii se depozitează în cămară.
Știi cum se face cea mai bună zacuscă de vinete? Descoperă rețete pe care le poți pregăti pentru iarnă.
Cele mai simple rețete pentru un bulion de roșii aromat și gustos.
Diferența dintre bulion și pasta de tomate
Bulionul este un sos conservat făcut din roșii fierte și strecurate. Are o consistență mai subțire decât pasta de tomate. De fapt, mulți producători îl fac cu pastă de tomate și apă! Se vinde de obicei în cutii sau sticle.
Pasta de tomate este o pastă foarte groasă de roșii care este chiar mai concentrată decât bulionul. Are o aromă ușor dulce, spre deosebire de bulion, care are un gust acid și puțin amar, pe final.
Se vinde în cutii mici sau borcane, deoarece de obicei se folosesc doar cantități mici în rețete. Se vinde și în tuburi, ceea ce este foarte util! Bulionul este un sos conservat făcut din roșii fierte și strecurate; nu este condimentat și are o consistență mai subțire decât pasta de tomate.
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 01.01.2024, 10:24
Este un ingredient de bază în multe rețete, inclusiv în sosuri, ciorbe, supe, paste, curry-uri, și multe alte feluri de mâncare