Una dintre cele mai populare rase de câini, mai ales în Marea Britanie, Bulldogul englez este animalul de companie perfect pentru orice familie. Este echilibrat, inteligent, blând și se adaptează ușor oricăror condiții de viață. Își iubește necondiționat stăpânul, ba chiar se transformă într-unul dintre cei mai agili câini de pază dacă simte că se apropie un pericol. Vezi cum se dresează un Bulldog englez.
Cuprins:
Informații generale despre rasa Bulldog englez
Descendent al câinilor de tip mastiff, Bulldogul englez este rasa de câini dezvoltată exclusiv în Anglia. Primele informații legate de această rasă au apărut în jurul anilor 1500. Se spune despre aceste rase de câini mari că erau folosiți la mușcatul taurilor. Bulldogul mușca nasul taurilor și se ținea de el cu scopul de a frăgezi carnea taurului. Această practică se credea că ajută la subțierea sângelui animalului și astfel ca avea carnea mai fragedă după tăiere.
Ridurile de pe cap, specifice rasei, se crede că aveau rolul de a nu permite sângelui ce se scurgea din mușcătură să le intre în ochi. După mai mulți ani, această activitate a fost interzisă. Emigranții au dus câteva exemplare și peste Ocean, în America, acolo unde erau folosiți și pentru lupte între câini.
În Anglia s-au căutat alte rase de câini pentru încrucișări și se pare că o soluție a reprezentat-o rasa Pug, recent adusă și aceasta în oraș. În urma încrucișărilor, talia noilor exemplare a mai scăzut, nu au devenit rase de câini mici, ci de talie medie, cea pe care o vedem și astăzi.
De atunci, temperamentul și personalitatea câinilor s-a ameliorat și Bulldogii au devenit mult mai calmi și echilibrați.
Află care sunt cei mai frumoși câini din lume
Cum arată un Bulldog englez
Animalele de companie au o alură masivă, o musculatură puternică și greoaie. Picioarele sunt scurte, dar puternice, pieptul lat, capul pătrățos și pilea care formează acele riduri caracteristice. Botul câinilor este scurt și lat, maxilarul, proeminent, chiar vizibil în afară și buzele cărnoase, care atârnă.
Au urechi mici și depărtate una de cealaltă, gât scurt și acoperit cu piele groasă care formează pliuri imediat de sub bărbie. Bulldogul englez are blana scurtă, fină și lucioasă.
Știi ce rase de câini mari există în lume?
Personalitate și temperament
Este un câine foarte vesel și jucăuș încă din primii săi ani de viață. Dornic să se gudure, curajos și neînfricat, o fire blândă și foarte prietenoasă. Este un câine devotat stăpânului, permisiv și foarte grijului și răbdător cu copiii. Nu are nevoie de prea multă mișcare, însă este nevoie de plimbări făcute cu regularitate, pentru a preveni obezitatea.
Este un animal de companie perfect pentru apartament, deoarece nu are nevoie de prea mult spațiu să se desfășoare. Sunt câini deja renumiți pentru sforăitul, grohăitul și salivatul în exces.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Cum se dresează un Bulldog englez
Este un câine inteligent, dar și foarte încăpățânat, iar asta poate face lecțiile de dresaj foarte dificile. Este înțelegător și capabil să învețe trucuri de dresaj canin, dar reacționează doar atunci când vrea el și mereu va încerca să evite efortul fizic și să se furișeze pentru a-și face tabieturile sale.
Pentru că este un patruped calm și blând, prin perseverență îl poți dresa, dar este nevoie de atenție încă de la vârste fragede. Recompensele delicioase sunt întotdeauna pe placul câinilor, iar atitudinea pozitivă și prietenoasă îi va convinge să asculte și să se conformeze. Nu trebuie folosită duritatea în procesul de dresaj, nici tonul autoritar, deoarece câinele nu reacționează la un astfel de tratament.
Află cum se dresează un Golden Retriever
Îngrijire și toaletaj
Din cauza ridurilor de la nivelul feței și gâtului, Bulldogul are nevoie de o îngrijire riguroasă. Trebuie periat săptămânal pentru a elimina firele de păr moarte, iar în zona pliurilor trebuie spălat cu apă călduță și o cârpă moale, după care trebuie uscată bine pielea, pentru a evita apariția iritațiilor.
Îmbăierea câinelui poate fi făcută o dată la 2-3 luni. Pernuțele de la picioare și ghearele trebuie verificate periodic.
Nasul câinelui trebuie și el spălat și curățat și întotdeauna urmărit pentru a nu se usca. Câinii au nevoie și de îngrijire dentară de câteva ori pe săptămână cu o periuță de dinți specială, dar și de tăierea unghiilor lunar.
Deseori, femelele din rasa Bulldog englez nasc prin cezariană, deoarece nașterea pe cale naturală este îngreunată din cauza coformației puilor și dimensiunilor craniului.
Descoperă și cum se îngrijește un câine din rasa Pomeranian
Ce afecțiuni poate avea un Bulldog englez
Este o rasă de câini ce se poate confrunta cu destul de multe boli, iar printre afecțiunile specifice se numără: displazia de șold și umăr, cherry eye (cireașa din ochiu câinelui, o afecțiune care se manifestă printr-o umflătură roșie la nivelul ochilor), entropionul, ochiul uscat, care apare atunci când glanda lacrimară nu funcționează bine, luxația patelară, strănutul invers, demodicoza, sindromul Brachycephalic.
Ce mănâncă un Bulldog englez
Câinii de rasă nu sunt pretențioși la mâncare, însă pentru că au gura mică și fălcile mari, ei se pot confrunta adesea cu probleme în mestecarea mâncării, dar și cu respirația în timpul mesei. Alimentația indicată pentru un animal de companie trebuie să-i suplinească acestuia toate nevoile nutritive pe care le are.
Hrana trebuie adaptată în funcție de talia patrupedului și necesarul specific rasei. Porțiile de mâncare trebuie să conțină ingrediente variate și complementare ca și aport nutritiv. Puii de Bulldog până în 6 luni trebuie hrăniți cu 3-4 mese pe zi, în timp ce adulții de 2 ori pe zi, maxim de 3 ori, pentru o digestie bună.
Hrana recomandată este carnea de vită, pasăre, curcan, iepure, pește, dar și legume precum: morcovi, ardei, țelină, și orez și fructe. Și lactatele trebuie incluse în alimentația câinelui. Acesta are voie să consume lapte, ouă, brânză, deoarece toate ajută la o dezvoltare puternică, sănătoasă și corectă a animalului.
În schimb, un bulldog englez nu are voie să mănânce ciocolată, înghețată, dulciuri, carne de porc, mâncare condimentată, varză, alune, oase de pasăre sau de porc și nici organe interne crude.
- Știi ce are voie să mănânce un Shih Tzu?
Apa este și ea la fel de importantă pentru câini, așa că au nevoie constant de apă rece. Un câine de rasă are nevoie de 50 ml de apă pentru fiecare 500 de grame din greutatea sa. Astfel, pentru un câine de aproximativ 20 de kg, este suficient un litru de apă.
Înălțimea unui câine de rasă poate ajunge, în cazul unei femele la 30-37 cm, iar în cazul unui mascul, între 32 și 40 de cm. Greutatea unei femele este între 17 și 22 de kg, iar a unui mascul, între 19 și 23 de kg.
Speranța medie de viață a animalelor de companie este între 8 și 12 ani.
Sursă foto: Shutterstock.com